Χρηματιστήριο & Αγορές

Με Mytilineo leader και ισχυρή Wall οι ενεργειακές καταλύτες για το ΧΑ

Με Mytilineo leader και ισχυρή Wall οι ενεργειακές καταλύτες για το ΧΑ
Έρχεται καλό εξάμηνο για ΔΕΗ, Motor Oil και HelleniQ Energy
Σχετικά Άρθρα

Οι ενεργειακές μετοχές θα παραμείνουν οι καταλύτες της ανοδικής τάσης του Χρηματιστηρίου, καθώς μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου της Mytilineos, έρχονται τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, τα οποία επίσης θα είναι πολύ καλά, ενώ πολύ ισορροπημένα θα είναι τα αποτελέσματα της Motor Oil και της HelleniQ Energy, που προχωρούν σε νέες κινήσεις στις επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Η Mytilineos μετά τα αποτελέσματα του 6μήνου αλλά κυρίως το guidance διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση προς EBITDA (2023) 5,19 σε πολύ ελκυστικό επίπεδο, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανεβαίνοντας στα 1,938 ευρώ, στην προβολή 3,86 ευρώ - 3,93 σύμφωνα με την Morgan Stanely διατηρούν ένα P/E κάτω του 10 στα τρέχοντα επίπεδα για το 2023.

Για τον λόγο αυτό και το συβόλαιο επί της μετοχής κρατήθηκε σε σημαντικό premium στην συνεδρίαση της περασμένης  Παρσκευής 18/7 στa 36,95 με κλείσιμο spot 36,34 ευρώ.
Η κατεύθυνση της κερδοφορίας και της στρατηγικής για την συνέχεια ενδυνάμωσε την μετοχή στην οποία συμμετέχουν πλέον πολύ μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι, υπάρχει η ανάλυση της Morgan Stanley και κυρίως έχει αυξημένο weight σε όλους τους δείκτες ενόψει της αναβάθμισης. Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/546805/e-mytilinaios-pros-eksagora-stin-metallourgia-se-2-xronia-i-paragogi-se-gallio


Η ΔΕΗ που μπαίνει σε ρυθμούς αποτελεσμάτων δεν χρειάζεται την εξαγορά του Κωτσόβολου για να πείσει τους επενδυτές, αντίθετα μάλιστα ο τρόπος που επικοινωνήθηκε, ενδέχεται να δημιούργησε και προβλήματα σε επενδυτές, που δεν κατάλαβαν την στόχευση μιας τέτοιας κίνησης. Όμως η διατήρηση του επιπέδου των 10,70 ευρώ και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα είναι σε πολύ ικανοποιητική κατεύθυνση, συνεχίζουν να ενισχύουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που είναι ικανοποιημένοι από την ανάκτηση των σημερινών επιπέδων. Τεχνικά η μετοχή βλέπει τα 12,70 και οι αναλύσεις μιλούν για 14 ευρώ.

Η Motor Oil διατηρεί ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους στην διύλιση για το β΄τρίμηνο και έχει μπροστά της την εξαγορά του υπόλοιπου 25% της Άνεμος. Η αγορά δεν γνωρίζει την κερδοφορία της και δεν έχει προεξοφλήσει την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, ενώ δεν της δίνει και την αποτίμηση των assets στις ΑΠΕ.

Τέλος η HelleniQ Energy ανακοίνωσε σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στις ΑΠΕ με πάρκο αυξημένης δυναμικότητας, είδε επίσης τα περιθώρια διύλισης να ανακάμπτουν μετά τον Απρίλιο.


Η τεχνική εικόνα της αγοράς σύμφωνα με την BETA

Ο Ιούλιος δύσκολα θα χάσει το θετικό πρόσημο στην μία συνεδρίαση που απομένει για να κλείσει ο μήνας καθώς απέχει σχεδόν 4% από το κλείσιμο του Ιουνίου συμπληρώνοντας ένα σερί τεσσάρων θετικών μηνιαίων μεταβολών στο ΧΑ. Το ράλι έφερε το Γενικό Δείκτη στα υψηλά του 2014 αντανακλώντας την αισιοδοξία της Αγοράς για τα αποτελέσματα των εταιριών, την μελλοντική προοπτική της κερδοφορίας τους, το ενδεχόμενο αναβάθμισης της οικονομίας στο επενδυτικό αξιόχρεο και τις ζυμώσεις στον πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η αποτίμηση της Αγοράς αγγίζει πλέον τα 90 δις ευρώ έχοντας προεξοφλήσει πολλά θετικά ενδεχόμενα στα οποία όμως οι προσδοκίες έχουν αρχίσει να λειτουργούν αντίστροφα. Οι αστοχίες δεν περνούν απαρατήρητες ενώ οι καθυστερήσεις βάζουν αμέσως θέμα αναθεώρησης των προσδοκιών. Από την άλλη πλευρά το πρώτο δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων εξαμήνου ήταν απόλυτα ικανοποιητικό: Τόσο η Μυτιληναίος όσο και η Τιτάν ξεπέρασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις εξαμήνου της Αγοράς και έφτιαξαν κλίμα για το μέλλον επικοινωνώντας την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές του υπόλοιπου της χρήσης. Η θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων υποστηρίζει ακόμα περισσότερο την πορεία των μετοχών τους στο ταμπλό ανεβάζοντας τον πήχη του δυνητικού ανοδικού περιθωρίου των τιμών τους.

Παράλληλα δίνει ένα πρώτο λόγο προτίμησης σε ένα γύρο αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων καθώς ορισμένες κεφαλαιοποιήσεις στο ΧΑ έχουν φθάσει σε επίπεδα που θεωρούνται ιδιαίτερα απαιτητικά και ίσως χρήζουν επανεξέτασης των προοπτικών τους. Η επιλεκτική αυτή στάση αναμένεται να γίνει πιο έντονη όσο θα εισερχόμαστε στον πυρήνα των δημοσιεύσεων εξαμήνου όπου θα γίνει πιο ξεκάθαρο το πρόκριμα στην εικόνα των φετινών επιχειρηματικών επιδόσεων.

Την σκυτάλη των αποτελεσμάτων παίρνουν οι τράπεζες στις οποίες οι βασικές αναγνώσεις του β’ τριμήνου αφορούν: Την αύξηση του επιτοκιακού εισοδήματος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (+2,5%), την αύξηση στα έσοδα από προμήθειες (+7,5), η μικρή αύξηση του επαναλαμβανόμενου κόστους (+1%) λόγω και της αύξησης των αποσβέσεων από τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις στην τεχνολογία και η μικρή αύξηση των προβλέψεων σε απόλυτα νούμερα (+100 εκατ. ευρώ) και καθυστερήσεων που θα απεικονίζει την αδυναμία πληρωμών ενός συγκεκριμένου πελάτη και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο δεν αποτελεί κάποια ένδειξη αλλαγής της εγχώριας τάσης καθώς αφορά ειδική κλαδική περίπτωση με έδρα το εξωτερικό και εξαντλεί την επίδραση της σε ένα τρίμηνο. Αθροιστικά οι τράπεζες αναμένεται να δείξουν κέρδη β’ τριμήνου 800 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ετησιοποιημένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 12,5%. Το ζητούμενο βεβαίως είναι πόσο κοντά στην κορύφωση του επιτοκιακού περιθωρίου βρισκόμαστε και αν συντρέχουν λόγοι αύξησης των προβλέψεων στα επόμενα τρίμηνα. Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank εκκινούν τις τραπεζικές ανακοινώσεις την Δευτέρα 31/7, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει την 1η Αυγούστου ενώ την αυλαία κλείνει η Alpha Bank το πρωί της 9ης Αυγούστου.

Απαιτητικές οι 1350 μονάδες

Οι 1.350 μονάδες αποδείχθηκαν πολύ σκληρές για να «πέσουν» με την πρώτη προσπάθεια προσέγγισης και παρά τις διαρκείς προσπάθειες των αγοραστών να κρατήσουν την επαφή με τα υψηλά της Αγορά η αδυναμία υπέρβασης εκφράστηκε με μια μάλλον αναμενόμενη υποχώρηση προς τις 1.325 μονάδες ενεργοποιώντας πτωτικό σήμα από τον MACD. Η κόπωση της Αγοράς είναι αναμενόμενη μετά το ισχυρό ράλι που έχει προηγηθεί ειδικά όταν προσεγγίζονται μακροχρόνιες αντιστάσεις με χαμηλό σχετικά συναλλακτικό τζίρο που αποδίδεται εν μέρει και στην εποχικότητα.

Ακόμα και έτσι ωστόσο τα τεχνικά δεδομένα δεν γυρίζουν αρνητικά, ο Γενικός Δείκτης έχει περιθώρια να υποχωρήσει έως και τις 1270 μονάδες χωρίς να βάλει σε σκέψεις τους αγοραστές. Οι ταλαντωτές σαφώς αποφορτισμένοι σε ημερήσιο επίπεδο πλέον ωστόσο έντονες υπεριτιμήσεις επιμένουν στο εβδομαδιαίο και μηνιαίο διάγραμμα της αγοράς. Ενδεχομένως η αποφόρτιση των μεσοχρόνιων ταλαντωτών να επιτευχθεί με μια πλάγια κίνησης καθώς ένα «σκαλοπάτι» συσσώρευσης είναι το επικρατέστερο σενάριο για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου χωρίς να αναιρείται ο στόχος των 1.379 μονάδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης