Ενέργεια

Kλείνει το deal της ινδικής GAIL με το Κατάρ για την αγορά LNG

Kλείνει το deal της ινδικής GAIL με το Κατάρ για την αγορά LNG

Αγορά τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου μετρικών τόνων ετησίως για πάνω από 20 χρόνια

 

Η ινδική GAIL είναι κοντά στην ολοκλήρωση μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με το Κατάρ για την αγορά τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου μετρικών τόνων ετησίως, ενδεχομένως για περισσότερα από 20 χρόνια, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Η συμφωνία θα είναι μέρος των σχεδίων της GAIL να κλείσει νέες συμβάσεις προμήθειας έως το 2030 για να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου και να αντισταθμίσει τις διακοπές του εφοδιασμού όπως αυτές που παρατηρήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, όταν οι τιμές LNG εκτινάχθηκαν σε υψηλό ρεκόρ.
Η GAIL χρειάστηκε να μειώσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου σε ορισμένες τοπικές βιομηχανίες πέρυσι, αφού οι προμήθειες στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης συμφωνίας της με τη γερμανική μονάδα της ρωσικής Gazprom επλήγησαν όταν εξαγοράστηκε από το Βερολίνο, το οποίο εκτόπισε τους όγκους στη δική της αγορά.

Το Κατάρ, ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, θέλει να υπογράψει όγκο ρεκόρ μακροπρόθεσμων συμβάσεων πωλήσεων φέτος, καθώς διευρύνει το μερίδιο αγοράς παγκοσμίως σε βάρος της Ρωσίας.

Η GAIL, η μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης αγωγών της Ινδίας, θα είναι η δεύτερη τοπική εταιρεία που θα υπογράψει συμφωνία με το Κατάρ. Η Petronet LNG, μέρος που ανήκει στην GAIL, διαπραγματεύεται επίσης επέκταση πέραν του 2028 της μακροπρόθεσμης συμφωνίας LNG, βάσει της οποίας το Κατάρ προμηθεύει 8,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως (tpy) LNG.

H συμφωνία με την Petronet 

Μια συμφωνία με την GAIL θα ενίσχυε τις προοπτικές για την ανανέωση της συμφωνίας της Petronet σε καλύτερες τιμές, είπε μια από τις πηγές, προσθέτοντας ότι στόχος της Ινδίας είναι να υπογράψει τις δύο συμφωνίες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η GAIL θέλει να αγοράσει 1 έως 1,5 εκατομμύρια τόνους LNG από την QatarEnergy, ανέφεραν οι πηγές.

Οι ινδικές εταιρείες επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή υποδομής φυσικού αερίου και αναζητούν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για να αυξήσουν το μερίδιο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 15% έως το 2030 από περίπου 6,5% τώρα.

Η GAIL σχεδιάζει να αγοράσει επιπλέον 7 έως 8 εκατομμύρια τόνους LNG έως το 2030, αλλά δεν σκοπεύει να εξαρτηθεί από μια χώρα για περισσότερο από 1 με 2 εκατομμύρια τόνους LNG για να αποφύγει τον κίνδυνο ξαφνικής διαταραχής, δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομικών της, Rakesh Jain τη Δευτέρα.

Η εταιρεία έχει δύο υφιστάμενες συμβάσεις για την αγορά συνδυασμένων 5,8 εκατομμυρίων tpy LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μια σύμβαση προμήθειας 2,5 εκατομμυρίων tpy με τη SEFE, την πρώην γερμανική μονάδα Gazprom.

Η Ασία έχει ξεπεράσει την Ευρώπη στο κλείδωμα της μακροπρόθεσμης προμήθειας από το σχέδιο επέκτασης δύο φάσεων του Κατάρ που θα αυξήσει την ικανότητα υγροποίησης σε 126 εκατομμύρια τόνους έως το 2027 από 77 εκατομμύρια τόνους.

Το Κατάρ έχει υπογράψει μέχρι στιγμής τρεις συμφωνίες προμήθειας LNG με αγοραστές στην Κίνα και το Μπαγκλαντές και βρίσκεται επίσης σε προχωρημένες συνομιλίες με την κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ταϊλάνδης PTT.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης