Περιβάλλον

Άνιση μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων σε Λουτράκι, Δερβενοχώρια, Λακωνία και Ρόδο – Εκκενώσεις οικισμών

Άνιση μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων σε Λουτράκι, Δερβενοχώρια, Λακωνία και Ρόδο – Εκκενώσεις οικισμών
Μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας

 

Πύρινη κόλαση ζει η χώρα με 90.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη από το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών σε Κορινθία, Αττική, Λακωνία και Ρόδο.
Μεγάλη είναι η αναζωπύρωση και στην Οινόη, με τους αστυνομικούς να εκκενώνουν τον οικισμό Λεύκα, όπου μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες.

Η πυροσβεστική από το απόγευμα της Τετάρτης (19/7) έχει στήσει μεγάλη επιχείρηση στην Οινόη, με τη φωτιά να καίει πυκνόφυτο δάσος.
Με στοχευμένες ρίψεις νερού, τα εναέρια μέσα, τα οποία αποσύρθηκαν μόλις έπεσε το σκοτάδι, έδωσαν μάχη να ελέγξουν την πυρκαγιά, πριν αυτή εισέλθει στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Ρόδος ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο στη Λακωνία.
Την ίδια ώρα αυξάνεται η διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα: Δυτική Αττική - Δερβενοχώρια

Ακόμη μία πολύ δύσκολη νύχτα προβλέπεται καθώς βορειοανατολικά στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Πάνακτο, Πουρνάρι και Πανόραμα καθώς και νότια πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδα, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια και εξελίσσεται στη Δυτική Αττική, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση.

«Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις.
Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο πάντα με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής αλλά και την προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των συμπολιτών μας», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής ενώ περιοδικά στη Δυτική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχείρησαν μέχρι τη δύση του ηλίου 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό καθώς και 4 αεροσκάφη 2 από τη Γαλλία και 2 από την Ιταλία.

Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της ακτογραμμής των Αγίων Θεοδώρων περιπολεί πλοίο του πυροσβεστικού σώματος.
Νωρίτερα, οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά τον οικισμό Βλυχάδα στα Μέγαρα.

Η ένταση, αλλά και οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου κάνει πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης με την πυρκαγιά να συνεχίζει να καίει εκτός ελέγχο για τρίτη ημέρα δάσος, σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες.

Λουτράκι

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στη Γλυκιά Ζωή Λουτρακίου με τους πυροσβέστες να προσπαθούν από αέρος και εδάφους να σβήσουν τις φλόγες που ξεπηδούν στα καμένα.
Με ρίψεις νερού με ελικόπτερα η πυροσβεστική κατάφερε νωρίτερα να σβήσει τα πύρινα μέτωπα της φωτιάς την ώρα που οι άνεμοι εξακολουθούν να είναι ισχυροί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο δήμο Λουτρακίου περίπου 30 – 32 σπίτια έχουν καταστραφεί την πρώτη ημέρα της φωτιάς ενώ άλλα δύο σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους.

Τα δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από την πυρκαγιά και θα απαιτηθεί χρόνος για να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Ρόδος

Πυροσβέστες και εθελοντές στη Ρόδο δίνουν από στις 18/7/2023 τεράστιο αγώνα στο μέτωπο της πυρκαγιάς, η ακτίνα του οποίου ξεπερνά τα πέντε χιλιόμετρα και καίει ανεξέλεγκτη παρθένο δάσος στην καρδιά του νησιού.

Το μέτωπο εκτείνεται από την περιοχή Έμπωνα προς το χωριό Σάλακο, το οποίο και εκκνώθηκε νωρίτερα και συνεχίζει νότια η πυρκαγιά.

Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις ενώ από αέρα επιχείρησαν 3 τράκτορες, 1 Σινουκ, 1 ελικόπτερο Μ8, 2 Augusta bell 214 και 2 CL-415, που ενίσχυσαν την προσπάθεια.
Εκκενώθηκαν μετά από εντολή της Πυροσβεστικής οι οικισμοί Ελεούσα, Σάλακος και Διμυλιά, αλλά και το ξενοδοχείο Έλαφος, στον ορεινό όγκο του Προφήτη Ηλία.

Έμπειροι εθελοντές δασοπυροσβέστες μιλούν για μια από τις πιο μεγάλες, πιο επικίνδυνες και πιο δύσκολες να ελεγχθούν φωτιές, των τελευταίων ετών στη Ρόδο.
Στην πυρκαγιά στο Λευκόχωμα Λακωνίας διατέθηκαν 6 αεροσκάφη ένα ελικόπτερο.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις προκειμένου να ελέγξουν την φωτιά που καίει σε δασική έκταση.
Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη περιοχή έχει πάρει διαστάσεις.

Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού

Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού. Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο. Στο Λουτράκι επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο, ενώ στη Ρόδο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα για την απομάκρυνση, εάν χρειαστεί, κατοίκων μέσω θαλάσσης.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τις πυρκαγιές

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες έχουν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Εθνικό Σημείο Επαφής.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης EMSR672, EMSR673 και EMSR674) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης