Hydrogen Insight: Σε αστοχία υλικού οφείλεται η έκρηξη στους κυλίνδρους υδρογόνου

Hydrogen Insight: Σε αστοχία υλικού οφείλεται η έκρηξη στους κυλίνδρους υδρογόνου
Οι κύλινδροι υδρογόνου, που εξερράγησαν σε ένα λεωφορείο υδρογόνου στην Καλιφόρνια την περασμένη βδομάδα, ήταν οι ίδιοι, που παρουσίασαν διαρροή στην Ολλανδία τον Ιούνιο

Ορισμένοι από τους συμπιεσμένους κυλίνδρους υδρογόνου τύπου 4 της Hexagon Purus βρέθηκαν πρόσφατα να έχουν δύο λάθη στις βαλβίδες, τα οποία είναι εκείνα που ανάγκασαν τον διανομέα της Everfuel να σταματήσει τις παραδόσεις του.

«Στοπ» στις διανομές υδρογόνου

Οι κύλινδροι υδρογόνου, που εξερράγησαν σε ένα λεωφορείο υδρογόνου στην Καλιφόρνια την περασμένη βδομάδα, ήταν οι ίδιοι, που παρουσίασαν διαρροή στην Ολλανδία τον Ιούνιο, αναγκάζοντας τον παραγωγό πράσινου υδρογόνου και διανομέα της Everfuel απο τη Δανία να σταματήσει τις διανομές, όπως ανακοίνωσε το Hydrοgen Ιnsight.

H Everfuel ανακάλυψε ότι οι τύπου 4 κύλινδροι συμπιεσμένου υδρογόνου -που προμηθεύτηκε από τη Νορβηγική εταιρεία Hexagon Purus- σημείωσαν διαρροή σε ένα από τα βαγόνια μεταφοράς στο Ρότερνταμ στις 10 Ιουνίου, γεγονός που οδήγησε τον διανομέα να σταματήσει όλες τις παραδόσεις, ως προληπτικό μέτρο.

Η διαρροή φαίνεται να προκλήθηκε από μία έκρηξη στο λάστιχο σφραγίσματος (O-ring) μιας βαλβίδας, καθώς τα μπουλόνια της δεν είχαν σφιχτεί όπως θα έπρεπε κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης.

Αφού επιδιόρθωσε το λάθος της, η Everfuel εντόπισε δυσλειτουργίες στην ίδια βαλβίδα σε 8 από τα 12 βαγόνια, αναγκάζοντας την εταιρεία να εξακολουθεί να μην παραδίδει προμήθειες υδρογόνου σε οχτώ από τους εννιά σταθμούς ανεφοδιασμού.

Το λεωφορείο της New Flyer

Το Hydrogen Insight πληροφορήθηκε ότι οι ίδιες προβληματικές μπουκάλες υδρογόνου είχαν χρησιμοποιηθεί στο λεωφορείο Golden Empire Transit -κατασκευασμένο από την Καναδική κατασκευαστική εταιρεία New Flyer-, το οποίο καταστράφηκε από φωτιά στο Bakersfield στην Καλιφόρνια την περασμένη βδομάδα.

Η φωτιά ξέσπασε όταν εξερράγησαν οι μπουκάλες κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού, σύμφωνα με τον διαχειριστή.

«Στις 19 Ιουλίου, (μεταξύ 1π.μ. και 2 π.μ. PCT) κατεγράφη φωτιά σε ένα σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου στο Bakersfield στην Καλιφόρνια, όπου γέμιζε τα καύσιμα του ένα New Flyer λεωφορείο της εταιρείας Golden Empire Transit (λεωφορείο GET). Μέχρι στιγμής τα αίτια παραμένουν άγνωστα», είπε ένας εκπρόσωπος της Hexagon Purus στο Hydrogen Insight.

«Οι μπουκάλες υδρογόνου μας βρίσκονταν εντός του λεωφορείου. Δουλεύουμε στενά με τον διαχεριστή, τον κατασκευαστή του λεωφορείου και τις αρμόδιες αρχές, ώστε να εξετάσουμε το συμβάν, και να στηρίξουμε την έρευνα. Η έρευνα συνεχίζεται και είναι πάρα πολύ νωρίς να γίνει λόγος για τη βασική αιτία της φωτιάς.

Η Hexagon Purus προμηθεύει από τις αρχές του 2021 τα λεωφορεία της New Flyer's Xcelsior CHARGE FC, δεξαμενές υδρογόνου τύπου 4 υψηλής πίεσης και χαμηλού βάρους - μια συμφωνία, στην οποία δόθηκε παράταση δύο φορές, μία τον Μάρτιο του 2022 κι άλλη μία τον Φλεβάρη του τρέχοντος έτους.

Ήταν ένα λεωφορείο της New Flyer’s Xcelsior CHARGE FC, που τυλίχτηκε στις φλόγες και απανθρακώθηκε στο Bakersfield την περασμένη βδομάδα.

μεσα.jpg

Τα σχόλια της New Flyer


Ένας εκπρόσωπος της New Flyer ανέφερε στο Hydrogen Insight ότι η φωτιά ήταν «πρωτόγνωρο συμβάν για τα ηλεκτρικά οχήματα με μπουκάλες υδρογόνου της New Flyer και δεν υπάρχει προηγούμενο».

Ο κατασκευαστής, που εδρεύει στο Winnipeg του Καναδά, είπε ότι παραδίδει από το 1994 λεωφορεία με μπουκάλες υδρογόνου, με 135 από αυτά να βρίσκονται αυτή τη στιγμή ακόμη στον δρόμο.

Το Hydrogen Insight έθεσε στην New Flyer το ερώτημα αν λαμβάνει κάποια μέτρα προστασίας για τον υπόλοιπο «στόλο» της από λεωφορεία με υδρογόνο, αλλά ακόμη περιμένει την απάντηση.

Συμπτωματικά, μία ακόμη διαρροή υδρογόνου ανακαλύφθηκε σε έναν Shell σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου για λεωφορεία, την περασμένη Παρασκευή 21/07, στο Groningen της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με την Hyfindr, αγορά εξοπλισμού υδρογόνου, οι τύπου 4 δεξαμενές υδρογόνου «έχουν μία μη μεταλλική εσωτερική επίστρωση, κατασκευασμένη από συμπιεσμένα υλικά και είναι εγκιβωτισμένα σε μια εξωτερική στρώση από ανθρακονήματα και άλλα συνυφασμένα θερμοπλαστικά πολυμερή», και μπορούν να αποθηκεύσουν υδρογόνο υπό την πίεση των 700 bar.

type_4.png


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης