Στον χορό... των ΑΠΕ η BP χωρίς κρατικά «μαξιλάρια» - Τι σχεδιάζει

Στον χορό... των ΑΠΕ η BP χωρίς κρατικά «μαξιλάρια» - Τι σχεδιάζει
Φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο της μεγάλης εταιρείας καυσίμων στην ενέργεια για την τροφοδότηση 3,4 εκατομμυρίων σπιτιών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η BP επεξεργάζεται σχέδιο για να κατασκευάσει δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας χωρίς να εισέλθει σε κυβερνητικά προγράμματα για υποστήριξη, ανέφεραν οι Times τη Δευτέρα 7/8.

Με άλλα λόγια επιδιώκει να εκπονήσει τα πρώτα υπεράκτια αιολικά έργα χωρίς επιδοτήσεις.

Σκοπός της είναι να μην υποβάλει προσφορές στη λεγόμενη διαδικασία συμβάσεων για διαφορά (CfD) της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τα δύο έργα τα οποία θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν 3,4 εκατομμύρια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βάσει αυτών των συμβάσεων, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας πληρώνονται με μια προκαθορισμένη σταθερή τιμή για τη διάρκεια του CfD για την εγγύηση των εσόδων.

«Ενδέχεται να μην συμμετέχουμε σε καμία δημοπρασία (συμβόλαια για διαφορά) στην πραγματικότητα. Ο λόγος είναι ότι έχουμε ως στρατηγική να χρησιμοποιούμε τα ηλεκτρόνια (ηλεκτρισμό) για δική μας χρήση όπου μπορούμε.

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας για εμάς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κατασκευή των αγροκτημάτων θα μπορούσε να ξεκινήσει στα τέλη του επόμενου έτους», δήλωσε στους Times ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney.

Το σχέδιο της BP για δυνητικά χωρίς επιδοτήσεις υπεράκτια αιολικά πάρκα, φαίνεται πολύ φιλόδοξο σε μια εποχή πολλών προκλήσεων για τον κλάδο.

 

Αύξηση του κόστους εργασιών για την υπεράκτια αιολική ενέργεια

 

Τα χρηματικά που πρέπει να δαπανηθούν για τα υπεράκτια αιολικά έργα έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες. Αυτό έχει ως συνέπεια ορισμένοι επενδυτές να επανεξετάσουν τις επενδύσεις τους στην υπεράκτια αιολική ενέργεια παρά το γεγονός ότι έχουν συμβόλαια CfD.

Τον περασμένο μήνα, η σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας Vattenfall δήλωσε ότι σταματά την κατασκευή ενός μεγάλου υπεράκτιου έργου αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των αυξανόμενων δαπανών και των δύσκολων συνθηκών της αγοράς που πιέζουν τις νέες εξελίξεις.

Η Vattenfall δεν θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του υπεράκτιου αιολικού έργου Norfolk Boreas ισχύος 1,4 gigawatt (GW), καθώς η υπεράκτια αιολική βιομηχανία έχει δει αυξήσεις κόστους έως και 40%, ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το δεύτερο τρίμηνο στις 20 Ιουλίου.

«Αν και η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια χωρίς ορυκτά καύσιμα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, η αγορά υπεράκτιων αιολικής ενέργειας είναι προκλητική.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός και το κόστος κεφαλαίου επηρεάζουν ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα.

Ακόμη η γεωπολιτική κατάσταση έχει καταστήσει την υπεράκτια αιολική ενέργεια και την αλυσίδα εφοδιασμού της ιδιαίτερα ευάλωτες», δήλωσε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Anna Borg.


ΠΗΓΗ: Oilprice.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης