Ενέργεια

Gazprom: Έστειλε το πρώτο φορτίο LNG μέσω Βόρειας Θάλασσας προς άγνωστο προορισμό

Gazprom: Έστειλε το πρώτο φορτίο LNG μέσω Βόρειας Θάλασσας προς άγνωστο προορισμό
το δεξαμενόπλοιο Velikiy Novgorod φορτώθηκε με LNG από το εργοστάσιο LNG της Portovaya στις 14 Αυγούστου και από την Τρίτη κινούνταν στη Θάλασσα Μπάρεντς στην Αρκτική, σύμφωνα με το Reuters

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom απέστειλε ένα πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το εργοστάσιό του στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας μέσω της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων Refinitiv και το Reuters.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δεξαμενόπλοιο Velikiy Novgorod φορτώθηκε με LNG από το εργοστάσιο LNG της Portovaya στις 14 Αυγούστου.
Από την Τρίτη κινούνταν στη Θάλασσα Μπάρεντς στην Αρκτική.

Ο τελικός προορισμός του φορτίου δεν έχει αποκαλυφθεί, ενώ η Gazprom δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό, από το Reuters.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία έστειλε επίσης ένα σπάνιο φορτίο νάφθας μέσω της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας, σύμφωνα με τους εμπόρους και τα στοιχεία της Refinitiv.

Η Ρωσία θεωρούσε εδώ και καιρό τη διαδρομή, η οποία εκτείνεται από το Μούρμανσκ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Νορβηγία προς τα ανατολικά μέχρι το Βερίγγειο στενό κοντά στην Αλάσκα, ως εναλλακτική λύση στη Διώρυγα του Σουέζ.

Αν και η διαδρομή είναι φυσικά δύσκολη, θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας σε μια εποχή που το εμπόριο της Ρωσίας με τις δυτικές χώρες βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ψυχρό Πόλεμο μετά την απόφαση της Μόσχας να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Το Portovaya LNG με ετήσια παραγωγική ικανότητα 1,5 εκατομμυρίων τόνων ξεκίνησε την παραγωγή τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τα φορτία LNG από το εργοστάσιο είχαν αποσταλεί μέχρι στιγμής μόνο στην Τουρκία ή την Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης