Ενέργεια

Remont (EDF): Επενδύουμε 25 δισεκ. ετησίως για να καλύψουμε τις ανάγκες ενέργειας

Remont (EDF): Επενδύουμε 25 δισεκ. ετησίως για να καλύψουμε τις ανάγκες ενέργειας
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία ο Όμιλος EDF δεν χρειάστηκε να επενδύσει τόσα πολλά σε πολλούς τομείς ταυτόχρονα, είπε ο Remont
Η ενεργειακή εταιρεία EDF θα πρέπει να επενδύει περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ (28 δισεκατομμύρια δολάρια) κάθε χρόνο για να διατηρήσει σε φόρμα τον πυρηνικό στόλο και το δίκτυό της και να κατασκευάσει τους νέους αντιδραστήρες που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση της Γαλλίας, δήλωσε ο Luc Remont διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας την Τετάρτη 19/7 στο Reuters.

Kατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ο Luc Remont της EDF είπε ότι η Γαλλία χρειάζεται να επανεξετάσει μέρη του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας και της πολιτικής της για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για να επιτρέψει στην εταιρεία να ενισχύσει τις επενδύσεις.

«Ποτέ άλλοτε στην ιστορία ο Όμιλος EDF δεν χρειάστηκε να επενδύσει τόσα πολλά σε πολλούς τομείς ταυτόχρονα», είπε ο Remont.
Το 2022, οι καθαρές επενδύσεις της EDF έφτασαν τα 16,4 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron έχει καταστήσει το φορτωμένο με χρέη EDF το επίκεντρο ενός τεράστιου στοιχήματος για την πυρηνική ενέργεια, ζητώντας από την εταιρεία να συγκεντρώσει προσωπικό και πόρους για την κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων αντιδραστήρων, που θεωρούνται ως πηγή φθηνής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Νέα εθνική συναίνεση

Ο Macron αποφάσισε επίσης να εθνικοποιήσει πλήρως την εταιρεία, η οποία μαστίζεται τους τελευταίους μήνες από διακοπές και απεργίες που έσυραν τα επίπεδα παραγωγής σε ιστορικά χαμηλά.

«Για να αντιμετωπίσουμε την επενδυτική φάση (που βρίσκεται μπροστά), είναι σημαντικό να εργαστούμε προς μια νέα εθνική συναίνεση σχετικά με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας…, χωρίς την οποία η EDF δεν θα είναι σε θέση να αποδεσμεύσει τους απαραίτητους πόρους για να διασφαλίσει τη δική του συνέχεια λειτουργίας», είπε ο Remont.

Προέτρεψε επίσης την κυβέρνηση να αντικαταστήσει έναν τρέχοντα μηχανισμό που αναγκάζει την EDF να πουλά ένα κομμάτι της παραγωγής της σε χαμηλές τιμές σε ανταγωνιστές μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων, μια αλλαγή που ο Remont είπε ότι θα ήταν πιο βιώσιμη για τα οικονομικά της EDF.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να αυξήσει τις ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών κατά 10% από τον Αύγουστο, καθώς καταργεί σταδιακά τα ανώτατα όρια τιμών μεγάλης κλίμακας που τέθηκαν σε ισχύ πέρυσι για να προστατεύσει τους καταναλωτές από τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο Remont είπε επίσης ότι η EDF θα στοχεύσει σε 350 τεραβατώρες (TWh) πυρηνικής παραγωγής στη Γαλλία το 2025, από 300 έως 330 φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης