Ναυτιλία

Τα σημάδια της αποδυναμωμένης ζήτησης στην αγορά των VLCCs

Τα σημάδια της αποδυναμωμένης ζήτησης στην αγορά των VLCCs
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Vortexa, η ζήτηση για μεταφορά αργού πετρελαίου επιβραδύνεται, μετά από ένα πολύ ισχυρό α’ εξάμηνο.

Η επικρατούσα εικόνα στην αγορά δεξαμενόπλοιων προκαλεί προβληματισμό για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς, με τα βλέμματα να στρέφονται στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Vortexa, εταιρείας αναλύσεων που ειδικεύεται στην αγορά ενέργειας, η ζήτηση για μεταφορά αργού πετρελαίου επιβραδύνεται, μετά από ένα πολύ ισχυρό α’ εξάμηνο.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη εικόνα είναι εμφανής στην αγορά των VLCCs, των οποίων τα τονομίλια σε routes με προορισμό την Ασία καταγράφουν πτώση. Βάσει της Vortexa, η εξέλιξη αυτή συνιστά απότοκο, έως έναν βαθμό, των περικοπών του OPEC στην παραγωγή αλλά και της νωχελικότερης κινεζικής κατανάλωσης.

Η εικόνα στην Κίνα και την Αμερική

Σε κάθε περίπτωση, βάσει δημοσιεύματος του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκαν κατά 45,3% σε ετήσια βάση. Οι κινεζικές εισαγωγές άγγιξαν τα 12,67 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα τον Ιούνιο, τα δεύτερα υψηλότερα μηνιαία επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Συνεπώς, η Κίνα φαίνεται να ενισχύει τα αποθέματα πετρελαίου της.

Παράλληλα, η κατανάλωση αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ διαφαίνεται χαμηλότερη του αναμενομένου. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά πολύ λιγότερο έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία αναφορικά με την ευρωστία της ζήτησης.

Συμπέρασμα - Γενική Εικόνα

Εν κατακλείδι, η καταγραφείσα εικόνα στη ζήτηση πετρελαίου είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος για την αγορά των δεξαμενόπλοιων, και συγκεκριμένα των VLCCs. Επί του παρόντος, παρότι οι ναύλοι έχουν σημειώσει πτώση και στα μικρότερα μεγέθη, η Vortexa σημειώνει ότι η ευελιξία τους τα καθιστά ανθεκτικότερα, σχολιάζοντας την άνοδο των αμερικανικών εξαγωγών προς την Ευρώπη.

Όσον αφορά τα VLCCs, το πέρας του έτους καταδεικνύεται ως περίοδος επικείμενης ανάκαμψης, λόγω ανόδου της ζήτησης και περιορισμένης αύξησης του στόλου.

Πηγή: www.naftikachronika.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης