Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΣΦΑ: Οι εκτιμήσεις για την ετήσια ζήτηση αερίου το 2024 - Τα ποσοτικά κριτήρια του διαγωνισμού για το αέριο Εξισορρόπησης

ΔΕΣΦΑ: Οι εκτιμήσεις για την ετήσια ζήτηση αερίου το 2024 - Τα ποσοτικά κριτήρια του διαγωνισμού για το αέριο Εξισορρόπησης

Στα 1.212.677 MWh η εκτιμώμενη ποσότητα αερίου εξισορρόπησης προς πώληση

 

Σε 93,9 ΤWh εκτιμά ο ΔΕΣΦΑ ότι θα ανέλθει η ετήσια ζήτηση φυσικού αερίου το 2024, ενώ οι ετήσιες ανάγκες αερίου εξισορρόπησης προς αγορά από τον Διαχειριστή εκτιμώνται σε 860.544 MWh (ποσοστό 0,92% της προβλεπόμενης ετήσιας ζήτησης) και αντίστοιχα η εκτιμώμενη ποσότητα αερίου εξισορρόπησης προς πώληση ανέρχεται σε 1.212.677 MWh (ποσοστό 1,29% της προβλεπόμενης ετήσιας ζήτησης).

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης πλαίσιο με προμηθευτές για την Παροχή Υπηρεσιών Εξισορρόπησης φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια στους αντίστοιχους διαγωνισμούς επιλέγονται περισσότεροι του ενός προμηθευτές με τους οποίους ο ΔΕΣΦΑ συνάπτει σύμβαση - πλαίσιο και η προμήθεια Αερίου Εξισορρόπησης γίνεται μετά από αίτημα του προς τους προεπιλεγέντες προμηθευτές. Η επιλογή του εκάστοτε προμηθευτή γίνεται βάσει κριτηρίων που προσδιορίζονται στη σύμβαση – πλαίσιο και αφορούν, στην κατώτερη προσφερόμενη τιμή προμήθειας και στην ικανοποίηση της αίτησης του ΔΕΣΦΑ σε σχέση με την ποσότητα αερίου εξισορρόπησης και την ημερομηνία παράδοσής της.


Οι 3 Όμιλοι που κυριαρχούν

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την αντίστοιχη διαγωνιστική διαδικασία ο ΔΕΣΦΑ το 2020 σύναψε συμβάσεις – πλαίσιο με τη ΔΕΠΑ και τη Μυτιληναίος, το 2021 με τη ΔΕΠΑ τη Μυτιληναίος και τη Motor Oil, 2022 με τη ΔΕΠΑ και τη Μυτιληναίος και το 2023 επανήλθε στην τριάδα ΔΕΠΑ Μυτιληναίος και Motor Oil.
Πρόσφατα η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε τον ετήσιο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ για τις υπηρεσίες εξισορρόπησης το 2024 και πλέον ο Διαχειριστής θα προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού για τη σύναψη συμβάσεων πλαίσιο με τους προμηθευτές που θα επιλέξει για το 2024.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της ΡΑΑΕΥ, η Αρχή θεωρεί εύλογη και αναγκαία την εφαρμογή της διαδικασίας διαγωνισμού με σκοπό τη σύναψη σύμβασης για την κάλυψη των αναγκών σε αέριο εξισορρόπησης για το έτος 2024, καθώς η διαδικασία του διαγωνισμού αναμένεται να οδηγήσει σε βελτιστοποίηση των συνθηκών προμήθειας αερίου για εξισορρόπηση μέσω μηχανισμών αγοράς, στην ενεργοποίηση περισσότερων και ενδεχομένως νέων παικτών στην αγορά φυσικού αερίου και θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομικότητας στην προμήθεια της εν λόγω υπηρεσίας, προς όφελος των Χρηστών και των καταναλωτών φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ η επιλογή του προμηθευτή που θα ικανοποιεί το αίτημα του Διαχειριστή για την προμήθεια αερίου εξισορρόπησης θα γίνεται βάσει κριτηρίων που θα προσδιορίζονται στη σύμβαση - πλαίσιο. Η σύμβαση - πλαίσιο θα πρέπει να παρέχει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στο Διαχειριστή σχετικά με τις ποσότητες αερίου εξισορρόπησης που μπορεί να λαμβάνει κατά τη διάρκεια του έτους, δηλαδή χωρίς την επιβολή περιορισμών όπως ο προσδιορισμός ελάχιστης ποσότητας προμήθειας ή ρήτρες πληρωμής ανεξαρτήτου παραλαβής ποσοτήτων ΥΦΑ.

Πράξεις εξισορρόπησης


Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΣΦΑ εκτελεί πράξεις εξισορρόπησης μέσω της αγοράς και πώλησης αερίου εξισορρόπησης υπό τη μορφή βραχυπρόθεσμων τυποποιημένων προϊόντων ή/και της χρήσης υπηρεσιών εξισορρόπησης.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη λειτουργίας του Βάθρου Εμπορίας τον Μάρτιο του 2022, περιορίστηκε σημαντικά η χρήση Υπηρεσιών Εξισορρόπησης. Έτσι η εκτίμηση του ΔΕΣΦΑ για το ποσοστό των ποσοτήτων αερίου εξισορρόπησης που καλύπτεται μέσω Υπηρεσιών Εξισορρόπησης μειώθηκε από 22% το 2022 σε 8% το 2023. Επισημαίνεται δε ότι για το 2024, η εκτίμηση του Διαχειριστή κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτή του 2023 (7%).

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η απόφαση της ΡΑΑΕΥ ελήφθη με βάση τη σχετική πρόταση του ΔΕΣΦΑ ο οποίος έως την 1η Μαΐου κάθε έτους, υποβάλλει στην Αρχή Ετήσιο Σχεδιασμό Υπηρεσιών Εξισορρόπησης για το επόμενο έτος που περιλαμβάνει:
• Προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης φυσικού αερίου ανά κατηγορία πελατών σε σχέση με την υφιστάμενη μεταφορική ικανότητα του συστήματος φυσικού αερίου.
• Πρόβλεψη σχετικά με τις αναγκαίες ποσότητες αερίου εξισορρόπησης, όπως τη συνολική ετήσια ποσότητα αερίου εξισορρόπησης, την εκτιμώμενη κατανομή της κατά τη διάρκεια του έτους καθώς και εκτίμηση για το τμήμα της ποσότητας που αναμένεται να καλυφθεί μέσω χρήσης υπηρεσιών εξισορρόπησης,
• Προσδιορισμό των απαιτούμενων χαρακτηριστικών της σύμβασης ή του συνδυασμού συμβάσεων που απαιτείται να συνάψει ο Διαχειριστής, για την παροχή των υπηρεσιών εξισορρόπησης.
• Εκτίμηση σχετικά με το τμήμα δυναμικότητας του ΕΣΦΑ το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από το Διαχειριστή για εξισορρόπηση φορτίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης