Ενέργεια

Νορβηγία: Τέλος στη λειτουργία του μεγαλύτερου σταθμού LNG μέχρι το 2030

Νορβηγία: Τέλος στη λειτουργία του μεγαλύτερου σταθμού LNG μέχρι το 2030
Η σκανδιναβική χώρα θέτει σε εφαρμογή σχέδιο με στόχο να μειώνει ετησίως τις εκπομπές CO2

Η νορβηγική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο της Equinor να προμηθεύει το μεγάλο project LNG του Hammerfest με ηλεκτρική ενέργεια από το εθνικό δίκτυο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 3% του ετήσιου συνόλου, όπως μεταδίουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Το Hammerfest LNG βρίσκεται σε ένα νησί στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Νορβηγίας και τροφοδοτείται από μια μονάδα ισχύος 229 MW που λειτουργεί με φυσικό αέριο.Λαμβάνει και επεξεργάζεται αέριο από το κοίτασμα Snohvit στη Θάλασσα του Μπάρεντς και προμηθεύει περίπου το 5% του LNG της Ευρώπης.

Κατά την κανονική παραγωγή αποδίδει περίπου 6,5 bcm το χρόνο.


Στόχοι της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εν λόγω τέρμιναλ θα μπορούσε να παραμείνει σε λειτουργία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030 για να δοθεί χρόνος για την οικοδόμηση νέας ισχύος στην περιοχή.

Η σύνδεση της εγκατάστασης με το εθνικό δίκτυο θα της επιτρέψει να λειτουργήσει μέχρι το 2040.

 «Η ηλεκτροδότηση της μονάδας LNG θα αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 3,6 TWh το χρόνο. Η κίνηση θα μείωνε περίπου 850.000 τόνους εκπομπών CO2 σε ετήσια βάση και ήταν βασικό για τη χώρα να πετύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών.

Σημαντικές επενδύσεις θα γίνουν επίσης στο περιφερειακό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε την Τρίτη 8/8 ο πρωθυπουργός, Jonas Gahr Store.

Τοπικές επιχειρήσεις αμφισβητούν το σχέδιο

Το προαναφερόμενο σχέδιο ηλεκτροδότησης είναι αμφιλεγόμενο από τον επιχειρηματικό κόσμο της Νορβηγίας.

Συγκεκριμένα τοπικές επιχειρήσεις ανησυχούν για την κατανάλωση υπερβολικής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν θα επαρκεί για άλλους κλάδους της περιοχής.Επίσης, υπάρχουν ανησυχίες ότι ορισμένες εξελίξεις του πλέγματος θα μπορούσαν να έρθουν σε σύγκρουση με την εκτροφή ταράνδων του γηγενούς πληθυσμού των Σάμι.


Κίνδυνος διάλυσης της κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ήταν επίσης διχασμένος σχετικά με το θέμα, με το μικρότερο εταίρο από την παράταξη του Κέντρου να αντιτίθεται σθεναρά στο έργο.

Μάλιστα αρκετά τοπικά παραρτήματα του Κεντρώου χώρου απείλησαν να αποχωρήσουν συλλογικά από το κόμμα, ενώ άλλα κάλεσαν το κόμμα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης