Τελευταία Νέα

ΠΟΣΠΗΕΦ σε ΑΔΜΗΕ: Αναγκαίες οι πρωτοβουλίες από το ΥΠΕΝ για κίνητρα στην αποθήκευση

ΠΟΣΠΗΕΦ σε ΑΔΜΗΕ: Αναγκαίες οι πρωτοβουλίες από το ΥΠΕΝ για κίνητρα στην αποθήκευση
Η ΠΟΣΠΗΕΦ έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών, τόσο επί του μόνιμου μηχανισμού εντολών περιορισμού αλλά και υπό του μεταβατικού

Συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή Ρυθμιστικής Πολιτικής του ΑΔΜΗΕ κ. Νικάλαο Μπουλαξή πραγματοποίησε το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φ/Β (ΠΟΣΠΗΕΦ), στο πλαίσιο των προτάσεων του ΑΔΜΗΕ που βρίσκονται υπό διαβούλευση σχετικά με τους περιορισμούς έγχυσης ενέργειας των Σταθμών ΑΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν καταρχήν οι λόγοι που επιβάλουν την λήψη μέτρων περιορισμού έγχυσης ενέργειας, η λογική που πρέπει να ακολουθηθεί στη διαμόρφωση των κανόνων περιορισμού έγχυσης ενέργειας, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους  μελλοντικά μπορούν να αποφευχθούν οι περιορισμοί αυτοί.

Ο κ. Μπουλαξής εξήγησε ότι βασική προτεραιότητα του ΑΔΜΗΕ είναι η ευστάθεια του συστήματος. Λόγω της γρήγορης ανάπτυξης των ΑΠΕ και της μη ταυτόχρονης ανάπτυξης συστημάτων Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες υπάρχει υπερπροσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε περιορισμούς έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι περιορισμοί έγχυσης ωστόσο τόνισε ο κ. Μπουλαξής θα πρέπει να γίνονται με δίκαιο τρόπο, κάτι στο οποίο το ΔΣ της ΠΟΣΠΗΕΦ συμφώνησε απόλυτα.

Παράλληλα, ο κ. Μπουλαξής επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες, προκειμένου να υπάρξει μία εξομάλυνση στο φαινόμενο αυτό και να περιοριστεί η ανάγκη επιβολής περιορισμών έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΣΠΗΕΦ επισήμανε την αναγκαιότητα να υπάρξουν πρωτοβουλίες από το ΥΠΕΝ, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στου Φ/Β σταθμούς που θα υπαχθούν στους κανόνες περιορισμού έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να μετριαστεί η αρνητική επίπτωση στους παραγωγούς αλλά και να αναπτυχθεί ταχύτατα σημαντικός αριθμός μικρών μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την επικράτεια. 

Επιπλέον, η ΠΟΣΠΗΕΦ έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών, τόσο επί του μόνιμου μηχανισμού εντολών περιορισμού αλλά και υπό του μεταβατικού ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση, στη βάση του αρ. 13 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 943/2019. Παράλληλα, το ΔΣ της ΠΟΣΠΗΕΦ επισήμανε την ανετοιμότητα του ΔΕΔΔΗΕ αναφορικά με την ύπαρξη συστημάτων  τηλεποπτείας – τηλεχειρισμού για τους Σταθμούς ΑΠΕ που συνδέονται στη ΜΤ και κατά συνέπεια την αδυναμίας του να εκτελεί εντολές περιορισμού έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας. Εξαιτίας της αδυναμίας του αυτής, ο ΔΕΔΔΗΕ στρέφεται στην επιβολή  χειροκίνητων αποσυνδέσεων των Σταθμών ΑΠΕ με άγνωστο χρονικό διάστημα επανασύνδεσης τους. Το γεγονός αυτό όμως, δημιουργεί διάκριση μεταξύ των Σταθμών ΑΠΕ όσον αφορά τον τύπο εντολών Ανακατανομής (943/2019), καθώς είναι τελείως διαφορετικό ο περιορισμός έγχυσης εντός συγκεκριμένων ορίων και χρονικών διαστημάτων και άλλο οι καθολικές αποκοπές που θα επιβάλλει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα, η ΠΟΣΠΗΕΦ επισήμανε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου ώστε η μόνιμη περικοπή έως 5% της ετήσιας παραγωγής που επιβλήθηκε στους ΦΒ Σταθμούς συνυπολογιζόμενων των υπό διαβούλευση περιορισμών έγχυσης ενέργειας να μην οδηγεί σε μείωση της ετήσιας παραγωγής άνω του 5%. Η ύπαρξη ενός τέτοιου μηχανισμού είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς τόσο η μόνιμη περικοπή έως 5% όσο και οι ανεξέλεγκτες αποκοπές (περιορισμοί έγχυσης) θα οδηγήσουν σε δυσχερή θέση τους Παραγωγούς έναντι των δανειακών τους υποχρεώσεων, αλλά  και σημαντικές δυσκολίες αναφορικά με την έγκριση δανείων σε νέα έργα.

Παράλληλα, η ΠΟΣΠΗΕΦ επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας μίας επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των φορέων του κλάδου της Ενέργειας προκειμένου να συζητηθούν όλες οι παράμετροι του προβλήματος των περιορισμών έγχυσης ενέργειας και να προταθούν λύσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση με άξονα τη σωστή λειτουργία του κλάδου και τη δίκαιη αντιμετώπιση όλων των παραγωγών.     

Τέλος, η  ΠΟΣΠΗΕΦ τόνισε την ανάγκη να αναθεωρηθεί η ΥΑ ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123 της 12/08/2022 και οι τροποποιήσεις αυτής, σχετικά με τις προτεραιότητες στην εξέταση των αιτημάτων χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης, προκειμένου να δοθεί βαρύτητα στην ταχύτατη αδειοδότηση μονάδων Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να μην αποκλείονται ουσιαστικά από το δίκτυο τα ομαδικά αιτήματα των εξαιρούμενων Φ/Β σταθμών, όπως ισχύει σήμερα.

Στη συνέχεια, το ΔΣ της ΠΟΣΠΗΕΦ πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ. Κωνσταντίνο Τσιρέκη, Διευθυντή Νέων Έργων Μεταφοράς ΑΔΜΗΕ και συζήτησαν θέματα σχετικά με την πορεία αδειοδότησης Σταθμών ΑΠΕ που έχουν κατατεθεί στον ΑΔΜΗΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης