Ενέργεια

ΙΕΑ: Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στα 102,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2023

ΙΕΑ: Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στα 102,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2023

Ο ΙΕΑ σημείωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έφτασε το ρεκόρ των 103 εκατομμυρίων βαρελιών/ημέρα τον Ιούνιο και θα μπορούσε να σημειώσει άλλη μια κορύφωση τον Αύγουστο

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος σε σύγκριση με φέτος, όταν θα καταναλώνονται ποσότητες - ρεκόρ 102,2 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου/ημέρα, λόγω των κακών μακροοικονομικών συνθηκών, της ανάκαμψης μετά την πανδημία και της αυξανόμενης χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων, όπως δήλωσε σήμερα (11/8) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Όπως αναφέρει το montelnews.com, ο διακυβερνητικός οργανισμός με έδρα το Παρίσι προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα φέτος πριν επιβραδυνθεί στο 1 εκατομμύριο βαρέλια/ημέρα το 2024 για να φτάσει κατά μέσο όρο τα 103,16 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα – εξακολουθεί να αποτελεί υψηλό ρεκόρ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έφτασε το ρεκόρ των 103 εκατομμυρίων βαρελιών/ημέρα τον Ιούνιο και θα μπορούσε να σημειώσει άλλη μια κορύφωση τον Αύγουστο.

«Μετά από μήνες χαμηλών αναγνώσεων, η ζήτηση του ΟΟΣΑ αναθεωρήθηκε προς τα πάνω για τον Μάιο και τον Ιούνιο, με τη συνολική κατανάλωση να επιστρέφει σε ανάπτυξη το (2ο τρίμηνο του 2023) μετά από δύο τρίμηνα συρρίκνωσης», ανέφερε ο IEA.

«Η κινεζική ζήτηση ήταν επίσης ισχυρότερη από το αναμενόμενο, φθάνοντας σε νέα υψηλά παρά τις επίμονες ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας».

Όμως, με την ανάκαμψη μετά την πανδημία στο μεγαλύτερο έθνος εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο «να έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και καθώς η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται», η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1 εκατομμύριο bbl/ημέρα το επόμενο έτος.

Αύξηση τιμών - Σύσφιξη της προσφοράς

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανέβει περισσότερο από 15% από τις αρχές Ιουλίου χάρη στην ισχυρή ζήτηση και την προοπτική σύσφιξης της παγκόσμιας προσφοράς καθώς τα βασικά μέλη του ΟΠΕΚ+ η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συνεχίζουν να περιορίζουν την παραγωγή και τις εξαγωγές.

Την Πέμπτη, ο διεθνής δείκτης αναφοράς αργού πετρελαίου Brent ανήλθε πάνω από τα 88 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι για πρώτη φορά από τις 27 Ιανουαρίου. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται πάνω από 86 USD/βαρέλι.

Τον Ιούλιο, η προσφορά πετρελαίου από τη συμμαχία ΟΠΕΚ + μειώθηκε κατά 1,2 εκατομμύρια bbl/ημέρα σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών καθώς τέθηκε σε ισχύ μια εθελοντική μείωση από τη Σαουδική Αραβία.
Περιορισμένα τα κέρδη

Η παραγωγή της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ διαμορφώθηκε στα 50,7 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα τον Ιούλιο, μειωμένη κατά περισσότερο από 2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Την ίδια περίοδο, οι παραγωγοί εκτός του ομίλου αύξησαν την παραγωγή κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα στα 50,2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα «αλλά περιορισμένα κέρδη εκτός του ΟΠΕΚ+ αναμένονται για το υπόλοιπο του έτους», ανέφερε ο ΔΟΕ.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% της παγκόσμιας αύξησης της προσφοράς του 2023 κατά 1,5 εκατ. bbl/ημέρα.
«Το επόμενο έτος, αυτό το μερίδιο αναμένεται να υποχωρήσει καθώς η δραστηριότητα επιβραδύνεται στο έμπλαστρο σχιστόλιθου», πρόσθεσε ο IEA.

Προοπτικές ΟΟΣΑ

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του άρχισαν να περιορίζουν τις προμήθειες στα τέλη του 2022 για να ενισχύσουν την αγορά και τον Ιούνιο επέκτεινε τους περιορισμούς της προσφοράς μέχρι το 2024.

«Με την ανάκαμψη μετά την πανδημία να έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό και καθώς οι πολλαπλοί αντίθετοι άνεμοι αμφισβητούν τις προοπτικές του ΟΟΣΑ, η κατανάλωση πετρελαίου επιβραδύνεται σημαντικά», ανέφερε η IEA, αναφερόμενη στα κράτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η πρόβλεψη της IEA για την ανάπτυξη της ζήτησης είναι μειωμένη κατά 150.000 bpd από τον περασμένο μήνα και έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του OPEC, ο οποίος την Πέμπτη διατήρησε την πρόβλεψή του ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά πολύ ισχυρότερα 2,25 εκατομμύρια bpd το 2024.

«Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές παραμένουν προκλητικές ενόψει των αυξανόμενων επιτοκίων και των αυστηρότερων τραπεζικών πιστώσεων, πιέζοντας τις επιχειρήσεις που ήδη πρέπει να αντιμετωπίσουν την υποτονική μεταποίηση και το εμπόριο», ανέφερε η IEA.

Για το 2023, ο ΔΟΕ και ο OPEC απέχουν λιγότερο.

Ο IEA αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια bpd το 2023, ενισχυμένη από τα καλοκαιρινά αεροπορικά ταξίδια, την αυξημένη χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την αυξανόμενη κινεζική πετροχημική δραστηριότητα.
Ο OPEC βλέπει άνοδο 2,44 εκατ. bpd.

Η ζήτηση προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 102,2 εκατομμύρια bpd φέτος, σύμφωνα με τον IEA, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% της ανάπτυξης, παρά τις ανησυχίες για την οικονομική υγεία του κορυφαίου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης