Ενέργεια

Στην Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ τα WACC για ΑΔΜΗΕ , ΔΕΔΔΗΕ - Εύρος 7,5 - 8%

Στην Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ τα WACC για ΑΔΜΗΕ , ΔΕΔΔΗΕ - Εύρος 7,5 - 8%
Ο Ρυθμιστής της ενεργειακής αγοράς θέλει έως το τέλος του Ιουλίου το θέμα να έχει κλείσει

Ο προσδιορισμός των WACC (μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου) του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ για τη νέα ρυθμιστική περίοδο αναμένεται ότι θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίασή της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ΡΑΑΕΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ και για τους δύο Διαχειριστές του δικτύου και του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας θα αφορά σε WACC κάτω από 8% και, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, πιθανώς κάτω και από το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΔΕΣΦΑ που είχε οριστεί στο 7,85%. 

Ειδικότερα, για τον ΑΔΜΗΕ, έπειτα από την αξιολόγηση και των τελευταίων στοιχείων που είχε υποβάλλει στη ΡΑΑΕΥ, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι βρήκαν κοινό σημείο πλεύσης και αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 7,5% και 8%.
Ωστόσο φαίνεται ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κοινός τόπος όσον αφορά στο κόστος δανεισμού.

Να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ είχε αποστείλει μαζί με την αίτηση αναθεώρησης του WACC και την απαραίτητη τεκμηρίωση, συμπεριλαμβανομένης της αλληλογραφίας με τις τράπεζες που αποδείκνυε το τρέχον κόστος δανεισμού.

Εκκρεμεί η περίοδος 2023 - 2025

Η αναθεώρηση του WACC για τον Διαχειριστή του συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για τη ρυθμιστική περίοδο 2023-2025 εκκρεμεί από την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας αλλαγών στο οικονομικό περιβάλλον αλλά και της αύξησης του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Σε πρώτη φάση, ο ΑΔΜΗΕ διεκδικούσε αναθεώρηση του ρυθμιζόμενου εσόδου στα επίπεδα του 8,51% προκειμένου να υλοποιήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μέσω τόσο των διεθνών διασυνδέσεων, αλλά και με την αναβάθμιση και την επέκταση του εγχώριου συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά στον ΔΕΔΔΗΕ, του οποίου το επενδυτικό πρόγραμμα έως το 2026 είναι στα 525 εκατ. ευρώ, επίσης έχει αιτηθεί αναθεώρηση του WACC για μία διετία στα επίπεδα του 8,51%.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται πλέον σε συμφωνία με την ΡΑΑΕΥ για ένα τελικό ποσοστό κάτω από 8% καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δανείζεται με πιο ελκυστικούς όρους συγκριτικά με τους υπόλοιπους διαχειριστές.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Πέμπτης θα συζητηθεί η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ και στην περίπτωση που υπάρξουν ενστάσεις, πιθανώς θα ακολουθήσει συζήτηση και στην επόμενη Ολομέλεια της 27ης Ιουλίου.

Ο Ρυθμιστής  θέλει έως το τέλος του Ιουλίου το θέμα να έχει κλείσει

Να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιουνίου είχε προσδιοριστεί το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) για την περίοδο 2024 – 2027 στο 7,85% αν και η πλευρά του Διαχειριστή είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με αίτημα 9,14%.

Με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ, άνοιξε ο δρόμος για να προχωρήσει ο Διαχειριστής και στη διαμόρφωση των τιμολογίων του.

Επίσης, είχε προσδιοριστεί και η απόδοση των επενδύσεων για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, της οποίας οι απαιτήσεις ήταν μεταξύ 8% και 9% (από 7,03% το 2021 και 2022), αλλά το WACC καθορίστηκε από τη ΡΑΑΕΥ μόνο για το φετινό έτος (2023) στο 8,57%.

Ο προσδιορισμός του WACC για την τριετία 2024 – 2026 θα γίνει πιθανώς από τα μέσα φθινοπώρου κι έπειτα, οπότε αναμένεται ότι θα έχει προχωρήσει και η συγχώνευση των τριών θυγατρικών εταιρειών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης