Ενέργεια

Σ. Αραβία: Επεκτείνει την περικοπή πετρελαίου κατά 1 εκατ.bpd και τον Σεπτέμβριο

Σ. Αραβία: Επεκτείνει την περικοπή πετρελαίου κατά 1 εκατ.bpd και τον Σεπτέμβριο
Δυνατότητα «εμβάθυνσης» της περικοπής στο μέλλον - Περικοπή των εξαγωγών κατά 300.000 bpd τον Σεπτέμβριο από την Ρωσία

 

Η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως για έναν ακόμη μήνα για να συμπεριλάβει τον Σεπτέμβριο, ανέφερε την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να παραταθεί πέρα από αυτό ή να εμβαθύνει.

Η παραγωγή του βασιλείου για τον Σεπτέμβριο θα είναι περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο επίσημη πηγή του υπουργείου Ενέργειας.
«Αυτή η πρόσθετη εθελοντική περικοπή έρχεται να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας και της ισορροπίας των αγορών πετρελαίου», ανέφερε η πηγή.
Η περικοπή μπορεί να «παραταθεί, ή να επεκταθεί και να εμβαθύνει», πρόσθεσε, επισημαίνοντας την πιθανότητα περαιτέρω σύσφιξης της αγοράς.

Η Ρωσία θα μειώσει επίσης τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 bpd τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak λίγο μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε μια ευρεία συμφωνία για τον περιορισμό της προσφοράς έως το 2024 στην τελευταία του συνάντηση πολιτικής τον Ιούνιο και η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε για εθελοντική μείωση της παραγωγής για τον Ιούλιο, την οποία έκτοτε έχει επεκτείνει για να συμπεριλάβει τον Αύγουστο.

Συνεδρίαση επιτροπή του ΟΠΕΚ

Μια επιτροπή του ΟΠΕΚ+, η οποία περιλαμβάνει μέλη τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, συνεδριάζει την Παρασκευή.
Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης είναι απίθανο να τροποποιήσει την πολιτική πετρελαίου στη συνεδρίασή της την Παρασκευή, ανέφεραν πηγές.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού, περιορίζει την προσφορά από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει την αγορά.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο την Πέμπτη, ανακάμπτοντας από την προηγούμενη πτώση μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent να αυξάνονται κατά 42 σεντς στα 83,62 δολάρια το βαρέλι.

Η ανακοίνωση της οικειοθελούς περικοπής της Σαουδικής Αραβίας για τον Ιούλιο ήταν έκπληξη στη συνάντηση του OPEC+ του Ιουνίου στη Βιέννη, όπου το Ριάντ μοιράστηκε ελάχιστες ή καθόλου λεπτομέρειες σχετικά με το μέτρο με άλλες αντιπροσωπείες πριν από την ανακοίνωση, ανέφεραν πηγές του OPEC+.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman , δήλωσε τον Ιούλιο ότι ο ΟΠΕΚ+ θα «συνεχίσει την προσπάθεια για εκπλήξεις των αγορών» και θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να τις εξισορροπήσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης