Ενέργεια

«Βουτιά» 57% στα κέρδη β' τριμήνου της Equinor λόγω μείωσης τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου

«Βουτιά» 57% στα κέρδη β' τριμήνου της Equinor λόγω μείωσης τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου
Equinor, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, είναι ο πρώτος μεγάλος ενεργειακός όμιλος της ηπείρου που αναφέρει αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2023
Η Equinor σημείωσε την Τετάρτη μείωση 57% σε ετήσια βάση στα βασικά κέρδη β' τριμήνου, σύμφωνα με τις προσδοκίες καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υποχώρησαν, διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα μερίσματος και επαναγοράς μετοχών.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων του νορβηγικού ενεργειακού ομίλου για τον Απρίλιο-Ιούνιο μειώθηκαν στα 7,54 δισεκατομμύρια δολάρια από 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τα 7,64 δισεκατομμύρια δολάρια που προέβλεπαν σε δημοσκόπηση 21 αναλυτών που συνέταξε η Equinor.

«Η Equinor απέδωσε σταθερά κέρδη σε ένα τρίμηνο επηρεασμένη από τις ανατροπές και τις τιμές της ενέργειας μειώθηκαν από τα εξαιρετικά επίπεδα πέρυσι», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Anders Opedal.
Η Equinor διατήρησε το σχέδιό της να διανείμει 17 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους φέτος με τη μορφή 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πληρωμές μερισμάτων και 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επαναγορές μετοχών, πρόσθεσε.

Η Equinor, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, είναι ο πρώτος μεγάλος ενεργειακός όμιλος της ηπείρου που αναφέρει αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Mείωση κόστους ενέργειας

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη πέρυσι καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε διακοπές του εφοδιασμού, αλλά το κόστος της ενέργειας έκτοτε μειώθηκε καθώς οι φόβοι για ελλείψεις αμβλύνθηκαν εν μέσω παγκόσμιων οικονομικών αντίξοων ανέμων.

Τα λειτουργικά κέρδη της πλειοψηφικής κρατικής εταιρείας Equinor μειώθηκαν επίσης από 12,0 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο.

Η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Equinor αυξήθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση σε 1,99 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boed) και η εταιρεία διατήρησε τον στόχο αύξησης της παραγωγής κατά 3% για ολόκληρο το έτος, ενισχυμένη από την αύξηση της παραγωγής από το κοίτασμα πετρελαίου Johan Sverdrup, τη μεγαλύτερη παραγωγική οντότητα της Ευρώπης.

Η εταιρεία επανέλαβε τις προβλέψεις της για κεφαλαιουχικές δαπάνες μεταξύ 10 και 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος και περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο από το 2024 έως το 2026.
Οι μετοχές της Equinor που είναι εισηγμένες στο Όσλο έχουν υποχωρήσει 10% από έτος μέχρι σήμερα, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν, σημειώνοντας χαμηλότερη απόδοση κατά 0,4% στις μετοχές της ευρωπαϊκής εταιρείας πετρελαιοειδών.
Equinor1.JPG
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης