Ηνωμένο Βασίλειο: Δέσμευση της βιομηχανίας για επένδυση 100 δισ. λιρών στις υποδομές μέχρι το 2030

Ηνωμένο Βασίλειο: Δέσμευση της βιομηχανίας για επένδυση 100 δισ. λιρών στις υποδομές μέχρι το 2030
Συμφωνία κυβέρνησης και βιομηχανίας για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα για να μη χαθούν θέσεις εργασίας και για να μειωθούν οι λογαριασμοί

Θετικά ήταν τα μηνύματα που προέκυψαν από την εκδήλωση που διεξήχθη στη Ντάουνινγκ Στριτ στην οποία συμμετείχαν κορυφαίες εταιρείες στο χώρο της ενέργειας όπως οι ScottishPower, RWE, RenewableUK και Offshore Energies.

Οι ενεργειακές εταιρείες σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πετρελαίου, φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας σκιαγράφησαν έργα αξίας έως και 100 δισεκατομμυρίων λιρών που θα κατασκευαστούν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη δεκαετία.

Εξασφαλίζονται θέσεις εργασίας και χαμηλότεροι λογαριασμοί

Κυβέρνηση και βιομηχανία συμφώνησαν επίσης στη σημασία της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σε καθαρή ενέργεια, τη δημιουργία και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα, τη μείωση των λογαριασμών για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά και την πρόοδο προς το καθαρό μηδέν.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών και ο υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας Grant Shapps ο οποίος τόνισε την εξασφάλιση εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα. Επιπλέον περιέγραψε την προσπάθεια της κυβέρνησης για την προστασία των ενεργειακών προμηθειών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συγκεκριμένα είπε: «Η συναίνεση μεταξύ των ενεργειακών εταιρειών ήταν σαφής. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες μπροστά και αυτές μπορούν να εκμεταλλευτούν μόνο εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η βιομηχανία και οι ρυθμιστικές αρχές συνεργάζονται σε ολόκληρο τον τομέα για να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να μειώσουν τους λογαριασμούς και να αποδώσουν στο καθαρό μηδέν.

Τα επενδυτικά σχέδια που συζητήθηκαν σήμερα όχι μόνο θα διασφαλίσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά θα εξασφαλίσουν ένα ανθεκτικό και βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για τη Βρετανία».

Παράλληλα, την ικανοποίηση τους για τα όσα είπε στην προαναφερόμενη εκδήλωση το μέλος της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, εξέφρασαν κορυφαία στελέχη των συμμετεχουσών εταιρειών.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια Πολιτικής του RenewableUK, Ana Musat, δήλωσε: «Σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια, η οικονομική προσιτότητα και η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές παραμένουν ψηλά στην ατζέντα όλων, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καλωσόρισε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών για να συζητήσουν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Υπήρξε ευρεία συμφωνία για την ανάγκη βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό για την εφοδιαστική αλυσίδα, τις δεξιότητες και τις επενδύσεις.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η προτεραιότητα στην ανάπτυξη φθηνών, εγχώριων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Βρετανίας.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παράγουν ενέργεια φθηνότερα από οποιαδήποτε άλλη νέα πηγή ενέργειας, επομένως η κυβέρνηση μπορεί να βελτιώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτόν τον χώρο διασφαλίζοντας ότι το πλαίσιο Συμβάσεων για τη διαφορά λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος».


Ο διευθύνων σύμβουλος της ScottishPower, Κιθ Άντερσον, είπε:
«Χαιρετίσαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τη συνεχιζόμενη δέσμευση του Υπουργού Εξωτερικών στην παγκόσμια ηγετική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη καθαρού μηδενός, με παράλληλη ανάπτυξη της οικονομίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της RWE στο Ηνωμένο Βασίλειο, Tom Glover, πρόσθεσε:
«Με φιλοδοξία να επενδύσουμε έως και 15 δισεκατομμύρια £ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2030, ήταν καλό να συζητήσουμε με τον Grant Shapps, τον Υπουργό Ενέργειας, τα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στη στρογγυλή τράπεζα. Πολύ καθησυχαστικό να τον ακούω να τονίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης για τους καθαρούς μηδενικούς στόχους και τους προϋπολογισμούς άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τονίσαμε την ανάγκη για περισσότερη και τακτική δέσμευση μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχανίας, τη συνεχή δέσμευση για καθαρό μηδέν και την απαίτηση για ενδιάμεσους στόχους για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης