Ποια κίνητρα εξετάζονται για την προσθήκη μπαταριών σε έργα ΑΠΕ

Ποια κίνητρα εξετάζονται για την προσθήκη μπαταριών σε έργα ΑΠΕ
Το νέο μοντέλο, το οποίο αναμένεται να διευρύνει τον ηλεκτρικό χώρο ώστε να χωρέσει κι άλλη «πράσινη» ενέργεια, εκτιμάται ότι θα έχει διαμορφωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.
Τα κίνητρα για προσθήκη μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας σε έργα ΑΠΕ, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία, αλλά και σε νέα έργα με οριστικές προσφορές σύνδεσης, διαμορφώνει αυτήν την περίοδο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), στη βάση πρότασης του ΑΔΜΗΕ.

Το νέο μοντέλο 

Το νέο μοντέλο, το οποίο αναμένεται να διευρύνει τον ηλεκτρικό χώρο ώστε να χωρέσει κι άλλη «πράσινη» ενέργεια, εκτιμάται ότι θα έχει διαμορφωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Η νέα πρωτοβουλία, πέρα από την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας, θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά και στην καλύτερη διαχείριση της παραγωγής των έργων ΑΠΕ που βρίσκονται σε λειτουργία.

Ωστόσο, για να υλοποιηθεί το νέο μοντέλο αναζητούνται τα κατάλληλα κίνητρα για τους ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ ώστε η προσθήκη αποθήκευσης (behind the meter μπαταρίες) να αποδώσει τα βέλτιστα τεχνικο-οικονομικά αποτελέσματα.

Απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου

Το μέγεθος του ηλεκτρικού χώρου που μπορεί να απελευθερωθεί εξαρτάται από το σύνολο των γιγαβάτ συστημάτων αποθήκευσης τα οποία θα προστεθούν μέσω ενός τέτοιου πλαισίου.
Μελέτες του ΑΔΜΗΕ κατέδειξαν ότι με την προσθήκη μπαταριών με χωρητικότητα μιας ώρας σε έργα ΑΠΕ με προσφορά σύνδεσης, της τάξης των 5 GW μπορεί να αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρος έως 3 GW.

Στα κίνητρα που ενδέχεται να προσδιοριστούν για την προσθήκη συσσωρευτών στα έργα ΑΠΕ μπορεί να είναι η αύξηση της λειτουργικής ενίσχυσης που λαμβάνουν κατά 15 έως 25 ευρώ/MWh αλλά και χωριστοί διαγωνισμοί για κατοχύρωση λειτουργικής ενίσχυσης για τα έργα ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση.

Σε κάθε περίπτωση, τα ακριβή νούμερα θα καθοριστούν αφού προσδιοριστεί το τελικό μοντέλο επιδότησης.
Τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με ενσωματωμένα συστήματα αποθήκευσης θα διαχειρίζονται καλύτερα τους περιορισμούς ισχύος, όσο θα αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Γιατί υπάρχουν περιορισμοί

Ο λόγος αυτών των περιορισμών είναι η μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η έλλειψη συστημάτων αποθήκευσης και η σχετικά μικρή δυνατότητα των Βαλκανικών Συστημάτων να απορροφήσουν την πλεονάζουσα ενέργεια που θα παράγεται από τις ΑΠΕ στην χώρα μας.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα προκύψει νέος ηλεκτρικός χώρος για έργα ΑΠΕ και μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα αυτό μέσω της ενίσχυσης της αγοράς που σχετίζεται με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι σαφές ότι στο σημείο που βρίσκεται η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, το μέλλον καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από τον ρυθμό και το εύρος ένταξης αποθήκευσης στο Σύστημα και στα έργα ΑΠΕ και σε αυτή την κατεύθυνση ο ΑΔΜΗΕ συμβάλει με συγκεκριμένες προτάσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης