Ισραήλ: Ερευνητές παράγουν «πράσινο» υδρογόνο σε επίπεδο απόδοσης 90%

Ισραήλ: Ερευνητές παράγουν «πράσινο» υδρογόνο σε επίπεδο απόδοσης 90%
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ κατάφερε να δημιουργήσει υδρογόνο χρησιμοποιώντας ένα τζελ με βάση το νερό
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ φέρεται να παρήγαγαν «πράσινο» υδρογόνο σε επίπεδο απόδοσης 90%, χωρίς να ρυπαίνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Carbon Energy και το hydrogen-central.com.

Το υδρογόνο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία σε βιομηχανικές εφαρμογές όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα οχήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Περίπου το 95% του συνόλου του υδρογόνου παράγεται επί του παρόντος από φυσικό αέριο και άνθρακα, οδηγώντας σε εκπομπές μεταξύ 9 και 12 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για κάθε τόνο υδρογόνου.

Ο Itzhak Grinberg, διδακτορικός φοιτητής που συμμετείχε στο έργο, τόνισε πόσο ασυνήθιστο είναι να ανακαλύπτουμε υδρογόνο στην ατμόσφαιρα.

Ο Grinberg εξήγησε, λέγοντας ότι τα ένζυμα ηλεκτρίζονται στο εργαστήριο, με αποτέλεσμα ένα ηλεκτρόδιο που παρέχει την ενέργεια στη θέση του ήλιου.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ κατάφερε να δημιουργήσει υδρογόνο χρησιμοποιώντας ένα τζελ με βάση το νερό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη σύνδεση του ενζύμου σε έναν βιοκαταλύτη και ένα ηλεκτρόδιο.

Ο Oren Ben-Zvi, διδακτορικός φοιτητής συνεπικεφαλής της μελέτης, είπε ότι η πρόκληση με το «πράσινο» υδρογόνο είναι το υψηλό κόστος παραγωγής που οφείλεται στη χρήση σπάνιων μετάλλων.

Σήμερα, το «πράσινο» υδρογόνο παράγεται κυρίως μέσω ηλεκτρόλυσης, η οποία απαιτεί πολύτιμα και σπάνια μέταλλα όπως η πλατίνα μαζί με απόσταξη νερού, που καθιστά το πράσινο υδρογόνο έως και 15 φορές πιο ακριβό από το ρυπογόνο «γκρίζο».

Εάν αποδειχθεί επιτυχής σε βιομηχανική κλίμακα, η ισραηλινή μέθοδος θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει το παιχνίδι, προσφέροντας μια οικονομικά αποδοτική λύση για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Ισραηλινοί ερευνητές παράγουν «πράσινο» υδρογόνο σε επίπεδο απόδοσης 90%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης