Σπαζοκεφαλιά η επάρκεια ενέργειας στη Γαλλία μέχρι να αποδώσουν τα υπεράκτια αιολικά (Montel)

Σπαζοκεφαλιά η επάρκεια ενέργειας στη Γαλλία μέχρι να αποδώσουν τα υπεράκτια αιολικά (Montel)
Επιλογές για την πράσινη μετάβαση συζητά η Γαλλία
Η Γαλλία αντιμετωπίζει συμπίεση του εφοδιασμού έως το 2030, εάν η εξοικονόμηση ενέργειας δεν επαρκεί, δεδομένου του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την κατασκευή πράσινων πόρων, κυρίως υπεράκτιων αιολικών και νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher, σύμφωνα με την Montel.

«Πρέπει να εξοικονομήσουμε 350 TWh [ενέργειας] σε λιγότερο από 10 χρόνια, που ισοδυναμεί με την ποσότητα ενέργειας που παράγεται από 35 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε ένα χρόνο», είπε σε ακρόαση της Άνω Βουλής το βράδυ της Τετάρτης.

Η Γαλλία θα χρειαστεί να παράγει σχεδόν την ίδια ποσότητα ενέργειας χωρίς άνθρακα κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, είπε ο υπουργός, με τη χώρα να στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

Πριν από το τέλος της δεκαετίας, ωστόσο, «θα στηριζόταν στους υπάρχοντες πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής», λόγω της χρονικής καθυστέρησης για την κατασκευή νέας δυναμικότητας.

Ωστόσο, η Pannier-Runacher επανέλαβε επίσης μια προηγούμενη δήλωση ότι η χώρα πρέπει να αυξήσει την πυρηνική παραγωγή κατά 80 TWh σε 360 TWh, ή σχεδόν 30%, από τα επίπεδα του περασμένου έτους έως το 2030 για να καλύψει τη ζήτηση.

Μέχρι το 2030, 47 από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας θα ήταν τουλάχιστον 40 ετών, οι αρχικές μονάδες διάρκειας ζωής είχαν σχεδιαστεί για να λειτουργούν.
Ωστόσο, η βοηθητική EDF σχεδιάζει να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του αντιδραστήρα σε 60 χρόνια ή περισσότερο.

Χρηματοδότηση; 

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση νέων ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων, εν τω μεταξύ, η υπουργός είπε ότι είναι υπέρ της εφαρμογής συμβάσεων για διαφορά (CFD), αν και πρόσθεσε ότι εξετάζονται ρυθμιζόμενες συμφωνίες αγοράς ενέργειας που θα επιτρέπουν σε μικρότερους παίκτες να εισέλθουν στην αγορά.

Ένα βασικό σημείο που εμποδίζει την ψήφιση των τρεχουσών ενεργειακών μεταρρυθμίσεων της ΕΕ είναι η αντίθεση της Γερμανίας στην υποστήριξη της Γαλλίας στα CFD που θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της παράτασης της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Ερωτηθείς για το μέλλον των παραχωρήσεων υδροηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ο υπουργός είπε ότι δύο πιθανά συστήματα εξακολουθούν να εξετάζονται – το ένα αφορά άδειες λειτουργίας και το δεύτερο ομαδοποιεί τις παραχωρήσεις της EDF σε μια εταιρεία που ελέγχεται από το κράτος.

Ωστόσο, η Pannier-Runacher παραδέχτηκε ότι το τελευταίο θα μπορούσε να είναι "μειονεκτικό" για το βοηθητικό πρόγραμμα.

Η ΕΕ έχει ζητήσει εδώ και καιρό από τη Γαλλία να θέσει σε διαγωνισμό παραχωρήσεις που έχουν λήξει – που επί του παρόντος λειτουργεί από την κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF –, ωστόσο οι διαδοχικές κυβερνήσεις ήταν απρόθυμες να συμμορφωθούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης