Περιβάλλον

Reuters: SOS για τη βυθιζόμενη Βενετία - «Κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου η UNESCO

Reuters: SOS για τη βυθιζόμενη Βενετία - «Κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου η UNESCO
Ο UNESCO ανέφερε σε έκθεσή του ότι η ιταλική πόλη κινδυνεύει από «μη αναστρέψιμη ζημιά»
Η Βενετία πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε η πολιτιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) ανέφερε σε έκθεσή του ότι η ιταλική πόλη κινδυνεύει από «μη αναστρέψιμη ζημιά», εξαιτίας του συντριπτικού τουρισμού, της υπερανάπτυξης και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Κάλεσε επίσης την ιταλική κυβέρνηση να «διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή αφοσίωση» για την αντιμετώπιση «μακροχρόνιων προβλημάτων» στη Βενετία. Η πόλη θα συγκαταλέγεται στα 1.157 μέρη που χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Σε μια συνάντηση στο Ριάντ τον Σεπτέμβριο, μια επιτροπή 21 κρατών μελών της UNESCO θα εξετάσει περισσότερες από 200 τέτοιες τοποθεσίες και θα αποφασίσει ποιες θα προσθέσει στη λίστα κινδύνου.

Έλλειψη γενικού κοινού στρατηγικού οράματος

«Η επίλυση μακροχρόνιων, αλλά επειγόντων, θεμάτων παρεμποδίζεται από την έλλειψη γενικού κοινού στρατηγικού οράματος για μακροπρόθεσμη διατήρηση της περιουσίας και χαμηλή αποτελεσματικότητα της ολοκληρωμένης συντονισμένης διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα των ενδιαφερομένων», δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Βενετία.

Η UNESCO γνωστοποίησε, επίσης, ότι τα διορθωτικά μέτρα, που προτείνει το ιταλικό κράτος, είναι «επί του παρόντος ανεπαρκή και όχι αρκετά λεπτομερή». Πρόσθεσε ότι η Ιταλία «δεν έχει επικοινωνήσει με σταθερό και ουσιαστικό τρόπο» από την τελευταία της σύνοδο της Επιτροπής το 2021, όταν η UNESCO είχε ήδη απειλήσει να βάλει τη Βενετία στη μαύρη λίστα.

Άλλες τοποθεσίες που προτείνεται να μπουν στη λίστα κινδύνου φέτος είναι οι πόλεις Κίεβο και Λβιβ στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του δήμου της Βενετίας τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η πόλη «θα διαβάσει προσεκτικά την προτεινόμενη απόφαση που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο για την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θα τη συζητήσει με την κυβέρνηση».

Η Βενετία, γνωστή για τα κανάλια και τους πολιτιστικούς χώρους της, παλεύει με τον μαζικό τουρισμό εδώ και χρόνια. Μια μέρα κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού του 2019, περίπου 193.000 άνθρωποι στριμώχτηκαν στο ιστορικό κέντρο. Η Βενετία προετοιμάζεται να χαράξει ένα τέλος για τους ημερήσιους ταξιδιώτες, ώστε ο αριθμός των επισκεπτών να είναι ελεγχόμενος, αλλά το σχέδιο αυτό έχει καθυστερήσει λόγω αντιρρήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης