Χρηματιστήριο & Αγορές

Aνησυχία στη FED: Σημαντικοί και ανοδικοί πληθωριστικοί κίνδυνοι – Προς νέες αυξήσεις επιτοκίων, παρά τις αντίθετες φωνές

Aνησυχία στη FED: Σημαντικοί και ανοδικοί πληθωριστικοί κίνδυνοι – Προς νέες αυξήσεις επιτοκίων, παρά τις αντίθετες φωνές
Τον δρόμο και νέων αυξήσεων στα επιτόκια δείχνουν τα πρακτικά από την τελευταία συνάντηση των αξιωματούχων της FED
Την έντονη ανησυχία τους για τον ρυθμό του πληθωρισμού εξέφρασαν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve κατά την πρόσφατη συνάντησή τους για τον ρυθμό του πληθωρισμού και δήλωσαν ότι ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον, εκτός εάν αλλάξουν οι συνθήκες.
Αυτό αποκαλύπτεται από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίαση της FED που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (16/8/2023).
Η εν λόγω συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια μιας διήμερης συνάντησης του Ιουλίου και οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης που οι αγορές γενικά ανέμεναν να είναι η τελευταία αυτού του κύκλου.
Ωστόσο, οι συζητήσεις των αξιωματούχων κατέδειξαν πως τα περισσότερα μέλη ανησυχούν ότι η μάχη με τον πληθωρισμό απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετη και αυστηρότερη δράση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων.

Πολύ πάνω από τον στόχο ο πληθωρισμός

«Με τον πληθωρισμό ακόμα πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Επιτροπής και την αγορά εργασίας να παραμένει σφιχτή, οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνέχισαν να βλέπουν σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους, που θα μπορούσαν να απαιτήσουν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», αναφέρουν τα πρακτικά, όπως τα παραθέτει το CNBC.
Αυτή η αύξηση έφερε το βασικό επίπεδο δανεισμού της Fed, σε ένα εύρος που στοχεύει μεταξύ 5,25%-5%, το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από 22 χρόνια.
Ενώ ορισμένα μέλη της Fed δήλωσε οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι περιττές, τα πρακτικά μαρτυρούν… επίπεδο συναγερμού.
Οι αξιωματούχοι της Fed τόνισαν ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα βασίζονται στα νέα δεδομένα.
«Στη συζήτηση για τις προοπτικές πολιτικής, οι συμμετέχοντες έκριναν καθοριστικό πως η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι αρκετά περιοριστική για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% της Επιτροπής με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε το έγγραφο.
map_1_1.jpg

Επιβράδυνση της οικονομίας, αύξηση της ανεργίας

Πάντως γενικότερα φαίνεται να υπάρχουν ζωηρές αμφιβολίες για τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί.
Ενώ υπήρξε συμφωνία ότι ο πληθωρισμός είναι «απαράδεκτα υψηλός», υπήρχαν επίσης ενδείξεις «ότι ορισμένες πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να υποχωρήσουν».
«Σχεδόν όλοι» οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, μεταξύ των οποίων και μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου, τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.
Ωστόσο, οι αντίθετοι εξέφρασαν την άποψη ότι η επιτροπή θα μπορούσε να παραλείψει μια αύξηση και να παρακολουθήσει πώς οι προηγούμενες θα επηρεάσουν τις οικονομικές συνθήκες.
«Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση εμφάνισαν γενικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τις σωρευτικές επιπτώσεις στην οικονομία της προηγούμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής», αναφέρεται στα πρακτικά της Fed.
Τα πρακτικά σημειώνουν ότι η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί και η ανεργία πιθανόν να αυξηθεί.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της απέσυραν μια προηγούμενη πρόβλεψη ότι τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ήπια ύφεση φέτος.
Υπήρχε όμως ανησυχία για προβλήματα με εμπορικά ακίνητα.

Κίνδυνοι μπροστά

Για το μέλλον της πολιτικής, τα μέλη τόνισαν τους αμφίπλευρους κινδύνους της πολύ γρήγορης χαλάρωσης της πολιτικής και του κινδύνου υψηλότερου πληθωρισμού έναντι υπερβολικής σύσφιξης και συρρίκνωσης της οικονομίας.
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από τότε που κορυφώθηκε πάνω από το 9% τον Ιούνιο του 2022.
Για παράδειγμα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, μια ευρέως διαδεδομένη μέτρηση του κόστους αγαθών και υπηρεσιών, κυμάνθηκε σε 3,2% τον Ιούλιο.
Το αγαπημένο μέτρο της Fed, ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 4,1% τον Ιούνιο.
Η αύξηση του ΑΕΠ υπερέβη κατά μέσο όρο το 2% το πρώτο εξάμηνο του 2023, με την οικονομία να σημειώνει άνοδο κατά 5,8% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με επικαιροποιημένες προβλέψεις της Fed της Ατλάντα.
Ταυτόχρονα, η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε εν μέρει, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή.
Το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 3,5% τον Ιούλιο, κυμαινόμενο γύρω από το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed τον τελευταίο καιρό ανέφεραν ότι ενώ οι μειώσεις των επιτοκίων είναι απίθανες φέτος, οι αυξήσεις θα μπορούσαν να έχουν τελειώσει.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης