Ενέργεια

«Βουτιά» στα κέρδη των Shell (56%), TotalEnergies (49%) στο β' τρίμηνο 2023

«Βουτιά» στα κέρδη των Shell (56%), TotalEnergies (49%) στο β' τρίμηνο 2023
Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη πέρυσι στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν απότομα φέτος
Η Shell και η TotalEnergies  ανέφεραν απότομη πτώση στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου από τα κέρδη του 2022, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα περιθώρια διύλισης και τα αποτελέσματα των συναλλαγών εξασθένησαν, σύμφωνα με το Reuters.
Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη πέρυσι στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν απότομα φέτος καθώς οι φόβοι για ελλείψεις αμβλύνθηκαν εν μέσω παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων.

Και οι δύο εταιρείες έχασαν τις προβλέψεις κερδών την Πέμπτη, καταγράφοντας συνολικά κέρδη για τον Απρίλιο-Ιούνιο περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία, μειωμένα κατά 56% από έτος σε έτος στη Shell και 49% στην TotalEnergies.
Ωστόσο, αυτό ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τις επιδόσεις της Shell το 2021, ενώ η TotalEnergies ξεπέρασε τα αποτελέσματά της πριν από την εισβολή.

Η Shell επιβράδυνε τον ρυθμό του προγράμματος επαναγοράς μετοχών της στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες και 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη συνέχεια, ενώ η TotalEnergies παρέμεινε στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίτο τρίμηνο.
Η Shell αύξησε επίσης το μέρισμά της κατά 15% σε τριμηνιαία βάση, όπως αναμενόταν.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, δήλωσε ότι η εταιρεία επέδειξε «ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις... παρά το χαμηλότερο περιβάλλον τιμών των εμπορευμάτων», ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne, είπε ότι το τρίμηνο παρουσίασε «μαλακτικό περιβάλλον πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Πτώση τιμών και τιμές ενέργειας

Η νορβηγική Equinor ανέφερε την Τετάρτη πτώση 57% στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι τιμές αναφοράς του αργού Brent ήταν κατά μέσο όρο 80 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με 110 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι τιμές για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), βασικό προϊόν και για τις δύο ομάδες, μειώθηκαν στα 11,75 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) από περίπου 33 δολάρια.
Η TotalEnergies αναμένει ότι οι μέσες τιμές LNG θα κυμανθούν μεταξύ $9 και $10 mmBtu το τρίτο τρίμηνο, αλλά αναμένει άνοδο στα $15 mmBtu το χειμώνα λόγω της ασιατικής και ευρωπαϊκής ζήτησης.

Το βασικό συμβόλαιο ολλανδικού φυσικού αερίου του πρώτου μήνα διαπραγματεύθηκε τελευταία στα 30,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από πάνω από 100 ευρώ πέρυσι - συμπεριλαμβανομένης της αύξησης σε πάνω από 300 ευρώ τον Αύγουστο - και 70 ευρώ στην αρχή του τρέχοντος έτους.

Τόσο η Shell όσο και η TotalEnergies είχαν σημειώσει συρρίκνωση των κερδών από τη διύλιση αργού πετρελαίου σε καύσιμα και χημικά προϊόντα το τρίμηνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη της Shell σε αυτήν την επιχείρηση μειώθηκαν κατά 78%.

Η TotalEnergies ανέφερε ότι τα ευρωπαϊκά περιθώρια διύλισης μειώθηκαν λόγω της αύξησης των κινεζικών εξαγωγών και του ταχύτερου από το αναμενόμενο ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων που βρίσκουν παγκόσμιους αγοραστές μετά την επιβολή εμπάργκο από την ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης