Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΕΕ: 3,6 δισ. ευρώ για αποθήκευση, υδρογόνο και ηλιακή ενέργεια

ΕΕ: 3,6 δισ. ευρώ για αποθήκευση, υδρογόνο και ηλιακή ενέργεια

Ποιοί πήραν την μερίδα του λέοντος σύμφωνα με το Rechargenews

Έργα και τεχνολογίες που ενισχύουν την παγκόσμια θέση της Ευρώπης στην αποθήκευση ηλιακής ενέργειας και ενέργειας ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι, καθώς η ΕΕ διέθεσε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του Ταμείου Καινοτομίας σύμφωνα με το Rechargenews.

Το ταμείο - το οποίο χρησιμοποιεί έσοδα από το πρόγραμμα εμπορίας εκπομπών - χρηματοδότησε 41 έργα μετά την τελευταία πρόσκλησή του.
Η ΕΕ διαθέτει τεράστιο πακέτο για «ισότιμους όρους ανταγωνισμού» με τις ΗΠΑ στη διαμάχη για τις πράσινες επιδοτήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι το επίκεντρο ήταν ο στόχος του τεράστιου σχεδίου της για την αναβάθμιση της καθαρής ενέργειας RepowerEU και η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Μεταξύ των μεγάλων νικητών ήταν η εταιρεία κατασκευής ηλιακού εξοπλισμού Meyer Burger, η οποία έλαβε 200 εκατομμύρια ευρώ για το έργο της HOPE (High-efficiency Onshore PV module production in Europe) που στοχεύει να δώσει 3,5 GW προηγμένης παραγωγικής ικανότητας κυψελών και μονάδων στη Γερμανία και την Ισπανία.
Η Meyer Burger είχε απευθύνει εκκλήσεις της για πρόσθετη υποστήριξη για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να δώσει προτεραιότητα στις ΗΠΑ με τις γενναιόδωρες πράσινες επιδοτήσεις τους για επέκταση.

Η Norsun, μια Νορβηγική εταιρεία παραγωγής ηλιακών πλακιδίων, πέτυχε επίσης να χρηματοδοτηθεί καθώς κινείται για να αυξήσει την παραγωγική της βάση.

Ενεργειακή ασφάλεια

Η ΕΕ έχει «αναβαθμίσει» τον τομέα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, που μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυρίαρχη κινεζική βιομηχανία σε βασικό στοιχείο της στρατηγικής της για την ενεργειακή ασφάλεια.
Η Γερμανία προσκαλεί τους κατασκευαστές ηλιακών να υποβάλουν αίτηση για επιδοτήσεις, με τον τομέα της αιολικής ενέργειας να ακολουθεί.

Ο Gunter Erfurt, Διευθύνων Σύμβουλος της Meyer Burger, δήλωσε: "Η ΕΕ δεν συμβάλλει μόνο στην απαλλαγή του ενεργειακού συστήματος από άνθρακα και στον μετασχηματισμό της βιομηχανίας. Επενδύει εξίσου στην ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας."

Οι πρωτοβουλίες αποθήκευσης ενέργειας, πράσινου υδρογόνου και βιώσιμων καυσίμων έλαβαν μέρος στον γύρο χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων έργων για νέα υλικά μπαταριών στη Νορβηγία και τη Φινλανδία.

«Η χρηματοδότηση θα συμβάλει στο πρασίνισμα σημαντικών τομέων της ευρωπαϊκής οικονομίας, ιδιαίτερα εκείνων που είναι δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα», επεσήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης