Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Κλείνει περαιτέρω την στρόφιγγα παραγωγής, λόγω ζήτησης... Κίνας

Σαουδική Αραβία: Κλείνει περαιτέρω την στρόφιγγα παραγωγής, λόγω ζήτησης... Κίνας
Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να βαθύνει τις περικοπές παραγωγής, καθώς μειώνονται οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας - Στα 93 δολάρια/βαρέλι το Brent το τέταρτο τρίμηνο, όπως επισημαίνει το Oilprice

Τον περασμένο μήνα, αρκετοί εμπειρογνώμονες προέβλεψαν ότι οι Σαουδάραβες θα παρατείνουν την εθελοντική περικοπή της παραγωγής τους, αλλά θα μειώσουν τις πρόσθετες περικοπές τους, αποκαθιστώντας 250.000-500.000 βαρέλια ημερησίως στην μείωση της παραγωγής Σεπτεμβρίου, όπως μεταφέρει το Oilprice.

Μια εβδομάδα αργότερα, το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας (SPA) επιβεβαίωσε ότι η χώρα θα επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (mb/d) έως τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας παράθυρο ανοιχτό που σε μεγάλο βαθμό δεν τονίστηκε στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, ότι η τομή «μπορεί να επεκταθεί ή διευρυνθεί ή και να εμβαθύνει».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία σηματοδοτεί την προθυμία να προβεί σε ακόμη βαθύτερες περικοπές, εάν οι προηγούμενες καθυστερούν πολύ για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οι πρώτες μειώσεις φαίνεται σίγουρα ότι λειτούργησαν, με τις τιμές του Brent να σκαρφαλώνουν περίπου 12% τον περασμένο μήνα σε υψηλό 4 μηνών στα 87,61 δολάρια στην ενδοημερήσια συνεδρίαση της Τετάρτης.

Πτώση ζήτησης

Ωστόσο, οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου μπορεί να είναι πολύ χαμηλές για τη Σαουδική Αραβία, καθώς χρειάζεται αργό 100 δολάρια το βαρέλι για να ισορροπήσει.
Η αποδυνάμωση της ζήτησης από τους μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου μπορεί επίσης να πείσει τη Σαουδική Αραβία να μειώσει ακόμη περισσότερο.

Τα τελευταία στοιχεία που προέρχονται από την Κίνα δείχνουν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 2,412mb/d m/m, χαμηλό εξαμήνου, στα 10,429mb/d καθώς τα αποθέματα μειώνονται.
Δεν είναι σαφές εάν αυτή είναι η αρχή μιας πτωτικής τάσης, καθώς οι εισαγωγές του Ιουνίου ήταν οι δεύτερες υψηλότερες που έχουν καταγραφεί, και η αύξηση των αποθεμάτων άγγιξε καίριο σημείο.

Για να είμαστε δίκαιοι, η ετήσια αύξηση των εισαγωγών αργού πετρελαίου τον Ιούλιο ήταν ισχυρότερη κατά 1,519 mb/ημέρα, 17% υψηλότερη από τον όγκο πριν από ένα χρόνο.
Εν τω μεταξύ, η ζήτηση πετρελαίου της Ινδίας για τον μήνα Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 4,70mb/d, χαμηλότερη από τις προσδοκίες της Wall Street για 4,83mb/d.

Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης ετησίως της χώρας επιβραδύνθηκε από 190 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα (kb/d) τον Ιούνιο σε 84 kb/d τον Ιούλιο.
Τα δεδομένα και εδώ είναι μικτά επειδή η αύξηση της ζήτησης βενζίνης αυξήθηκε στο 6,3% τον Ιούλιο από 6,2% τον Ιούνιο, ενώ η αύξηση της ζήτησης ντίζελ αυξήθηκε στο 3,9% από 3,1%.

Να κοπεί ή να μην κοπεί

Οι αναλυτές εμπορευμάτων της Standard Chartered έχουν στοιχηματίσει ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα εμβαθύνει τις περικοπές της επειδή τα αποθέματα αργού είναι πιθανό να μειωθούν απότομα στο μέλλον.
Όμως η ΕΠΕ φαίνεται να είναι λιγότερο αισιόδοξη.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι η ζήτηση για αργό πετρέλαιο του ΟΠΕΚ θα είναι κατά μέσο όρο 28,1mb/ημέρα το δεύτερο εξάμηνο, 1,4mb/d λιγότερο από το μοντέλο του StanChart. 2,0mb/d λιγότερο από το μοντέλο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) και 2,3mb/d λιγότερο από το Μοντέλο Γραμματείας ΟΠΕΚ.

Η StanChart έχει προβλέψει μεγάλες ελλείψεις Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αλλά μηδενικά πλεονάσματα έως ότου πέσει η εποχική ζήτηση τον Ιανουάριο, ενώ η EIA έχει προβλέψει πλεονάσματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Οι αναλυτές έχουν τη γνώμη ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να αποφασίσει να περιμένει μέχρι να ξεκαθαρίσει η στατιστική ομίχλη πριν αποφασίσει εάν θα εμβαθύνει ή όχι τις περικοπές στην παραγωγή της.
Capture_1.JPG
(Πηγή: Standard Chartered Research)

Σύσφιξη των αγορών πετρελαίου

Οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας έχουν προβλέψει ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα σφίξουν σταδιακά, κάτι που θα αυξήσει τις τιμές καθώς περνούν οι μήνες.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στο Παρίσι έχει προβλέψει έλλειψη πετρελαίου περίπου 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι ειδικοί εμπορευμάτων της Standard Chartered έχουν προβλέψει ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα καταγράψουν έλλειμμα εφοδιασμού:
- 2,81 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Αύγουστο,
- 2,43mb/d τον Σεπτέμβριο και πάνω από
- 2mb/d τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Οι αναλυτές έχουν επίσης προβλέψει ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα μειωθούν κατά 310mb μέχρι το τέλος του 2023 και άλλα 94mb το πρώτο τρίμηνο του 2024, ωθώντας έτσι τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα και σύμφωνα με τους ειδικούς...

...οι τιμές του Brent θα ανέλθουν στα 93 δολάρια/βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο.

Η αγορά φυσικού αερίου είναι, ίσως, ακόμη πιο δύσκολο να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή, επειδή οι τιμές πέφτουν παρά το γεγονός ότι τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν αδύναμα και η προσφορά άφθονη.
Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν περισσότερο από 30% την Τετάρτη, λόγω πανικού για το ενδεχόμενο μειωμένης προμήθειας LNG από την Αυστραλία, τον κορυφαίο προμηθευτή παγκοσμίως

Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, TFF, εκτινάχθηκε έως και τα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην ενδοημερήσια διαπραγμάτευση της Τετάρτης, 35% υψηλότερα από την προηγούμενη ημέρα και στο υψηλότερο σημείο από τα μέσα Ιουνίου.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ, ωστόσο, συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμούς ρεκόρ, καθώς ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) στις 2 Αυγούστου για πρώτη φορά αυτή την περίοδο έγχυσης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE), τα αποθέματα ανήλθαν στα 101,3 bcm στις 6 Αυγούστου, ένα καλό 87,4% της μέγιστης πλήρωσης.

Ο μέσος ρυθμός αναπλήρωσης την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, επιβραδύνθηκε στα 308 mcm/d, από 339 mcm/d την προηγούμενη εβδομάδα, σχεδόν στο 90% του μέσου όρου πενταετίας.
Η StanChart έχει υπολογίσει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να φρενάρει για την αναπλήρωση φυσικού αερίου περίπου στο 44,7% του μέσου όρου της πενταετίας, εάν θέλει να αποφύγει τους περιορισμούς αποθήκευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης