EIA: Στα 15,6 δισ. δολ. έφθασαν οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ στις ΗΠΑ την επταετία

EIA: Στα 15,6 δισ. δολ. έφθασαν οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ στις ΗΠΑ την επταετία

Στην ηλιακή ενέργεια η μερίδα του λέοντος

 

Οι επιδοτήσεις των ΗΠΑ για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ 2016 και 2022, αποτελώντας σχεδόν το ήμισυ του συνόλου της ομοσπονδιακής στήριξης που σχετίζεται με την ενέργεια εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Οι επιδοτήσεις για ανανεώσιμες πηγές εκτινάχθηκαν στα 15,6 δισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2022 από 7,4 δισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2016, σύμφωνα με την έκθεση Ομοσπονδιακών Χρηματοοικονομικών Παρεμβάσεων και Επιδοτήσεων στην Ενέργεια της Διοίκησης Ενεργειακών Πληροφοριών.

Οι περισσότερες από αυτές τις επιδοτήσεις έλαβαν τη μορφή φορολογικών κινήτρων τα τελευταία χρόνια, με τις εφαρμογές ηλιακής ενέργειας να αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο των επιδοτήσεων που οφείλονται εν μέρει στην ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας, έδειξε η έκθεση.

Αυτή η ανάπτυξη βοήθησε επίσης την ηλιακή ενέργεια να ξεπεράσει το μερίδιο των βιοκαυσίμων, που ήταν ο μεγαλύτερος δικαιούχος φορολογικών κινήτρων το 2016, αναφέρει η έκθεση.

Το 2021, η χρηματοδότηση για το Πρόγραμμα Ενεργειακής Βοήθειας στο Χαμηλό Εισόδημα, το οποίο βοηθά με τους λογαριασμούς ενέργειας και άλλα κόστη που σχετίζονται με την ενέργεια, διπλασιάστηκε εφάπαξ σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού το Κογκρέσο ενέκρινε πρόσθετη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα στο πλαίσιο του σχεδίου ανακούφισης από τον COVID-19.

Ελαφρύνσεις

Εν τω μεταξύ, οι επιδοτήσεις που σχετίζονται με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο έγιναν καθαρό κόστος για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία έδωσε φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2022 σε σύγκριση με εισροή εσόδων ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οικονομικά έτη 2016 και 2017 μαζί.

Αυτές περιλαμβάνουν διατάξεις που κυμαίνονται από κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή, διαγραφές και μειώσεις που συνδέονται με την ξένη παραγωγή και εισόδημα, και εγκεκριμένες λογιστικές μεθόδους που μπορούν να μειώσουν τη δηλωμένη φορολογητέα αξία των περιουσιακών στοιχείων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε έναν προϋπολογισμό τον Μάρτιο που θα καταργούσε δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναζωπυρώνοντας μια αιώνια συζήτηση σχετικά με το εάν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να λαμβάνουν κερδοφόρες φορολογικές ελαφρύνσεις.

«Η μείωση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι για τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση αναποτελεσματικών οικονομικών παρεμβάσεων στις ενεργειακές αγορές, στην εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων δολαρίων των φορολογουμένων και στη μείωση των αρνητικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων», έδειξε μια ανάλυση του 2019 από το Environmental and Energy Study Institute.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης