Ενέργεια

Ανησυχία στην αγορά για πιθανή απεργία στο LNG της Αυστραλίας -Καθυστερούν οι συνομιλίες

Ανησυχία στην αγορά για πιθανή απεργία στο LNG της Αυστραλίας -Καθυστερούν οι συνομιλίες
Η τελική απόφαση δεν αναμένεται πριν την Παρασκευή σύμφωνα με το Montel

Ο κίνδυνος απεργίας που θα διαταράξει τις παραδόσεις LNG από τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο ήρθε πιο κοντά την Τρίτη καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους Αυστραλούς προμηθευτές ενέργειας απέτυχαν ενόψει μιας πιθανής απόφασης για κινητοποιήσεις την Παρασκευή.

Ενώ είχε σημειωθεί «κάποια πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές εξακολουθούσαν να «μην βρίσκονται αρκετά κοντά σε μια συμφωνία και το αναπόφευκτο μιας απεργίας γίνεται όλο και μεγαλύτερο», είπε στον Montel πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η τελική απόφαση δεν αναμένεται τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή. Η βιομηχανική δράση θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές με μια πλήρη απεργία που ενδέχεται να επηρεάσει έως και το 10% της παγκόσμιας προσφοράς.

Οι διαπραγματευτές της Offshore Alliance, μιας συνεργασίας μεταξύ του Αυστραλιανού Εργατικού Συνδικάτου και της Ναυτιλιακής Ένωσης, ξεκίνησαν σήμερα επίσημες διαπραγματεύσεις με τον παραγωγό LNG Woodside σχετικά με πιθανή βιομηχανική δράση στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό της χώρας, την εγκατάσταση υγροποίησης North West Shelf 16,9 εκατομμυρίων τόνων/έτος.

Επίσημες διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν επίσης με τη Chevron τη Δευτέρα σχετικά με πιθανές απεργίες σε δύο άλλες εγκαταστάσεις LNG – τις εγκαταστάσεις 15,6 εκατομμυρίων τόνων/έτος του παραγωγού στο Gorgon και το εργοστάσιο Wheatstone 8,9 εκατομμυρίων τόνων/έτος.

Διακοπή παραγωγής

Οποιαδήποτε απόφαση για απεργία θα ήταν πιθανότατα σταδιακή, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι «θα ήταν ένας συνδυασμός διαφορετικών στάσεων εργασίας που τελικά θα επιβράδυνε και θα σταματούσε ακόμη και την παραγωγή».

Η Offshore Alliance προχώρησε σε απεργία για 75 ημέρες πέρυσι, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες στον πλωτό τερματικό σταθμό LNG Prelude της Shell, 3,6 εκατομμυρίων τόνων/έτος.

Η Woodside Energy, εν τω μεταξύ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «έχει σημειωθεί θετική πρόοδος και τα μέρη έχουν καταλήξει σε μια κατ' αρχήν συμφωνία σε μια σειρά ζητημάτων που είναι βασικά για το εργατικό δυναμικό».

Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας North West Shelf ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα υπέρ της πιθανής εργατικής δράσης στη διαμάχη τους σχετικά με τις αμοιβές και τους όρους που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Απρίλιο.

Η νομικά προστατευόμενη εργατική δράση πρέπει να ξεκινήσει εντός 30 ημερών από την απόφαση αυτή και με προειδοποίηση επτά ημερών.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν νωρίτερα κατά 10%, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να ανησυχούν ότι η μείωση της παραγωγής στην Αυστραλία θα αύξανε τον ανταγωνισμό με τους Ασιάτες αγοραστές για φορτία spot σε μια περιορισμένη παγκόσμια αγορά.

Το συμβόλαιο αναφοράς προκαταρκτικού μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF διαπραγματεύθηκε τελευταία 2,93 ευρώ πάνω στα 37,36 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης