Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Kpler: Συρρικνώθηκε σε χαμηλό 4 μηνών η παγκόσμια προσφορά θερμικού άνθρακα

Kpler: Συρρικνώθηκε σε χαμηλό 4 μηνών η παγκόσμια προσφορά θερμικού άνθρακα
Αναδημοσίευση των στοιχείων της Kpler από το Montel

Η παγκόσμια προσφορά θερμικού άνθρακα συρρικνώθηκε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών τον Ιούλιο, καθώς αρκετοί βασικοί παραγωγοί περιόρισαν τις αποστολές εν μέσω πτώσης των τιμών στη θάλασσα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Kpler που αναμεταδίδει το Montel.

Η θαλάσσια προσφορά ανήλθε συνολικά σε 82,4 εκατ. τόνους τον Ιούλιο, περίπου 1,4 εκατ. τόνους, ή 2%, χαμηλότερη από τον Ιούνιο και τον χαμηλότερο όγκο από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, το σύνολο ήταν κατά 1,5% υψηλότερο σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.

H Ινδονησία αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ – σε 42 εκατομμύρια τόνους – που ήταν σχεδόν 9% υψηλότερο από τον Ιούνιο. Αλλού, οι αποστολές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 1% σε 10,5 εκατομμύρια τόνους, παρά την απαγόρευση της ΕΕ για τα ορυκτά καύσιμα της χώρας λόγω του πολέμου του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο, όλες οι άλλες βασικές προμήθειες θερμικού άνθρακα ήταν πιθανό να μείωσαν τις εξαγωγές τον περασμένο μήνα, με τις ΗΠΑ ειδικότερα να μειώνουν τις φορτώσεις κατά 56%, ή 1,6 εκατ. τόνους, σε 1,2 εκατ. τόνους, έδειξαν τα στοιχεία.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας θερμικού άνθρακα στον κόσμο, η Αυστραλία, μείωσε τις αποστολές κατά 7,7%, ή 1,3 εκατομμύρια τόνους, σε 16,1 εκατομμύρια τόνους. Εν τω μεταξύ, η Κολομβία και η Νότια Αφρική μείωσαν τις εξαγωγές τους κατά 12% σε 4,6 εκατ. τόνους και 3,5% επίσης σε 4,6 εκατ. τόνους.

Εξαγωγική απροθυμία

Ένας επικεφαλής trader άνθρακα στην Ευρώπη είπε ότι ορισμένοι εξαγωγείς ήταν απρόθυμοι να πουλήσουν λόγω της πτώσης των παγκόσμιων τιμών, σημειώνοντας ότι για ορισμένους προμηθευτές οι τιμές εξαγωγής ήταν πλέον «πολύ χαμηλότερες» από το κόστος παραγωγής.

Πράγματι, το προμηνιαίο συμβόλαιο άνθρακα API 2 ήταν κατά μέσο όρο 109 USD/τόνο στα Ice Futures, σε σύγκριση με 112 USD/τόνο τον Ιούνιο και τεράστια 363 USD/τόνο τον περασμένο Ιούλιο.

Ένας άλλος trader συμφώνησε ότι οι χαμηλές τιμές είχαν αποτρέψει πολλούς εξαγωγείς, αλλά κάποιοι όγκοι διατηρήθηκαν για να διατηρηθούν λειτουργικά τα ανθρακωρυχεία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης