Ενέργεια

Πτώση του TTF κάτω από τα 30 ευρώ/MWh αλλά το premium για τον χειμώνα παραμένει στα 20 ευρώ

Πτώση του TTF κάτω από τα 30 ευρώ/MWh αλλά το premium για τον χειμώνα παραμένει στα 20 ευρώ

Τα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η χαμηλή ζήτηση θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τις τιμές της αγοράς αυτό το καλοκαίρι, ιδίως εάν βελτιωθούν οι συνθήκες προσφοράς από τη Νορβηγία

 

Το υψηλό premium, της τάξης των 20 ευρώ/MWh, στις τιμές του φυσικού αερίου για τα συμβόλαια των χειμερινών μηνών, δημιουργεί ανησυχίες στους αναλυτές για ενδεχόμενη στενότητα στην προμήθεια το χειμώνα παρά το γεγονός ότι οι αποθήκες της Ευρώπης φαίνεται ότι θα φθάσουν στο 90% της πληρότητας δυο μήνες νωρίτερα από το προγραμματιζόμενο. Oι τιμές υποχώρησαν χθες 11/7 κάτω από τα 30 ευρώ/MWh στα 29,6 ευρώ για τα συμβόλαια Αυγούστου, αλλά αυτά του Δεκεμβρίου παραμένουν πάνω από 50 ευρώ.


Έτσι παρά το γεγονός ότι η ζήτηση αυτή την περίοδο είναι χαμηλή, οι κίνδυνοι για την προσφορά φυσικού αερίου τους χειμερινούς μήνες παραμένουν.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Cedigaz στο Montel, τα αποθέματα φυσικού αερίου στης Ευρώπης θα μπορούσαν να φθάσουν σε ποσοστό πληρότητας 90% τους επόμενους δυο μήνες. «Με κανονικούς ρυθμούς τροφοδοσίας οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι γεμάτες τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Cedigaz.
Αυτό σημαίνει ότι ο σχετικός στόχος θα επιτευχθεί δύο μήνες νωρίτερα από τα προβλεπόμενα για πλήρωση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στο 90% της δυναμικότητας τους έως την 1η Νοεμβρίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται επί του παρόντος στο 80% της χωρητικότητας των αποθηκευτικών χώρων, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από 62% την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τον χειμερινό εφοδιασμό. Οι φόβοι επιτείνονται και από το υψηλό premium στις χειμερινές τιμές του φυσικού αερίου περίπου 20 ευρώ/MWh.
Σημειώνεται ότι οι τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο TTF τον μήνα Αύγουστο είναι στα 29 ευρώ/MWh, ενώ το συμβόλαιο του Δεκεμβρίου διαπραγματεύεται πάνω από 50 ευρώ/MWh.


Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ο κρίσιμος παράγοντας

«Αυτό αντανακλά τις αναμενόμενες εντάσεις στην παγκόσμια αγορά LNG σε περίπτωση αύξησης της ζήτησης στην Ευρώπη και την Ασία», δήλωσε στο Montel ο Lecarpentier, προσθέτοντας ότι οι καιρικές συνθήκες θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζήτηση το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Οι εξελίξεις στην οικονομική και βιομηχανική δραστηριότητα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας που επηρεάζει τις αγορές φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Ωστόσο, τα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η χαμηλή ζήτηση θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τις τιμές της αγοράς αυτό το καλοκαίρι, ιδίως εάν βελτιωθούν οι συνθήκες προσφοράς από τη Νορβηγία, όπου βρίσκεται σε παρατεταμένη συντήρηση το εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ υπολογίστηκε στο -16% σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο, ο οποίος είναι σύμφωνος με το πρώτο τρίμηνο και με τους ευρωπαϊκούς στόχους».

Εξάλλου σύμφωνα με την Bank of American Global Research οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Ευρώπης γεμίζουν με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, αλλά εκτίμησε παράλληλα ότι θα φτάσουν στα επίπεδα που έχουν τεθεί ως στόχος έως τον Σεπτέμβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης