Ενέργεια

Moody’s: Τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης μπορούν να μετριάσουν τον χειμερινό εφοδιασμό

Moody’s: Τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης μπορούν να μετριάσουν τον χειμερινό εφοδιασμό
Πώς βελτιώθηκε η σχέση προσφοράς - ζήτησης
Σχετικά Άρθρα

Ο κίνδυνος έλλειψης εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα έχει αμβλυνθεί εν μέσω υψηλών επιπέδων αποθήκευσης, σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης Moody's, που αναμεταδίδει το Montel. Μάλιστα, η αποθήκευση έχει συμβάλλει σημαντικά στην αντιστάθμιση της περικοπής των ροών του ρωσικού αερίου

«Η ώθηση στην αποθήκευση φυσικού αερίου θα βοηθήσει να κλείσει το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για αυτόν τον χειμώνα, υποθέτοντας ότι η ΕΕ μπορεί επίσης να προμηθεύεται επιπλέον προμήθειες LNG όπως έκανε πέρυσι και να διατηρήσει υπό έλεγχο τη ζήτηση ενέργειας», πρόσθεσε στην έκθεσή του ο Οίκος.

Η βελτιωμένη δυναμική προσφοράς-ζήτησης οφειλόταν κυρίως στη μείωση της ζήτησης από τη βιομηχανία λόγω των πολύ υψηλών τιμών, της αποτελεσματικότητας των πολιτικών ενεργειών, της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας LNG και της εξοικονόμησης ενέργειας, ανέφερε η Moody's.

«Ο ήπιος καιρός συνέβαλε στο 10% περίπου της βελτιωμένης κατάστασης».

Το χειρότερο σενάριο

Ωστόσο, σε ένα δυσμενές σενάριο, η Moody's σημειώνει στην έκθεσή της ότι η ζήτηση θα μπορούσε να αντισταθμίσει την προσφορά φυσικού αερίου της ΕΕ έως και 11% αυτόν τον χειμώνα, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές και να καταστρέψει τη ζήτηση.

Ένα τέτοιο περιστατικό θα συμβεί μόνο εάν η Ρωσία περικόψει τις ροές μέσω του αγωγού Turkstream που εξακολουθεί να προσφέρει 31,5 bcm/έτος και εάν ο χειμώνας είναι 10% ψυχρότερος από το κανονικό, πρόσθεσε.Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ανήλθαν για τελευταία φορά στο 80,1% της χωρητικότητας, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, σε σύγκριση με 62,7% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από το LNG έχει εκτοξευθεί από τότε που η Ρωσία διέκοψε τις περισσότερες από τις άμεσες παραδόσεις αγωγών της στο μπλοκ λόγω της κατάρρευσης των σχέσεων εν μέσω εισβολής της πρώτης στην Ουκρανία, καθώς προηγουμένως προμήθευε την περιοχή με έως και το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης