Διεθνή

Παραδοχή ήττας: Η CIA αναγνωρίζει ότι η Ουκρανία απέτυχε στην αντεπίθεση, δεν θα φθάσει Μελιτόπολη, θα αναζητηθούν ευθύνες

Παραδοχή ήττας: Η CIA αναγνωρίζει ότι η Ουκρανία απέτυχε στην αντεπίθεση, δεν θα φθάσει Μελιτόπολη, θα αναζητηθούν ευθύνες
Washington Post: Η CIA υποστηρίζει ότι η Ουκρανική αντεπίθεση θα αποτύχει, οι Ουκρανοί δεν θα φθάσουν στην Μελιτόπολη - Matthew How (Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής): Οι ΗΠΑ ανησυχούν και δεν προμηθεύουν την Ουκρανία με νέα οπλικά συστήματα
Η Ουκρανική αντεπίθεση… έχει αποτύχει, τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα, προσπαθούν σχεδόν 12 εβδομάδες να σπάσουν την ρωσική πολυεπίπεδη άμυνα και το αποτέλεσμα είναι φρικτό… κέρδισαν μερικά χωριά τα οποία έχουν ισοπεδωθεί στην κυριολεξία και έχασαν σε νεκρούς και τραυματίες σχεδόν 50.000 στρατιώτες σχεδόν 10 Ταξιαρχίες…
Η Ουκρανική αντεπίθεση είναι αδιέξοδη, καταφεύγουν σε αναποτελεσματικές τρομοκρατικές λύσεις, π.χ. στέλνουν drones στην Μόσχα που καταρρίπτονται ή επιχειρούν να χτυπήσουν με θαλάσσια drones τον ρωσικό στόλο πάλι ανεπιτυχώς…
Όμως όταν επίσημα η CIA, όχι κάποιος πρώην της CIA αλλά επίσημα η CIA οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ προδικάζουν το τελικό αποτέλεσμα…. προφανώς οι εικασίες περιττεύουν…

Washington Post: Η CIA υποστηρίζει ότι η Ουκρανική αντεπίθεση θα αποτύχει, οι Ουκρανοί δεν θα φθάσουν στην Μελιτόπολη

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, ανέφερε η Washington Post.
Με βάση την ανάλυση της CIA… κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να φτάσει στη Μελιτόπολη και να δημιουργήσει ένα χερσαίο διάδρομο μέσω νέων περιοχών.
Το συμπέρασμα αυτό οφείλεται στην εμπειρία προστασίας των εδαφών και άμυνας που έχει επιδείξει η Ρωσία.
Τέτοιες προβλέψεις είναι πιθανό να προκαλέσουν στην Ουκρανία και τις δυτικές πρωτεύουσες την αναζήτηση των υπευθύνων για το γεγονός ότι η αντεπίθεση, για την οποία διατέθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, δυτικά όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός, απέτυχε αναφέρει η Washington Post.
Με βάση την Washington Post τέτοιες προοπτικές για την ουκρανική αντεπίθεση προκαλούν ήδη διαμάχη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ - κάποιοι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαφωνούν με το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Biden για πρόσθετη χρηματοδότηση για το Κίεβο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι διαφωνούν επίσης ότι η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία ή επιχειρησιακά-τακτικών πυραυλικών συστημάτων ATACMS θα άλλαζε την κατάσταση σημειώνει η Washington Post.
Όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί ανεπιτυχείς επιθετικές προσπάθειες από τις 4 Ιουνίου.
Σε δύο μήνες οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν περισσότερους από 43.000 στρατιωτικούς και περίπου 5.000 μονάδες διαφόρων όπλων, συμπεριλαμβανομένων 26 αεροσκαφών και 25 τανκς Leopard.

Αναχαιτίστηκε επίθεση drone στη Μόσχα

Στην κατάρριψη ενός ουκρανικού drone πάνω από τη Μόσχα προχώρησε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 18/8 τα ξημερώματα η ρωσική αεράμυνα.
Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Μόσχας, Sergei Sobyanin, το drone κατερρίφθη αλλά συντρίμμια του κατέπεσαν σε χώρο του εκθεσιακού κέντρου της πόλης.
«Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να φθάσει στη Μόσχα, οι δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν drone.
Συντρίμμια του κατέπεσαν στον τομέα του εκθεσιακού κέντρου και δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο κτίριο» ανέφερε ο Sobyanin, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξαν θύματα.
Το εκθεσιακό κέντρο βρίσκεται κοντά στο «City» της Μόσχας, περιοχή που συχνά το τελευταίο διάστημα έχει γίνει στόχος των επιθέσεων, αλλά και σε μια απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το Κρεμλίνο.
Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση, η οποία - όπως αναφέρει - πραγματοποιήθηκε στις 04:00 τα ξημερώματα έχοντας ως στόχο μη στρατιωτικές υποδομές της Μόσχας.
Λόγω της επίθεσης, σταμάτησε προσωρινά η αεροπορική κίνηση και στα τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας, ενώ 7 πτήσεις ανακατευθύνθηκαν σε άλλους προορισμούς.

Στόχος και ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα

Λίγες ώρες πριν από την επίθεση του ουκρανικού drone κατά της Μόσχας, οι ρωσικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν και θαλάσσιο ουκρανικό drone που είχε ως στόχο πλοία του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει πως σκάφη περιπολίας εξουδετέρωσαν ένα θαλάσσιο drone σε μια απόσταση περίπου 237 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Σεβαστούπολης, όπου είναι και η βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει πως το drone δεν καταφέρε να φτάσει στο στόχο του και ότι εξουδετερώθηκε από πυρά του στόλου της Μαύρης Θάλασσας καθώς και από τα σκάφη περιπολίας Pitlivy και Vasily Bykov.
Οι επιθέσεις με drones των Ουκρανών έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ρωσία αποχώρησε από τη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.
Στις 4 Αυγούστου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είχε εξουδετερώσει μια επίθεση κατά της ναυτικής βάσης του Novorossiysknaval, με τους Ουκρανούς να υποστηρίζουν πως το χτύπημα τους σε πολεμικό πλοίο ήταν επιτυχές.

Andrew Harris (Βουλή Αντιπροσώπων ΗΠΑ): Η αντεπίθεση των Ουκρανών έχει αποτύχει

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Andrew Harris (R-Md.), ο οποίος στο παρελθόν υποστήριζε τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αναγνώρισε την αποτυχία της αντεπίθεσής της και αμφισβήτησε το σχέδιο της Ουάσιγκτον να συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο χωρίς την κατάλληλη εποπτεία, ανέφερε η εφημερίδα Politico.
«Είναι περισσότερο ένα αδιέξοδο;
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με αυτό τόνισε ο Andrew Harris αξιολογώντας την κατάσταση στην Ουκρανία.
Μιλώντας για τις προσπάθειες του Κιέβου να εξαπολύσει μια αντεπίθεση, τόνισε: «Για να είμαι ειλικρινής, αυτό είναι μια αποτυχία».
«Δεν είμαι πλέον σίγουρος ότι υπάρχει ευκαιρία να κερδίσουν», αναφερόμενος στις προοπτικές για τις επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς εάν θα υποστήριζε πρόσθετα κεφάλαια για να βοηθήσει την Ουκρανία, ο Andrew Harris τόνισε: «Εάν τα χρήματα είναι για ανθρωπιστικούς σκοπούς, για μη στρατιωτικούς σκοπούς ή για στρατιωτικούς σκοπούς χωρίς την εποπτεία του γενικού επιθεωρητή, τότε δεν θα το υποστήριζα»
Ο βουλευτής παραδέχτηκε ότι τα κονδύλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά εάν διατεθούν στο Κίεβο και επέστησε την προσοχή στην παρουσία δημοσιονομικού ελλείμματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Λυπάμαι πολύ, αλλά δεν έχουμε τέτοια κεφάλαια και τέτοιες πολυτέλειες».

«Νομίζω ότι είναι καιρός για ένα ρεαλιστικό κάλεσμα για ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ξέρω ότι ο πρόεδρος Zelensky δεν το θέλει αυτό αλλά ο Ουκρανός Πρόεδρος θα είχε χάσει δυστυχώς τον πόλεμο χωρίς την υποστήριξή μας.
Αλλά και πάλι με τη βοήθειά μας, δεν κερδίζει.
Η κατάσταση είναι πλέον αδιέξοδη».

Όπως υπενθυμίζεται από το Politico, στο παρελθόν, ο Andrew Harris υποστήριζε την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.
Είναι ένας από τους συμπροέδρους της ένωσης των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και από τα δύο κόμματα, που τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών με το Κίεβο και της παροχής ολοκληρωμένης υποστήριξης.
Το Politico τονίζει ότι η δήλωση του Andrew Harris αποτελεί ένα ακόμη σημάδι αλλαγής της θέσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία.
Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, αυτό δείχνει επίσης σε τι «πονοκέφαλο» μπορεί να μετατραπεί για την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Biden το σχέδιο να προσφερθούν άλλα 20 δισεκ. δολάρια στην Ουκρανία….

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης