Περιβάλλον

Shell - Pemex: Πρόστιμα για πυρκαγιά σε εργοστάσιο χημικών του Τέξας τον Μάιο

Shell - Pemex: Πρόστιμα για πυρκαγιά σε εργοστάσιο χημικών του Τέξας τον Μάιο
Μήνυση από τον Γενικό Εισαγγελέα

Η Shell Plc και η Pemex ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων η καθεμία λόγω πυρκαγιάς σε εργοστάσιο χημικών στο Deer Park του Τέξας τον Μάιο, μετά από μήνυση που κατέθεσε ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας.

Η μήνυση ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες παραβίασαν τον Νόμο για τον Καθαρό Αέρα του Τέξας, τον Κώδικα Νερού του Τέξας και τον Νόμο για τα Στερεά Απόβλητα του Τέξας στη μάχη με την πυρκαγιά που μαινόταν στο χημικό εργοστάσιο Shell στο προάστιο του Χιούστον του Deer Park.

Εκπρόσωπος της Shell είπε ότι η εταιρεία γνωρίζει τη μήνυση που κατατέθηκε στις 7 Αυγούστου στο πολιτειακό περιφερειακό δικαστήριο στο Ώστιν, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει επικαλούμενη δικαστική διαμάχη που εκκρεμούσε.

Η Pemex, η εθνική εταιρεία πετρελαίου του Μεξικού, λειτουργεί ένα διυλιστήριο αργού πετρελαίου 312.500 βαρελιών την ημέρα δίπλα στο χημικό εργοστάσιο στο Deer Park. Εξαγόρασε το μερίδιο της Shell στη συνεργασία διύλισης πετρελαίου το 2022.

Κάθε παράβαση θα μπορούσε να επιφέρει πρόστιμο έως και 25.000 $ την ημέρα για κάθε ξεχωριστή μόλυνση που απελευθερώνεται κατά παράβαση των τριών νόμων, σύμφωνα με την κατάθεση.

Πυρκαγιά

Η φωτιά σε μια μονάδα ολεφινών έκαιγε από τις 5 έως τις 7 Μαΐου και έστειλε ένα σύννεφο πυκνού μαύρου καπνού πάνω από το ανατολικό Χιούστον, σύμφωνα με τη μήνυση.

Το νερό που χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση της φλόγας και την ψύξη του κοντινού εξοπλισμού εισήλθε μέσω ενός συστήματος αποχέτευσης ομβρίων στο Houston Ship Channel μεταξύ 5 και 9 Μαΐου και μέσω άλλου τμήματος του συστήματος αποχέτευσης από τις 5 έως τις 26 Μαΐου, σύμφωνα με την αγωγή.

Η δεύτερη απόρριψη εκτιμήθηκε ότι ήταν 68,7 εκατομμύρια γαλόνια νερού, σύμφωνα με τη μήνυση.

Η προσωρινή γενική εισαγγελέας του Τέξας, Angela Colmenero, άσκησε την αγωγή εκ μέρους της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Ποιότητας του Τέξας, η οποία επιβάλλει την ομοσπονδιακή και πολιτειακή περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η Shell ερευνά την πυρκαγιά και θα μοιραστεί τα ευρήματά της όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Curtis Smith.

«Το εβδομήντα τοις εκατό του χώρου του Deer Park είναι λειτουργικό», είπε ο Smith. «Οι εργασίες επισκευής στην κατεστραμμένη μονάδα ολεφινών ξεκίνησαν και το σχέδιο είναι να τεθεί σε λειτουργία έως το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης