Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Eco Stor: Σχεδιάζει την κατασκευή τεράστιας εγκατάστασης αποθήκευσης μπαταριών

Eco Stor: Σχεδιάζει την κατασκευή τεράστιας εγκατάστασης αποθήκευσης μπαταριών
Μισό εκατομμύριο νοικοκυριά μπορούν να τροφοδοτηθούν με ρεύμα για δύο ώρες

Σύμφωνα με το pveurope.eu, η Eco Stor (γερμανο-νορβηγική εταιρεία ανάπτυξης εγκαταστάσεων αποθήκευσης), θα κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από μπαταρίες στο Förderstedt στην περιοχή Salzlandkreis της Σαξονίας-Άνχαλτ.

Η εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών που κατασκευάζεται στο Förderstedt, νότια του Μαγδεμβούργου, θα μπορεί να αποθηκεύει προσωρινά 600 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.Η μονάδα θα μπορεί να αποθηκεύει προσωρινά 600 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας όταν είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο.

Η έναρξη της κατασκευής έχει προγραμματιστεί για το 2024. Το εργοστάσιο αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο και να τεθεί σε λειτουργία το 2025.

300 MW για μισό εκατομμύριο νοικοκυριά

Το σύστημα αποθήκευσης θα αποτελείται από έξι μπλοκ Eco Stor ES-50 C.

Κάθε ένα από αυτά τα μπλοκ έχει χωρητικότητα αποθήκευσης 100 μεγαβατώρες. Τα μπλοκ μπορούν το καθένα να απορροφήσει 50 μεγαβάτ ισχύος από το δίκτυο και να το τροφοδοτήσει ξανά με την ίδια χωρητικότητα όταν χρειάζεται.

Με τη χωρητικότητα των 300 μεγαβάτ και τη χωρητικότητα των 600 μεγαβατώρων, μισό εκατομμύριο νοικοκυριά μπορούν να τροφοδοτηθούν με ρεύμα για δύο ώρες.

 

Παράλληλα, η μονάδα αποθήκευσης ηλεκτροπαραγωγής κατασκευάζεται σε μια έκταση περίπου οκτώ εκταρίων σε άμεση γειτνίαση με το σταθμό μετασχηματισμού Förderstedt.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η τοποθεσία επιλέχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα διαφόρων κόμβων στο δίκτυο μεταφοράς του διαχειριστή δικτύου 50Hertz.

Κάθε μπλοκ αποτελείται από 32 δοχεία που φιλοξενούν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Επιπλέον, υπάρχουν 16 σταθμοί κοντέινερ για τους μετατροπείς και τους μετασχηματιστές και ένας σταθμός μετασχηματιστή που ανεβάζει την τάση της ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτείται στο δίκτυο στα 110 κιλοβολτ.

Επένδυση 250 εκατ. ευρώ

Μαζί με τους χρηματοδοτικούς της εταίρους, η Eco Stor επενδύει συνολικά περίπου 250 εκατ. ευρώ στην κατασκευή του εργοστασίου.

Για την ανάκτηση των χρημάτων, η εγκατάσταση αποθήκευσης θα συνδεθεί σε πραγματικό χρόνο με τις αγορές όπου διακινείται ηλεκτρική ενέργεια από αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας γίνονται όλο και πιο ευαίσθητες στις καιρικές συνθήκες. Με την αύξηση της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, απαιτούνται περισσότερες και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και η εξισορροπητική τους επίδραση», εξηγεί ο Georg Gallmetzer, Διευθύνων Σύμβουλος της Eco Stor.

Αναχρηματοδότηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Με αυτόν τον τρόπο, η εγκατάσταση αποθήκευσης αναχρηματοδοτείται κυρίως μέσω της λεγόμενης επιχείρησης arbitrage.

Ο αποθηκευτικός χώρος επαναφορτίζεται σε περιόδους που οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ευνοϊκές.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν υπάρχει πολλή ηλιοφάνεια ή άνεμος και οι πολλές πράσινες μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας παράγουν με πλήρες φορτίο. Εάν πέσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακούς και αιολικούς σταθμούς, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο πέφτει και οι τιμές αυξάνονται. Στη συνέχεια, η εγκατάσταση αποθήκευσης παραδίδει την προσωρινά αποθηκευμένη ενέργειά της στο δίκτυο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης