Ενέργεια

Engie: «Βουτιά» 24% στα κέρδη β' τριμήνου λόγω πτώσης συναλλαγών και πωλήσεων

Engie: «Βουτιά» 24% στα κέρδη β' τριμήνου λόγω πτώσης συναλλαγών και πωλήσεων
Η Engie προειδοποίησε ότι τα καθαρά έσοδα θα ανέλθουν στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ προ φόρων φέτος, λόγω της συμφωνίας της με τη βελγική κυβέρνηση να παρατείνει τη ζωή των πυρηνικών αντιδραστήρων Tihange 3 και Doel 4 αντί να τους κλείσει μέχρι το 2025

Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία Engie (ENGIE.PA) ανέφερε πτώση 24% στα κέρδη του β' τριμήνου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας την πτώση των πωλήσεων μετά από έναν ήπιο χειμώνα και τα υποτονικά περιθώρια συναλλαγών, καθώς η αστάθεια των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας κατευνάστηκε.

Η εταιρεία είπε ότι τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου προ τόκων και φόρων (EBIT), εξαιρουμένων των πυρηνικών, ήταν 2,9 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν μειωμένο από 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο, αλλά υψηλότερο από 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2022, όταν η πυρηνική ενέργεια εξακολουθούσε να συμπεριλαμβάνεται στις οικονομικές εκθέσεις.

"Εξακολουθούν να είναι καλές συνθήκες.
Επωφεληθήκαμε από τις τιμές που ήταν ευνοϊκές ακόμη και μετά από αντιστάθμιση κινδύνου" για τη διαχείριση ενέργειας, τη διαπραγμάτευση και τη βελτιστοποίηση, δήλωσε ο CFO Pierre-François Riolacci.

Ο Riolacci πρόσθεσε ότι αυτοί οι επιχειρηματικοί τομείς θα έφερναν λιγότερα μετρητά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι η εταιρεία συνήθως κερδίζει περισσότερα το πρώτο εξάμηνο κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, όταν προμηθεύει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου στους πελάτες.

Τα καθαρά επαναλαμβανόμενα έσοδα ανήλθαν σε 4 δισ. ευρώ για το εξάμηνο, από 3,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η Engie προειδοποίησε ότι τα καθαρά έσοδα θα ανέλθουν στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ προ φόρων φέτος, λόγω της συμφωνίας της με τη βελγική κυβέρνηση να παρατείνει τη ζωή των πυρηνικών αντιδραστήρων Tihange 3 και Doel 4 αντί να τους κλείσει μέχρι το 2025.

Αυτή η συμφωνία, που οριστικοποιήθηκε στις 21 Ιουλίου, περιλαμβάνει τη μεταφορά των δύο αντιδραστήρων σε μια κοινή επιχείρηση με την κυβέρνηση και την πληρωμή για την απαλλαγή της Engie από τη μελλοντική ευθύνη για τα πυρηνικά απόβλητα και τον παροπλισμό των εγκαταστάσεων.

Η μη επαναλαμβανόμενη επιβάρυνση προκάλεσε τα καθαρά έσοδα της Engie να μετατραπούν σε καθαρή ζημία 800 εκατομμυρίων ευρώ για το 2023 μέχρι στιγμής.

Η Engie σταμάτησε να συμπεριλαμβάνει τα πυρηνικά στις οικονομικές εκθέσεις φέτος, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική της για έξοδο από την επιχείρηση και εστίαση σε βασικά περιουσιακά στοιχεία: προμήθεια φυσικού αερίου και υποδομές, με τα κέρδη να τροφοδοτούν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Engie είχε θέσει υψηλότερο ετήσιο στόχο τον Ιούνιο για καθαρά επαναλαμβανόμενα έσοδα μεταξύ 4,7 και 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο EBIT μεταξύ 8,5 και 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, εξαιρουμένων των πυρηνικών.
Είπε ότι είναι σε καλό δρόμο για να συναντηθούν και οι δύο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης