Ενέργεια

Uniper: Επένδυση 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 για τον πράσινο μετασχηματισμό

Uniper: Επένδυση 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 για τον πράσινο μετασχηματισμό
Τριπλασιασμός των μέσων ετήσιων επενδύσεων της εταιρείας τα τελευταία τρία χρόνια

Η Uniper ανακοίνωσε τα σχέδια της σήμερα (1/8), τα οποία αποβλέπουν στον τριπλασιασμό των πράσινων επενδύσεών της για τα επόμενα χρόνια, καθώς επιβεβαίωσε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του ‘23, σύμφωνα με το Reuters.

Η Uniper τόνισε ότι θα επενδύσει 8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030 μόνο για τον πράσινο μετασχηματισμό της, τριπλασιάζοντας τις μέσες ετήσιες επενδύσεις της  των τελευταίων τριών ετών. «Σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η κρίση του 2022 είναι πλέον παρελθόν. Η επιτυχής σταθεροποίηση και η οικονομική ανάκαμψη μας έδωσαν και πάλι περιθώρια για νέα ανάπτυξη και εταιρικό μετασχηματισμό», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Michael Lewis.

Η εταιρεία, στην οποία η γερμανική κυβέρνηση κατέχει το 99% των μετοχών, μπόρεσε να αντισταθμίσει τις δεσμεύσεις της για προμήθεια φυσικού αερίου το διάστημα 2023-2024, μετά το έτος κρίσης του 2022, όταν το βέτο στις ρωσικές εξαγωγές την ανάγκασε να αγοράσει μεγάλες ποσότητες με τις τιμές spot να βρίσκονται στα «ουράνια». Τον Μάιο, σημείωσε κέρδη άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμενόμενα λόγω της αντιστάθμισης των δεσμεύσεών της για παροχή αερίου.

Ψαλίδι στην κρατική ενίσχυση

Αναμένοντας ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω οικονομικές απώλειες, η Uniper δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίου από το γερμανικό κράτος. Η πιστωτική της γραμμή από τον κρατικό δανειστή KfW έχει μειωθεί από τα 16,5 δισ. ευρώ. στα 11,5 δισ. ευρώ

Η νέα στρατηγική της Uniper περιλαμβάνει στοχευμένη ανάπτυξη σε ηλιακά και αιολικά πάρκα, με το 80% της εγκατεστημένης παραγωγικής ικανότητας της Uniper να είναι μηδενικού άνθρακα έως το 2030. Σκοπεύει, επίσης, να τερματίσει την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα το αργότερο έως το 2029.

Η Uniper δημοσίευσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα και αναβάθμισε τις προοπτικές κερδών της για το έτος μετά τη χαλάρωση των τιμών του φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης