Ενέργεια

«Πυρηνική Συμμαχία» εναντίον «Φίλων ΑΠΕ»: Διάλογος... κωφών στις Βρυξέλλες

«Πυρηνική Συμμαχία» εναντίον «Φίλων ΑΠΕ»: Διάλογος... κωφών στις Βρυξέλλες

Χωρισμένη η ΕΕ - «Πυρηνική Συμμαχία» εναντίον «Φίλων ΑΠΕ»: Τα δύο μέτωπα της ενεργειακής μετάβασης

Η Γαλλία απορρίφθηκε ξανά από μια συνάντηση της ομάδας χωρών της ΕΕ ένθερμων «φίλων των ΑΠΕ» νωρίτερα τον Ιούλιο και αυτή τη φορά με το πρόσχημα ότι μόνο χώρες που έχουν «κοινές αντιλήψεις» μπορούσαν να συμμετάσχουν.
Το πρώτο άτυπο Συμβούλιο Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε υπό την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ της Ισπανίας πραγματοποιήθηκε στο Βαγιαδολίδ στις 11 Ιουλίου.

Στο περιθώριο, πραγματοποιήθηκαν χωριστές συναντήσεις από ομάδες χωρών της ΕΕ που υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια αφενός και εκείνες που ευνοούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την άλλη.
Η «Πυρηνική Συμμαχία» με επικεφαλής τη Γαλλία και η ομάδα «Φίλοι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» βρίσκονται σε σύγκρουση από τότε που... ορίστηκαν τον Μάρτιο.

«Πυρηνική Συμμαχία» εναντίον «Φίλοι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας»

Ενώ η Αυστριακή υπουργός Ενέργειας Leonore Gewessler ηγείται της συνάντησης υπέρ των ΑΠΕ, η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnès Pannier-Runacher, ηγείται των υπέρ των πυρηνικών.

Για να διασφαλιστεί ότι οι φιλικές προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συναντήσεις αφορούσαν την υπεράσπιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και όχι την επίθεση στην πυρηνική ενέργεια, το Παρίσι έγκαιρα ζήτησε να συμμετάσχει στις συναντήσεις υπό την ηγεσία της Αυστρίας – ένα αίτημα που βρήκε θετική ανταπόκριση από την Gewessler, η οποία έστειλε στην Γαλλίδα ομόλογό της πρόσκληση στις 9 Μαΐου να συμμετάσχει σε μελλοντικές συγκεντρώσεις του ομίλου υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, η συνάντηση που ακολούθησε στις 19 Ιουνίου απέδειξε το αντίθετο: η Γαλλία δεν προσκλήθηκε, παρά τις υποσχέσεις από τη Βιέννη ότι οι προηγούμενες αδικίες δεν αποτέλεσαν προηγούμενο και ότι το Παρίσι θα ήταν ευπρόσδεκτο να λάβει μέρος, γεγονός που κατανόησε ακριβώς το Παρίσι.

Στις 10 Ιουλίου, την παραμονή του άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας στο Βαγιαδολίδ, το γραφείο της Pannier-Runacher είπε στον Τύπο ότι η Γαλλία θα είναι «παρούσα σε όλες τις προσεχείς συναντήσεις» της φιλικής ομάδας για τις ΑΠΕ.
Την ίδια μέρα, η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας Teresa Ribera επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της χώρας της στη συνάντηση υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρόλο που ήταν ακόμη ασαφές πότε θα γινόταν.

Στο τέλος, η Βιέννη ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενούσε μια συνάντηση «ομοϊδεατών φίλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» – στην οποία η Γαλλία δεν προσκλήθηκε, όπως έμαθε αργότερα η EURACTIV.
Μεγάλο το πλήγμα, δεδομένου ότι η συμμετοχή τουλάχιστον ενός Γάλλου εκπροσώπου ήταν εγγυημένη στη συνάντηση, δήλωσε γαλλική πηγή στην EURACTIV.

Τελικά μας είπαν ότι ακυρώθηκε... Σαφώς, δεν το κατάλαβε έτσι η Βιέννη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, αλλά με τη λεπτή διαφορά ότι δεν συμμετείχαν πλέον χώρες που «μοιράζονται κοινές αξίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», όπως ανακοινώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα, αλλά χώρες ομοϊδεάτες που έχουν άποψη υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση του την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επιβεβαίωσε η Βιέννη στην EURACTIV.

Καθώς αυτή δεν ήταν πλέον μια συνάντηση της «ομάδας φιλικής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δεν υπήρχε λόγος να θρηνήσουμε τον αποκλεισμό της Γαλλίας.
Αυτό συνέβη ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η Αυστρία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο διαφωνούν με το Παρίσι σχετικά με την πιθανή χρηματοδότηση της πυρηνικής ενέργειας μέσω των μεταρρυθμισμένων κανόνων της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, σε πιο προσεκτική εξέταση, 10 από τις 12 χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση «φιλική προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» στις 11 Ιουλίου – Αυστρία, Βέλγιο, Εσθονία, Ισπανία, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λετονία– ήταν ήδη παρούσες στην προηγούμενη συγκέντρωση στις 19 Ιουνίου.

Με άλλα λόγια, ο αποκλεισμός της Γαλλίας ήταν δικαιολογημένος επειδή δεν είχε την ίδια θέση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, παρόλο που οι δύο συναντήσεις αφορούσαν λίγο πολύ τις ίδιες χώρες της ΕΕ και πραγματοποιήθηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες.
Για να μην αναφέρουμε ότι η Ολλανδία συμμετείχε και στις δύο συναντήσεις, παρόλο που η θέση της ευθυγραμμίζεται όλο και περισσότερο με την υπεράσπιση της πυρηνικής ενέργειας από τη Γαλλία.

Ίσως τώρα είναι η ώρα να διευκρινιστεί η ατζέντα και ο ρόλος αυτών των συναντήσεων φιλικών προς τις ανανεώσιμες πηγές πριν από αυτές, δήλωσε πρόσφατα στην EURACTIV ένας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι αυτό θα αποφύγει τυχόν παρεξηγήσεις, παραποιήσεις ή σύγχυση.

Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία παίζει τώρα το σημασιολογικό παιχνίδι της Αυστρίας και ζυγίζει προσεκτικά τα λόγια της.

«H Αυστριακ;h υπουργός επιβεβαίωσε στην Agnès Pannier-Runacher ότι οι «φίλοι των ΑΠΕ» δεν θα συναντηθούν σήμερα και ότι θα διεξαχθεί μια άλλη συνάντηση υπό την προεδρία των Αυστριακών για τη μεταρρύθμιση της αγοράς», είπε το περιβάλλον του υπουργού στην EURACTIV μετά το άτυπο Συμβούλιο Ενέργειας, στις 11 Ιουλίου.

Με αυτή τη δήλωση, το Παρίσι αποφεύγει να προκαλέσει διαμάχες μετά την αναγνώριση της πυρηνικής ενέργειας στην οδηγία της ΕΕ για την ταξινόμηση των πράσινων οικονομικών και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία αναγνωρίζει πλέον τη συμβολή «άλλων πηγών ενέργειας χωρίς ορυκτά από τις ανανεώσιμες» στην αντιμετώπιση του κλίματος της ΕΕ στόχους.

Ωστόσο, η μάχη της Γαλλίας να κερδίσει την αναγνώριση για την πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει: Το Παρίσι εξακολουθεί να αγωνίζεται στις Βρυξέλλες για να συμπεριλάβει την ατομική ενέργεια στον νόμο της ΕΕ για το Net-Zero Industry Act (NZIA) της ΕΕ και να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την επισκευή παλαιών πυρηνικών αντιδραστήρων ως μέρος της συνεχιζόμενης μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Και ενώ αυτό δεν φαίνεται προφανές αυτή τη στιγμή, διπλωμάτες επιμένουν ότι οι υπουργοί Ενέργειας της Αυστρίας και της Γαλλίας έχουν καλές σχέσεις.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι «φίλοι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» θα επωφεληθούν από την αποσαφήνιση του πραγματικού σκοπού των συναντήσεών τους.

Είναι για την προώθηση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή για την αντιμετώπιση του ανανεωμένου ενδιαφέροντος για την πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης