Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Γερμανία θα εγκρίνει τη χρήση μπλε, τυρκουάζ και πορτοκαλί υδρογόνου «σε περιορισμένο βαθμό»

Η Γερμανία θα εγκρίνει τη χρήση μπλε, τυρκουάζ και πορτοκαλί υδρογόνου «σε περιορισμένο βαθμό»

 Η κυβέρνηση θα καθορίσει ένα όριο εκπομπής αερίων θερμοκηπίου για το Μπλε H2, σύμφωνα με την ενημέρωση της εθνικής στρατηγικής για το υδρογόνο, σύμφωνα με το Accelerate Hydrogen

 

Η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει μπλε, τιρκουάζ και πορτοκαλί υδρογόνο «σε περιορισμένο βαθμό» ενώ η αγορά πράσινου υδρογόνου αυξάνεται — αλλά θα προσφέρει οικονομική υποστήριξη μόνο για ανανεώσιμες πηγές H2, σύμφωνα με νέα ενημέρωση της εθνικής στρατηγικής για το υδρογόνο.

Το Μπλε H2 είναι κατασκευασμένο από ορυκτό αέριο με ελλιπή δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Η ποικιλία τυρκουάζ παράγεται από την πυρόλυση του μεθανίου ενώ η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποδώσει το πορτοκαλί χρώμα στο υδρογόνο που παράγεται από «απόβλητα και υπολείμματα».

«Στόχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι να επιτύχει μια αξιόπιστη προμήθεια πράσινου, βιώσιμου υδρογόνου στη Γερμανία μακροπρόθεσμα», αναφέρει η ενημέρωση, προσθέτοντας ότι «η άμεση οικονομική στήριξη περιορίζεται στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου».

Σύμφωνα με την ενημέρωση «για να εξασφαλιστεί η ταχεία ανάπτυξη και ενίσχυση της αγοράς υδρογόνου και να καλυφθούν οι αναμενόμενες ανάγκες, ειδικά στη φάση μετασχηματισμού, και έτσι να καταστεί δυνατή η τεχνολογική μετάβαση στο υδρογόνο, θα χρησιμοποιηθούν και άλλα χρώματα υδρογόνου, τουλάχιστον έως ότου είναι διαθέσιμο επαρκές πράσινο υδρογόνο — ιδίως υδρογόνο χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα από απόβλητα ή φυσικό αέριο σε συνδυασμό με CCS.

Εκπομπές

«Θέλουμε τη χρήση πράσινου και, στο βαθμό που είναι απαραίτητο στη φάση ανάπτυξης της αγοράς, μπλε χαμηλής περιεκτικότητας άνθρακα, τυρκουάζ και πορτοκαλί υδρογόνου από την πλευρά της εφαρμογής σε περιορισμένο βαθμό, λαμβάνοντας υπόψη τις φιλόδοξες οριακές τιμές GHG [αέρια θερμοκηπίου] , συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών από την ανάντη αλυσίδα και τη διατήρηση του νομικού στόχου της κλιματικής ουδετερότητας [μέχρι το 2045].»

Το έγγραφο αργότερα αναφέρει ότι ενώ η ΕΕ έχει σαφείς ορισμούς για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, δεν υπάρχουν τέτοιες προδιαγραφές για το μπλε. Ως εκ τούτου, η γερμανική κυβέρνηση θα θέσει «ομοιόμορφα, πρακτικά και φιλόδοξα κριτήρια» για ένα κατώφλι GHG για το μπλε H2 και θα ξεκινήσει έναν «διάλογο» για τη μεταφορά και τη μόνιμη αποθήκευση CO2.

Προσθέτει ότι το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα αναπτύσσει επί του παρόντος μια στρατηγική διαχείρισης του άνθρακα για τη δέσμευση, τη χρήση και την αποθήκευση άνθρακα.

Ωστόσο, το έγγραφο 34 σελίδων δεν αναφέρει τίποτα για παρόμοια κριτήρια για το τιρκουάζ ή το πορτοκαλί υδρογόνο.

Η αρχική εθνική στρατηγική υδρογόνου της χώρας, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2020, αναφέρει μόνο το μπλε υδρογόνο και δεν προτείνει να χρησιμοποιηθεί στη Γερμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης