Commonwealth Wind: Προτιμούν να ακυρώσουν συμβάσεις PPA, πληρώνοντας πρόστιμα 48 εκατ. δολ.

Commonwealth Wind: Προτιμούν να ακυρώσουν συμβάσεις PPA, πληρώνοντας πρόστιμα 48 εκατ. δολ.
Τα πρόστιμα βασίζονται στο μέγεθος των PPA που υπήρχαν μεταξύ του προγραμματιστή και των τριών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας,όπως αναφέρει  η Windpower monthly
Σε μια κατάθεση στο Τμήμα Δημοσίων Υπηρεσιών της Μασαχουσέτης (DPU), προέκυψε ότι ο διαχειριστής της Commonwealth Wind είχε συμφωνήσει να τερματίσει τη συμφωνία PPA με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και να πληρώσει τα πρόστιμα υποστηρίζοντας ότι η «εγκατάσταση δεν είναι πλέον χρηματοδοτήσιμη», όπως ενημερώνει η Windpower monthly.

Το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου των 49 εκατομμυρίων δολαρίων θα πάει στην κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας Eversource, η οποία θα λάβει σχεδόν 26 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι άλλες εταιρείες κοινής ωφελείας National Grid και Fitchburg θα λάβουν 21,6 εκατομμύρια δολάρια και 480.000 δολάρια αντίστοιχα.

Τα πρόστιμα βασίζονται στο μέγεθος των PPA που υπήρχαν μεταξύ του προγραμματιστή και των τριών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και πρέπει να καταβληθούν εντός 15 ημερών από την κατάθεση, με ημερομηνία 

Το έργο Commonwealth είχε PPA σε συνδυασμένη τιμή για πιστοποιητικά ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ξεκινούσαν από 47,68 $/MWh σε ονομαστική ισοπεδωμένη βάση, αυξάνοντας κατά 2,5% ετησίως για 20 χρόνια στα 76,22 $.

Η Avangrid βρίσκεται σε διαμάχη με την DPU από την αρχή του έτους για τις PPA.

Ο προγραμματιστής υποστήριξε ότι, από την υπογραφή τους, η Commonwealth Wind είχε γίνει «μη οικονομική» λόγω του πληθωρισμού, των αυξανόμενων τιμών, των συμφορήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού και του πολέμου στην Ουκρανία και ζήτησε να επαναδιαπραγματευθούν οι συμφωνίες με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Τον Απρίλιο, η Avangrid παραδέχτηκε σε μια κλήση κερδών με τους επενδυτές ότι είχε ήδη χρεοκοπήσει σε ένα από τα βήματα των συμβάσεων PPA της, αλλά δεν διευκρίνισε πώς.

SouthCoast wind

Εν τω μεταξύ, ο προγραμματιστής του αιολικού έργου 1,2 GW SouthCoast, πρώην Mayflower, προσπαθεί επίσης να απεγκλωβιστεί από τις PPA με τις ίδιες τρεις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Μασαχουσέτης.

Σε μια κατάθεση στην DPU την περασμένη εβδομάδα, η SouthCoast Wind, που ανήκει στη Shell και την Ocean Winds, υποστήριξε ότι τα συμβόλαια ήταν «μη οικονομικά λόγω των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών που έχουν αλλάξει ουσιαστικά από τότε που η εταιρεία συνήψε τις PPA».

Τα πρόστιμα για την έξοδο από αυτές τις PPA θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 60 εκατομμύρια δολάρια, αντανακλώντας τη σχετική αξία των συμβάσεων.

Η Μασαχουσέτη έχει επιθετικό κλιματικό στόχο και επιδιώκει να προμηθευτεί 5,6 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι τα μέσα του 2027.
Το Commonwealth είναι το μεγαλύτερο αιολικό έργο που σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή στα ανοιχτά της Μασαχουσέτης.

Τον Μάιο, η Μασαχουσέτη δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για την τιμολόγηση υπεράκτιων αιολικών υλικών για να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός και άλλα αυξανόμενα κόστη για τον επερχόμενο τέταρτο γύρο διαγωνισμών για την αιολική ενέργεια στην ξηρά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης