Ενέργεια

OilPrice: Ευάλωτη η Ευρώπη από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και την εξάρτηση από το LNG

OilPrice: Ευάλωτη η Ευρώπη από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και την εξάρτηση από το LNG

Διαταραχές εφοδιασμού και κλυδωνισμοί τιμών προκαλούν αναταράξεις παρά τα αποθέματα ρεκόρ

    

Upd 9:38 H τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκε έως και 40% πριν από λίγες λόγω της είδησης ότι οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα αερίου στην Αυστραλία ενδέχεται να ξεκινήσουν απεργίες.
Μια τέτοια απεργία, σύμφωνα με ανάλυση του OilPrice θα μπορούσε να επηρεάσει το ένα δέκατο του παγκόσμιου LNG, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που θα οδηγούσε τις τιμές υψηλότερες. Πράγματι, η ίδια η απειλή μιας απεργίας οδήγησε τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα και για άλλη μια φορά ανέδειξε τη δύσκολη θέση της Ευρώπης στην ενεργειακή ασφάλεια.

Η τιμή του συμβολαίου TTF για τον Σεπτέμβριο σήμερα 16.8 έχει υπερβεί και πάλι τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα με άνοδο 4,3% ενώ το συμβόλαιο του Οκτωβρίου διαπραγματεύεται υψηλότερα των 45 ευρώ. Αντίστοιχα τα συμβόλαια του ερχόμενου χειμώνα διαπραγματεύονται στα 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

Πέρυσι, η ΕΕ γιόρτασε την επιτυχία των προσπαθειών της να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο αγωγού. Πράγματι, αυτή η εξάρτηση μειώθηκε σημαντικά, με τη βοήθεια της ίδιας της Gazprom, η οποία μείωσε σημαντικά τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ωθώντας τους αγοραστές να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Οι πανηγυρισμοί δεν άργησαν να μετατραπούν σε παράπονα. Συνηθισμένοι στο φθηνό αέριο αγωγών, οι Ευρωπαίοι αγοραστές ανακάλυπταν ότι η αγορά spot LNG είχε πολύ διαφορετικούς κανόνες, που τελικά είχαν ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερες τιμές ειδικά όταν εμφανίζεται στη σκηνή ένας νέος αγοραστής τόσο μεγάλος όσο η ΕΕ.

Μέχρι το τέλος του έτους, οι πολιτικοί στην Ευρώπη διαμαρτύρονταν ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο σε αυτήν την αγορά spot, και ορισμένοι ήδη έκλειναν μακροπρόθεσμες συμφωνίες με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη και η Γερμανία, ένθερμος αντίπαλος της συνεχιζόμενης εξάρτησης από το φυσικό αέριο, εγκατέλειψε και υπέγραψε μακροπρόθεσμες συμφωνίες και αποφάσισε να κατασκευάσει έναν μόνιμο τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG.

Αυτό που έκανε ήταν να ενισχύσει την σχεδόν πλήρη εξάρτηση της ηπείρου πλέον από το LNG.

Εκτός από ορισμένες εισαγωγές αγωγών από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν, το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια θα προέρχεται από τη διεθνή αγορά LNG. Και αυτό σημαίνει υψηλές τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και ακόμη υψηλότερες τιμές από την συνεχή απειλή ενός σοκ τιμών σε περίπτωση διακοπής της προσφοράς, όπως αποδεικνύεται από τις ειδήσεις των αυστραλιανών απεργιών.

«Η δυνατότητα απεργίας στα εργοστάσια εξαγωγής LNG στην Αυστραλία υπογραμμίζει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον ξεκάθαρα σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε στους Financial Times ο αναλυτής του ICIS Tom Marzec-Manser.

"Η Ευρώπη έχει λογικά αναπληρώσει τον ρωσικό αγωγό με ευέλικτο LNG. Αλλά αυτή η ευελιξία οδηγεί σε αυξημένη αστάθεια των τιμών."

Αποθέματα

Επί του παρόντος, τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε ρεκόρ για αυτήν την περίοδο του έτους. Πριν από μια εβδομάδα – μέρες πριν δημοσιευτεί η είδηση ότι οι εργαζόμενοι στο LNG της Αυστραλίας εξετάζουν το ενδεχόμενο απεργίας – ο John Kemp του Reuters ανέφερε ότι αυτό το υψηλό επίπεδο ρεκόρ αποθεμάτων φυσικού αερίου κρατούσε ένα καπάκι στις τιμές. Το μόνο που χρειάστηκε για να αλλαξει αυτό ήταν η είδηση μιας πιθανής απεργίας σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς LNG στον κόσμο.

Ήδη υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει. Αυτές οι προειδοποιήσεις ξεκίνησαν ήδη από πέρυσι, εν μέσω των εορτασμών για τη μετάβαση από τους αγωγούς στο υγροποιημένο αέριο και το πόσο ανεξάρτητη έγινε την Ευρώπη.

Εκείνη την εποχή, λίγοι είχαν τη διάθεση να ακούσουν προειδοποιήσεις ότι το σόου μόλις ξεκινούσε και όχι τελείωνε. Τώρα, τα πράγματα αλλάζουν. Ο χειμώνας είναι για άλλη μια φορά έρχεται. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια απότομη αύξηση της ζήτησης για LNG στον ορίζοντα. Και μια απότομη αύξηση της ζήτησης σημαίνει άνοδο των τιμών, αναπόφευκτα.

«Η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη», δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της E.ON, μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Γερμανίας. "Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το θέμα της λιτότητας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η οικονομική προσιτότητα για τους πελάτες και επίσης να επιτευχθεί ανταγωνιστικότητα της κοινωνίας και της οικονομίας μας."

Εάν ο Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON μιλάει για λιτότητα -όχι ακριβώς δημοφιλής ιδέα στους τακτικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας- τότε η κατάσταση πρέπει να είναι σοβαρή. Υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα άφθονου εφοδιασμού LNG και αδύναμου ανταγωνισμού από την Ασία που θα καθιστούσε το εμπόρευμα φθηνότερο. Αυτό αφήνει την περιορισμένη ζήτηση ως τη μόνη επιλογή.

Πράγματι, η λιτότητα έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Οι υπέρογκες τιμές πέρυσι το έκαναν μια φυσική επιλογή για τον περιορισμό της κατανάλωσης. Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι από πέρυσι, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει μειωθεί μεταξύ 10% και 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία. Η μείωση είναι ιδιαίτερα έντονη στους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Η κατανάλωση παρέμεινε χαμηλότερη ακόμη και όταν οι τιμές του φυσικού αερίου ηρεμούσαν. Αυτό δεν είναι περίεργο, καθώς ακόμη και πιο ήρεμες τιμές ήταν 35% υψηλότερα φέτος από τον μέσο όρο για το 2018 έως το 2021. Αυτές οι υψηλότερες τιμές έχουν πλήξει ιδιαίτερα σκληρά τις βιομηχανίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του μεταποιητικού τομέα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της κατασκευής χάλυβα και τσιμέντου, λιπασμάτων και πετροχημικών .

Μερίδια αγοράς

Πέρυσι, το LNG αποτελούσε το 34% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022, αναφέρουν οι FT. Φέτος, αυτό αναμένεται να ανέλθει στο 40%. Αυτό θα ήταν ουσιαστικά το ίδιο μερίδιο αγοράς που είχε ο ρωσικός αγωγός αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ, παρά την ικανοποιήσή της για την επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας, έχει απλώς αντικαταστήσει τη μια μορφή εξάρτησης με μια άλλη. Αυτή η νέα μορφή συμβαδίζει με τη λιτότητα και την απώλεια ανταγωνιστικότητας για μερικές από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες στην ήπειρο.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ορισμένα δυσάρεστα γεγονότα σχετικά με την ίδια την πηγή αυτής της ανταγωνιστικότητας και του οικονομικού και κοινωνικού πλούτου της ΕΕ - την εποχή της αφθονίας που αποχαιρέτησε ο Emmanuel Macron πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης