Η Γερμανία διατηρεί τους στόχους του 2030 για παραγωγή και... χρώμα υδρογόνου: 10 GW πράσινου

Η Γερμανία διατηρεί τους στόχους του 2030 για παραγωγή και... χρώμα υδρογόνου: 10 GW πράσινου
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θέλει να παράγει, να εισάγει και να εμπορεύεται καθαρό υδρογόνο, σύμφωνα με το Reuters
Η Γερμανία πρόκειται να διατηρήσει τους στόχους της για την οικονομία υδρογόνου έως το 2030 και μετά, πιέζοντας για ταχύτητα  στα έργα ΑΠΕ, έδειξε προσχέδιο έγγραφο την Τετάρτη.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θέλει να παράγει, να εισάγει και να εμπορεύεται καθαρό υδρογόνο, που προέρχεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια χωρίς άνθρακα, ως μελλοντική πηγή ενέργειας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και τη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Το προσχέδιο που έχει στην κατοχή του το Reuters παρουσιάστηκε στο εθνικό συμβούλιο υδρογόνου πριν από την αξιολόγηση και την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του Βερολίνου και αναφέρει πως θα γίνει μια ενημέρωση στρατηγικής για το 2023 που θα καθοδηγεί τους ενδιαφερόμενους στις αγορές παραγωγής, μεταφορών και χονδρικής, καθώς και επενδυτές υποδομής.

Το πρακτορείο έκανε λόγο για «περαιτέρω επιτάχυνση της απαραίτητης αύξησης του υδρογόνου στην αγορά μέσω αυστηρότερων μέτρων».

Η κυβέρνηση συνασπισμού το 2021 εγκατέστησε έναν στόχο 10 γιγαβάτ (GW) παραγωγής πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2030, η οποία μπορεί να λάβει άμεση οικονομική στήριξη, διπλασιάζοντας τις προηγούμενες φιλοδοξίες.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι το υδρογόνο πρέπει να ενσωματωθεί στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου, για τα οποία θα πρέπει να υπάρξουν 1.800 χιλιόμετρα μετασκευασμένων αγωγών και να αναπτυχθούν νέοι αγωγοί από το 2024/25 και να τεθούν σε λειτουργία έως το 2027/2028.

Αυτές οι γραμμές θα λάβουν μερική υποστήριξη στο πλαίσιο των προγραμμάτων σημαντικών ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος (IPCEI) και θα ενσωματωθούν σε διευρωπαϊκά δίκτυα υδρογόνου ύψους 4.500 km.
Η
ζήτηση υδρογόνου της Γερμανίας το 2030 είναι για 95-130 τεραβατώρες (TWh), εκ των οποίων το 50%-70% θα πρέπει να εισαχθεί.

Το ευρωπαϊκό ενεργειακό χρηματιστήριο EEX ξεκίνησε τον Μάιο να δημοσιεύει έναν δείκτη πράσινου υδρογόνου, κλιμακώνοντας την ανακάλυψη τιμών, μεταξύ πολλών εκκολαπτόμενων, συμπληρωματικών πρωτοβουλιών.

Θα υπήρχε μεγαλύτερη ανοχή στο υδρογόνο που προέρχεται από ορυκτά και πυρηνικά, εν μέρει με δέσμευση άνθρακα έως ότου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορέσουν να καλύψουν πλήρως τη ζήτηση υδρογόνου, ανέφερε το προσχέδιο της Γερμανίας.

Οι περιβαλλοντολόγοι σκληροπυρηνικοί απορρίπτουν όλες τις μορφές μη πράσινων ποικιλιών υδρογόνου, περιγράφοντάς τις ως σανίδες σωτηρίας  για τους κατεστημένους φορείς ορυκτών καυσίμων.

www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης