Ενέργεια

ΕΕ: Νέος στόχος για μείωση της τελικής χρήσης ενέργειας κατά 11,7% έως το 2030

ΕΕ: Νέος στόχος για μείωση της τελικής χρήσης ενέργειας κατά 11,7% έως το 2030

Τι προβλέπει οδηγία για την ενεργειακή απόδοση

 

Ένας νέος στόχος της ΕΕ να μειώσει την τελική χρήση ενέργειας του μπλοκ κατά 11,7% το 2030, έλαβε την τελική έγκριση την Τρίτη, ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνει δεσμευτικός.

Ο στόχος βρίσκεται στην ενημερωμένη οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση, μέρος μιας δέσμης νόμων που αποσκοπεί να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

Μεταφράζεται σε ανώτατο όριο 763 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου πετρελαίου για τελική χρήση ενέργειας, δεσμευτικό σε επίπεδο ΕΕ. Η περικοπή κατά 11,7% συγκρίνεται με μια πρόβλεψη για το 2030 που έγινε το 2020.
Η τελική χρήση ενέργειας της ΕΕ το 2020 – ένα έτος πανδημίας με πολύ μειωμένη ενεργειακή ζήτηση – ήταν 907 εκατομμύρια τόνοι.

Η οδηγία περιλαμβάνει επίσης έναν εθελοντικό στόχο της ΕΕ για περιορισμό της χρήσης πρωτογενούς ενέργειας σε 993 εκατομμύρια τόνους το 2030. Το 2020 ήταν 1.236 εκατομμύρια τόνοι.

Ο τρέχων στόχος ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ είναι μια μείωση 32,5% έως το 2030. Ο νέος στόχος ισοδυναμεί με μείωση 38% σε σύγκριση με την πρόβλεψη του 2007 για τη χρήση τελικής ενέργειας.

Εθνικά ενεργειακά σχέδια

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συμβάλουν στον νέο συνολικό στόχο του μπλοκ μέσω μιας εθελοντικής δέσμευσης που ορίζεται στα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα. Οι ενημερωμένες εκδόσεις αυτών αναμέονται το 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει εάν οι εθνικές συνεισφορές επαρκούν για την επίτευξη του συνολικού στόχου. Εάν υπάρχουν ελλείψεις, η ΕΚ θα υπολογίσει τις απαιτούμενες εθνικές συνεισφορές.

Οι χώρες της ΕΕ θα υποχρεωθούν επίσης να επιτύχουν σταδιακά αυξανόμενους ετήσιους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας μεταξύ 2024 και 2030, φθάνοντας το 1,9% ετησίως έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030. Η εξοικονόμηση αυτή πρέπει να αποδεικνύεται ότι είναι πρόσθετη.

Οι εθνικές πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας θα επιτρέπεται να προωθούν τη χρήση ορυκτών καυσίμων υπό ορισμένες προϋποθέσεις μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η οδηγία στοχεύει να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στην προώθηση «μόνο αειφόρων τεχνολογιών που προστατεύονται από το μέλλον».

Η επίσημη έγκριση σήμερα από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, που εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις, σημαίνει ότι η οδηγία μπορεί να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει στη συνέχεια να το μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο εντός δύο ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης