Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 1,1% για τον S&P και τον Nasdaq και 2,4% για τον energy sector

Wall Street: Πτώση 1,1% για τον S&P και τον Nasdaq και 2,4% για τον energy sector

360 μονάδες έχασε ο Dow

 

Υποχώρηση στη Wall Street την Τρίτη λόγω ανησυχίας για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας —ιδιαίτερα της Κίνας— και την πτώση των τραπεζών των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την πίεση της Wall Street.


Ο Dow Jones υποχώρησε 360 μονάδες ή 1,02% στις 34.946 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,16% στις 4,437 μονάδες.

Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 2,44% στις 667,85 μονάδες.

Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,14% στις 13.631 μονάδες.

Οι χρηματοοικονομικές μετοχές υποχώρησαν. Μετοχές της JPMorgan Chase, Wells Fargo και Bank of America κινήθηκαν χαμηλότερα κατά περισσότερο από 2% μετά την προειδοποίηση της Fitch ότι ίσως χρειαστεί να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα δεκάδων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase. Την περασμένη εβδομάδα, ο Moody's μείωσε την αξιολόγησή του σε 10 τράπεζες των ΗΠΑ, ενώ έθεσε άλλα μεγάλα ιδρύματα σε λίστα παρακολούθησης για πιθανές υποβαθμίσεις.

Οι περιφερειακές τράπεζες διαπραγματεύθηκαν επίσης χαμηλότερα, με το SPDR S&P Regional Banking ETF να καταγράφει πτώση 3%. Οι μετοχές υποχώρησαν αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης Neel Kashkari μίλησε υπέρ της «σημαντικά περαιτέρω» κεφαλαιακής ρύθμισης.

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα πράγματα είναι αρκετά σταθερά», είπε ο Kashkari. «Ο κίνδυνος είναι ότι εάν ο πληθωρισμός δεν είναι πλήρως υπό έλεγχο, και ότι πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια από εδώ, για να τον μειώσουμε, μπορεί να αντιμετωπίσουν περισσότερες απώλειες από ό,τι αντιμετωπίζουν σήμερα. Και αυτές οι πιέσεις θα μπορούσαν να φουντώσουν ξανά στο μέλλον».

Το επενδυτικό κλίμα εξασθένησε επίσης παγκοσμίως, αφού η Κίνα ανέφερε απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία και η κεντρική της τράπεζα έκανε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε κατά 3,7% τον Ιούλιο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, χάνοντας τις προσδοκίες. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης λιγότερο από το αναμενόμενο και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια κατά 15 μονάδες βάσης στο 2,5% από 2,65%. Αλλά αυτό απέτυχε να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών και αντ' αυτού απλώς ενίσχυσε την ανησυχία για την ταλαιπωρημένη αγορά ακινήτων της Κίνας.

Στο μέτωπο των δεδομένων, τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Ιούλιο ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο, υποδεικνύοντας έναν ισχυρότερο από τον αναμενόμενο καταναλωτή. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,7% σε μηνιαία βάση. Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι είχαν υπολογίσει αύξηση 0,4%, σύμφωνα με τον Dow Jones.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης