Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Blooomberg: Συνεχίζονται οι συνομιλίες ΗΠΑ και ΕΕ για τον χάλυβα... αλλά ο χρόνος τελειώνει

Blooomberg: Συνεχίζονται οι συνομιλίες ΗΠΑ και ΕΕ για τον χάλυβα... αλλά ο χρόνος τελειώνει

Οι δύο πλευρές επιδιώκουν μια συμφωνία για το GSA έως τις 31 Οκτωβρίου - Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής δασμών σε εξαγωγές 10 δισ. δολαρίων

 

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να οριστικοποιήσουν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τη ρύθμιση του εμπορίου χάλυβα και αλουμινίου φέτος, αποφασίζοντας είτε να παρατείνουν την προθεσμία του Οκτωβρίου είτε να προχωρήσουν στην επιστροφή δασμών σε δισεκατομμύρια δολάρια διατλαντικών εξαγωγών σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι συνομιλίες για τον αποκαλούμενο Παγκόσμιο Διακανονισμό για τον Αειφόρο Χάλυβα και το Αλουμίνιο (GSA) έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες και έχει σημειωθεί πρόοδος στον βασικό τομέα του τρόπου μέτρησης και αντιμετώπισης της υπερπροσφοράς από χώρες συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, σύμφωνα με το Bloomberg. Ωστόσο, απουσία τελικής συμφωνίας έως τις 31 Οκτωβρίου, οι δασμοί της εποχής Τραμπ - και τα αντίποινα της ΕΕ - θα επέστρεφαν αυτόματα σε εξαγωγές άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν οι δύο πλευρές δεν επεκτείνουν την τρέχουσα εκεχειρία.

Η GSA στοχεύει να διευθετήσει μια σύγκρουση που ξεκίνησε το 2018, όταν ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη, επικαλούμενος κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Πριν από δύο χρόνια, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν να σταματήσουν τα τιμωρητικά μέτρα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μόνιμης λύσης.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ προσπαθούν τώρα να μεταφράσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την πλεονάζουσα χωρητικότητα που δεν είναι εμπορεύσιμη, η οποία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της GSA. Στόχος θα ήταν να υπάρξει μια πορεία προς τα εμπρός για μια σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

Παρόλο που και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι η 31η Οκτωβρίου είναι μια σκληρή προθεσμία, η απτή πρόοδος στον περιορισμό της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας μπορεί να είναι αρκετά σημαντική ώστε να πείσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ να παρατείνουν τις συνομιλίες μετά την ημερομηνία αυτή χωρίς να ενεργοποιηθούν οι δασμοί σύμφωνα με πηγές του Blooomberg.

Δεδομένου ότι οι δύο πλευρές παραμένουν πολύ μακριά σε άλλες πτυχές της GSA καθώς και στις εσωτερικές διαδικασίες, είναι απίθανο να μπορέσουν να συνάψουν και να επικυρώσουν μια συνολική συμφωνία φέτος, η οποία καθιστά πιο εύλογη την παράταση της προσωρινής εκεχειρίας.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες

Εκπρόσωπος του Γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ είπε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει επικεντρωμένη στην επίτευξη απτής προόδου όσον αφορά την αντιμετώπιση της έντασης άνθρακα στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου και την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας έως την προθεσμία του Οκτωβρίου.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα σχετικά με τη GSA και έχουν δεσμευτεί πλήρως στη διαδικασία, πραγματοποιώντας συνεχείς ανταλλαγές σχετικά με τα πιθανά περιγράμματα της συμφωνίας. Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δήλωσαν ότι οι συνομιλίες δεν έχουν ακόμη επιτύχει μια αποφασιστική ανακάλυψη.

Η GSA θεωρείται ως μια μόνιμη λύση για την επίλυση της διαφοράς. Ως μέρος των συμφωνιών χάλυβα και αλουμινίου, οι ΗΠΑ είχαν προτείνει κοινούς δασμούς για να χτυπήσουν το χάλυβα που παράγεται με υψηλές εκπομπές άνθρακα και την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα χάλυβα, επιτρέποντας παράλληλα την προτιμησιακή πρόσβαση στους συμμετέχοντες στη συμφωνία που πληρούν τα πρότυπά της.

Τον Δεκέμβριο, η Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ πρότεινε τη δημιουργία μιας λέσχης εθνών που θα συμφωνούσαν να αυξήσουν τους δασμούς στις εισαγωγές ξένου χάλυβα και αλουμινίου που παράγονται από πρακτικές έντασης άνθρακα - μια κίνηση που στοχεύει ακριβώς την Κίνα.

Επιπρόσθετα στην επείγουσα ανάγκη επίτευξης συμφωνίας ή τουλάχιστον αποφυγής επιστροφής των δασμών, το πολιτικό ρολόι χτυπά: οι κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ προγραμματίζονται για τον Ιούνιο του επόμενου έτους και ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει έναν αγώνα επανεκλογής τον Νοέμβριο του 2024.

Οι συνομιλίες σταμάτησαν για μήνες, με την απογοήτευση να αυξάνεται και από τις δύο πλευρές. Οι ΗΠΑ συχνά παραπονέθηκαν ότι η ΕΕ δεν ήταν αρκετά εποικοδομητική και δημιουργική στην προσέγγισή της και η ΕΕ υποστήριξε ότι ορισμένες από τις προτάσεις των ΗΠΑ ήταν ανεφάρμοστες και μη συμβατές με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιζητούσε επίσης εξαίρεση από την εισφορά άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ ως μέρος της συμφωνίας για τα μέταλλα και προσπαθούσε να εισαγάγει διασφαλίσεις και διατάξεις snapback που θα μπορούσαν να δουν την επιστροφή των δασμών εάν δημιουργηθούν ορισμένες συνθήκες στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Η ΕΕ πιέζει την κυβέρνηση Μπάιντεν να ρίξει εντελώς τους δασμούς ή να επεξεργαστεί εκ νέου τους όρους της τρέχουσας εκεχειρίας, την οποία θεωρεί δυσμενή.

Η συμφωνία του 2021 ορίζει όριο δασμολογικής ποσόστωσης εισαγωγών των ΗΠΑ σε 3,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους χάλυβα της ΕΕ και 384.000 τόνους αλουμινίου της ΕΕ. Πέρυσι οι συνολικές ετήσιες εξαγωγές της ΕΕ προϊόντων καλυμμένου χάλυβα στις ΗΠΑ ήταν 3,97 εκατομμύρια τόνοι και προϊόντα καλυμμένου αλουμινίου ήταν 285.000 τόνοι. Αυτό σημαίνει ότι 670.000 τόνοι εξαγωγών χάλυβα της ΕΕ υπόκεινταν σε δασμούς 25% και μηδενικές εξαγωγές αλουμινίου της ΕΕ υπόκεινταν σε δασμούς 10%.
Οποιαδήποτε παράταση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί με τους ίδιους όρους, είπαν ορισμένοι από τους ανθρώπους.

Τιμολόγηση άνθρακα

Στο δεύτερο βασικό σκέλος του GSA - τη φορολόγηση των εισαγωγών υψηλής έντασης άνθρακα - οι δύο πλευρές παραμένουν σε απόσταση. Μια πρόκληση είναι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη μια μεθοδολογία για την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ούτε έχουν ένα σύστημα που εφαρμόζουν στην εγχώρια αγορά στις δικές τους εταιρείες. Η ΕΕ ανησυχεί ότι οποιαδήποτε κοινή δράση μπορεί να θεωρηθεί αυθαίρετη και αντίκειται στους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ διαθέτει τέτοια εργαλεία, μέσω ενός συστήματος εσωτερικού εμπορίου και του μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα, ο οποίος επιβάλλει ισοδύναμη τιμή σε αγαθά υψηλής έντασης άνθρακα που παράγονται εκτός του μπλοκ.

Η θέση των Βρυξελλών είναι ότι οι συμμετέχοντες στο GSA θα πρέπει να μπορούν να εφαρμόζουν τα δικά τους συστήματα και μέτρα τιμολόγησης άνθρακα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να αποφασίσει να εισαγάγει δασμούς μονομερώς, αλλά θα είναι υπεύθυνη για την υπεράσπιση αυτών.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα άλλο επίμαχο σημείο στις συζητήσεις. Ένα άλλο άτομο είπε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεργαστούν για να αναπτύξουν ιδέες σχετικά με τον τρόπο υπεράσπισης της GSA εάν τεθεί υπό έλεγχο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Όσον αφορά την τιμολόγηση του άνθρακα, οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι οι προτάσεις που έχουν προσφέρει στην ΕΕ μπορούν να αντέξουν τον έλεγχο του ΠΟΕ.

Οι ΗΠΑ διεξάγουν επί του παρόντος έρευνα για την ένταση των εκπομπών στις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου τους, ενώ η ΕΕ εργάζεται για να προσδιορίσει ποια συστήματα τρίτων χωρών θα μπορούσαν να θεωρηθούν ισοδύναμα με τα δικά της. Οι δύο διαδικασίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εναρμόνιση μεταξύ των μέτρων των δύο εταίρων ως μέρος της GSA, αλλά καμία από τις εργασίες δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης