Αυστρία: Έκρηξη υδρογόνου προκαλεί ζημιές σε σπίτια 3 χιλ. μακριά

Αυστρία: Έκρηξη υδρογόνου προκαλεί ζημιές σε σπίτια 3 χιλ. μακριά
Δεξαμενή που περιείχε αρκετές εκατοντάδες λίτρα H2 εκρήγνυται «κατά τη διάρκεια δοκιμών» στις εγκαταστάσεις του κατασκευαστή βαλβίδων

Δεξαμενή υδρογόνου εξερράγη την Τρίτη 8/8, σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Αυστρία, προκαλώντας ελαφρούς τραυματισμούς σε έναν υπάλληλο, αποκλεισμό της περιοχής και αστυνομικό κλοιό 500 μέτρων που έκλεισε τον παρακείμενο αυτοκινητόδρομο για δύο ώρες, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση 8 χιλιομέτρων και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 13:00 κοντά στην πόλη Leibnitz της Στυρίας, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας HypTec, η οποία κατασκευάζει βαλβίδες και άλλα εξαρτήματα αποθήκευσης υδρογόνου και προσφέρει δοκιμές  εξοπλισμού σε εργαστήριο.

Σύμφωνα με τον τοπικό πολιτικό Joachim Schabel - ο οποίος είναι, κατά σύμπτωση, ο εθνικός εκπρόσωπος του H2 του κυβερνώντος Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος - το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια δοκιμής μιας δεξαμενής υδρογόνου.

Η έκρηξη...

«Μάρτυρες ανέφεραν ένα «υπόκωφο» κρότο και ένα τεράστιο ωστικό κύμα έγινε αισθητό ακόμη και χιλιόμετρα μακριά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Στυρίας, γεγονός που επιβεβαίωσε μαρτυρία κατοίκου στο X (πρώην Twitter): «Τρέλα.... Ζω περισσότερο από 3 χιλιόμετρα μακριά χωρίς άμεση οπτική επαφή και η έκρηξη έκανε τα παράθυρά μου να τρίξουν... κάποια έσπασαν».

Η αυστριακή εφημερίδα Kurier ανέφερε «τεράστιες ζημιές» στη δοκιμαστική εγκατάσταση λόγω του κύματος πίεσης.
«Λέγεται ότι υπήρξε μόνο μια μικρή φωτιά», πρόσθεσε.

Ο τραυματισμένος 39χρονος υπάλληλος της HypTec εργαζόταν σε μια αποθήκη όταν εξερράγη η δεξαμενή που βρισκόταν έξω και περιείχε «αρκετές εκατοντάδες λίτρα υδρογόνου», σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία στην ανακοίνωσή της ανέφερε πως «η δύναμη της έκρηξης εκσφενδόνισε αντικείμενα στον αέρα», αλλά ο άνδρας «υπέστη μόνο ελαφρά τραύματα στο χέρι» και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο από τον Ερυθρό Σταυρό.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας συνεχίζει: «Η Πυροσβεστική και οι αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν στη συνέχεια την περιοχή και τις γύρω περιοχές και έστησαν κλοιούς σε ακτίνα περίπου 500 μέτρων αφού δεν μπορούσε να αποκλειστεί η έκρηξη άλλης ακόμη μεγαλύτερης δεξαμενής υδρογόνου.

«Ο κοντινός αυτοκινητόδρομος A9-Pyhrn μεταξύ Leibnitz και Wildon επηρεάστηκε επίσης από το κλείσιμο και στις δύο κατευθύνσεις.
Αποκλείστηκε και μια συγκεκριμένη περιοχή του εναέριου χώρου.

Μόνο στο έδαφος τα προβλήματα όχι στον αέρα

Ωστόσο, δεν υπήρξαν βλάβες στην εναέρια κυκλοφορία [προς το κοντινό αεροδρόμιο του Γκρατς].
Στον Α9, από την άλλη, υπήρχε μια ουρά οκτώ χιλιομέτρων και προς τις δύο κατευθύνσεις.»

Τα αίτια του περιστατικού διερευνώνται ακόμη από πυροσβέστες από την Κρατική Εγκληματική Αστυνομία (LKA) στη Στυρία και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας (BK).
Η δεύτερη, μεγαλύτερη δεξαμενή υδρογόνου εξαερώθηκε αργά κατά τη διάρκεια της νύχτας ως προφύλαξη.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της γερμανικής εταιρείας υδραυλικών Voss Fluid, η οποία αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο της HypTec πέρυσι, η αυστριακή εταιρεία «θεωρείται πρωτοπόρος στην παραγωγή εξαρτημάτων βαλβίδων υψηλής ποιότητας για εφαρμογές υδρογόνου και φυσικού αερίου».

«Στο δικό μας κέντρο δοκιμών, οι έμπειροι εμπειρογνώμονες [στη HypTec] βάζουν τα σχετικά συστήματα και εξαρτήματα προϊόντων με τους ρυθμούς τους», λέει.
"Η HypTec δοκιμάζει και πιστοποιεί κυρίως λύσεις αποθήκευσης υπό πίεση για τον τομέα των μεταφορών με βάση τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ...  Εάν τα εξαρτήματα περάσουν τη δοκιμή... έχουν εγκριθεί για την ευρωπαϊκή αγορά."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης