Guardian: Drillers στο κυνήγι του «λευκού υδρογόνου»

Guardian: Drillers στο κυνήγι του «λευκού υδρογόνου»

Το καύσιμο μηδενικών εκπομπών μπορεί να υπάρχει σε άφθονα αποθέματα κάτω από το έδαφος - Τώρα επενδύονται μεγάλα ποσά για να το αναζητήσουν

Εκατοντάδες πόδια κάτω από την άνυδρη γη της δυτικής Αφρικής βρίσκεται αφθονία φυσικού ή «λευκού» υδρογόνου σύμφωνα με τον Guardian.

Σήμερα, χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας για τα σπίτια και τα καταστήματα του Bourakebougou. Ωστόσο, οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι οι αναξιοποίητες δεξαμενές λευκού υδρογόνου στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και περιοχές της Ευρώπης έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στον κόσμο καθαρή ενέργεια σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

Αυτό θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για το κλίμα. Το υδρογόνο έχει αναδειχθεί ως εργαλείο στον αγώνα για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα. Το αέριο καθαρής καύσης μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα σε εργοστάσια, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και σπίτια με μηδενικές εκπομπές θερμοκηπίου.

Συνήθως, το υδρογόνο παράγεται από ορυκτά καύσιμα σε μια διαδικασία που δημιουργεί εκπομπές άνθρακα (το λεγόμενο «μπλε» υδρογόνο) ή με χρήση ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας και νερού (πράσινο υδρογόνο), το οποίο είναι πολύ ακριβό. Η ανακάλυψη φυσικών πηγών λύνει και τα δύο προβλήματα.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά ότι ακόμη και αν μπορούσε να ανακτηθεί μόνο ένα μικρό κλάσμα υδρογόνου κάτω από την επιφάνεια της Γης, πιθανότατα θα ήταν αρκετό για να διαρκέσει για εκατοντάδες χρόνια.

Ανακάλυψη

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, ο Luke Titus, ιδρυτής της Gold Hydrogen, αποκάλυψε μια ιστορική ανακάλυψη υδρογόνου στη Νότια Αυστραλία. Ο Titus εξέταζε παλιά έγγραφα από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Νότιας Αυστραλίας που περιελάμβανε μια ανάλυση δεδομένων από ντόπιους αγρότες που έψαχναν για πετρέλαιο χρησιμοποιώντας μαντικές ράβδους.

Μια γεώτρηση που ανοίχτηκε το 1921 στο νησί Καγκουρό παρήγαγε έως και 80% υδρογόνο. Ένα άλλο, στην κοντινή χερσόνησο Yorke, ήταν κοντά στο 70%. Έναν αιώνα αργότερα, η Gold Hydrogen άρχισε να εξερευνά την περιοχή και σχεδιάζει να ξεκινήσει γεωτρήσεις τον Οκτώβριο.

Στους υποστηρικτές της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας υδρογόνου περιλαμβάνεται ο Μπιλ Γκέιτς. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, μέσω της εταιρείας του Breakthrough Energy, φέρεται να ήταν ένας από τους πέντε υποστηρικτές που έδωσαν περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια στην Koloma, μια εταιρεία με έδρα το Κολοράντο που κυνηγά φυσικό υδρογόνο κατά μήκος του συστήματος Midcontinental Rift των ΗΠΑ.

Το τεκτονικό ρήγμα μήκους 1.200 μιλίων που διασχίζει τη Βόρεια Αμερική βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο της Natural Hydrogen Energy, μιας startup που πρόκειται να ξεκινήσει εργασίες εξερεύνησης μαζί με την HyTerra της Αυστραλίας στο Κάνσας αργότερα αυτόν τον μήνα.

Στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται από μια κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακαλύφθηκε λευκό υδρογόνο στη Γαλλία, στη λεκάνη εξόρυξης της Λωρραίνης. Και μια βρετανική εταιρεία, η Getech, προσαρμόζει λογισμικό που αναπτύχθηκε για την εύρεση πετρελαίου για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογόνου.

Το πραγματικό δυναμικό του λευκού υδρογόνου θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα από αυτά τα πρώτα έργα, λέει ο Philip Ball, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Keele και γεωεπιστήμονας στο πεδίο.

«Είμαστε στο κατώφλι μιας νέας ανακάλυψης, αλλά αν αυτό μεταφράζεται σε μια σοβαρή νέα πηγή ενέργειας είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα», λέει ο Ball. «Πολλοί γεωλόγοι δεν καταλαβαίνουν αυτό το πεδίο. Υπάρχει η αίσθηση ότι «καλά, αν υπήρχε υδρογόνο, δεν θα το είχαν βρει ήδη οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου»; Αλλά δεν το έψαχναν. Οι περισσότερες ανακαλύψεις υδρογόνου έγιναν τυχαία».

Εξόρυξη

Παραμένει αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζεται το υδρογόνο βαθιά μέσα στη Γη, πώς ακριβώς μεταναστεύει στην επιφάνεια και πώς να το εξαχθεί καλύτερα. Οι απαντήσεις θα είναι κρίσιμες για την κατανόηση του κόστους παραγωγής λευκού υδρογόνου. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα ήταν φθηνότερο το υδρογόνο από ορυκτά καύσιμα ή νερό – αλλά υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις.

Οι εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των Total και Engie στη Γαλλία, και Repsol στην Ισπανία, έχουν κάνει μέτρια βήματα για το λευκό υδρογόνο. Υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον από τους μεγαλύτερους παίκτες της βιομηχανίας, αλλά τα αποτελέσματα από τους πρωτοπόρους κυνηγούς υδρογόνου θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό.

Εάν το λευκό υδρογόνο μπορεί να ανταποκριθεί στη διαφημιστική εκστρατεία, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου θα μπορούσαν να εισέλθουν στην αγορά, καθώς ακολούθησαν τοπρώιμο σχιστολιθικό φυσικό αέριο στο fracking. Αυτή τη φορά, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι ένα μπόνους και για το κλίμα. Ίσως το βασικό ερώτημα είναι εάν οι εταιρείες πετρελαίου θα ήταν πρόθυμες να βοηθήσουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης