Ηλεκτρονική πλατφόρμα για της περικοπές των ΑΠΕ - Βροχή οι επενδύσεις, η διασπορά παραμένει το κλειδί της επιβίωσης

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για της περικοπές των ΑΠΕ - Βροχή οι επενδύσεις, η διασπορά παραμένει το κλειδί της επιβίωσης
Εν κατακλείδι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο που θα προσδιορίζει τα κριτήρια για την περικοπή της παραγωγής με τεχνογνωσία και διαφάνεια
Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον καλύτερο προγραμματισμό των περικοπων όσον αφορά τις ΑΠΕ είναι η πρόταση που διατυπώνουν παράγοντες της αγοράς, καθώς το πρόβλημα που έχει κάνει την εμφανισή του, είναι εδώ για να μείνει. Μια πρώτη αναφορά έχει γίνει όσον αφορά την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΑΔΜΗΕ από την εισηγήσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι μηδενικές τιμές και οι αρνητικές σε διεθνές επίπεδο άλλαξαν τους τελευταίους μήνες τα δεδομένα για τις ΑΠΕ και ανέδειξαν έναν νέο παράγοντα προβληματισμού στην αγορα, που έχει να κάνει με την ευστάθεια του συστήματος και ακόμη δεν έχει αντμετωπιστεί. Αυτό οφείλεται και στην ντιρεκτίβα μείωσης της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας, που επικράτησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της έλλειψης φυσικού αερίου κατά την κρίση που κλιμακωνόταν τον προηγούμενο χρόνο. Όπως επίσης και στην υπερπροσφορά από πλευράς της αυξανόμενης εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ στις χρονικές ζώνες υποχώρησης της ζήτησης.

Με δεδομένο ότι η αποθήκευση δεν θα μπορέσει να λύσει άμεσα το πρόβλημα, όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες και πλαίσια για να υπάρξει μια καλύτερη κατανομή της προσφοράς των ΑΠΕ, που μακροπρόθεσμα αποτελούν και τον μονόδρομο. Παράλληλα όμως μπαίνει το ερώτημα, γιατί να λάβουν μόνο οι παραγωγοί ΑΠΕ μηχανισμό για αποζημιώσεις σε σχέση με την  διακοπή και τις ζημίες της δικής τους παραγωγής και να μην λάβουν και οι παραγωγοί των θερμικών μονάδων μια μορφή ΑΔΙ, οι οποίοι αντίστοιχα θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για την ευστάθεια του συστήματος.

Δομή μείγματος και διαφάνεια

Κύκλοι της ΕΛΕΤΑΕΝ εκτιμούν ότι η βάση της συζήτησης είναι η δομή του μείγματος των ΑΠΕ, που εν προκειμένω πρέπει να αποτελείται από 60% Αιολικά και 40% Φωτοβολταϊκά.
Η αξιοποίηση της αποθήκευσης, με την όποια τεχνολογία έχουμε στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σε κάποιο βαθμό, ιδιαίτερα όσο θα αυξάνονται οι δυνατότητες χρόνου και ποσοτήτων διακράτησης ενέργειας.

Εν κατακλείδι όμως φαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο που θα προσδιορίζει τα κριτήρια για την περικοπή της παραγωγής με τεχνογνωσία και διαφάνεια.

Την ίδια ώρα οι επενδύσεις σε ΑΠΕ συνεχίζονται δυναμικά, όπως επισφραγίστηγκε με την κίνηση της HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) στην Ρουμανία, αλλά και την κλιμάκωση των κατασκευών νέων έργων από ΔΕΗ και RWE Ελλάς στην Δ.Μακεδονία. Και οι δύο επενδύσεις αφορούν βέβαια φωτοβολταϊκά, που μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον εσχάτως.

Παράλληλα παρά την άνοδο των ΑΠΕ στο μερίδιο του μείγματος σε εγχώριο επίπεδο, στην τελευταία κρίση επιστρατεύτηκε για μια ακόμα φορά ο λιγνίτης, που αύξησε δραματικά κιαι τις εκπομπές CO2. Το ελληνικό σύστημα είναι προφανές, ότι διαθέτει ακόμα πολλές ιδιομορφίες και αντιφάσεις και κυρίως η στοχαστικότητα των ΑΠΕ έχει διευρύνει τον προβληματισμό στους διαχειριστές σε νέα πεδία.

Γίνεται πάντως προφανές ότι η φύση της αγοράς θα απαιτήσει ισχυρούς ομίλους με στρατηγικές αντιστάθμισης και εναλλακτικούς πόρους για να επιβιώσουν και να κυριαρχήσουν και για τον λόγο αυτό το βήμα των διυλιστηρίων και ειδκότερα των πρώην ΕΛΠΕ παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Την ώρα μάλιστα που τόσο η πορεία των τιμών του πετρελαίου όσο και οι εκτιμήσεις της Goldman για την αύξηση των μεσοπρόθεσμων επενδύσεων στα ορυκτά καύσιμα, αποδεικνύει ότι η στρατηγική διασπροράς στην ενέργεια είναι η ασφαλέστερη. Δείτε δώ: https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=546850

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης