Ενέργεια

Υποχώρηση για φυσικό αέριο και άνθρακα στην Ευρώπη λόγω υψηλών αποθεμάτων και χαμηλής ζήτησης

Υποχώρηση για φυσικό αέριο και άνθρακα στην Ευρώπη λόγω υψηλών αποθεμάτων και χαμηλής ζήτησης

Το συμβόλαιο φυσικού αερίου της Ολλανδίας TTF του πρώτου μήνα υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιουνίου, 31,30 ευρώ/MWh - Ανάλυση του Montel

Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα συνεχίζουν να αναζητούν κατεύθυνση από την ανταγωνιστική αγορά φυσικού αερίου, με τα υψηλά αποθέματα και την υποτονική ζήτηση να αναμένεται να διατηρήσουν τις τιμές υπό πίεση αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που επικαλείται το Montel τη Δευτέρα.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα για το API 2 σημείωσε τελευταία πτώση 2,25 δολ. στον προηγούμενο διακανονισμό στα 111 USD/τόνο, στο Ice Futures.
«Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για το H2, καθώς η συνολική κατανάλωση ενέργειας είναι ακόμα χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι τόσο στην Ολλανδία όσο και στη Γερμανία», δήλωσε ο Hugo Du Mez, σύμβουλος ξηρού φορτίου στο λιμάνι του Ρότερνταμ - του μεγαλύτερου κόμβου εισαγωγής άνθρακα στην Ευρώπη.

Εκτός από αυτό, σημείωσε: «Οι ολλανδικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα δεν λειτουργούν αυτόν τον μήνα», προσθέτοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «έχουν αποδώσει αρκετά καλά», μειώνοντας έτσι την ανάγκη παραγωγής με καύση άνθρακα.
Επεσήμανε επίσης ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές με τον άνθρακα, μειώνοντας συνεπώς τη ζήτηση για το τελευταίο καύσιμο.
Άλλοι συμφώνησαν, με έναν αναλυτή άνθρακα σε μια εμπορική εταιρεία να σημειώνει ότι ο άνθρακας αναζητούσε τις τιμές του φυσικού αερίου για κατεύθυνση στις πρόσφατες συνεδριάσεις.

πινακας_3.JPG


«Συνεχίζω να βλέπω το φυσικό αέριο ως τον κύριο μοχλό και η ζήτηση εξακολουθεί να είναι κάπως υποτονική», είπε, σημειώνοντας ότι μόνο μία εταιρεία κοινής ωφέλειας έγινε γνωστό ότι αναζητούσε ενεργά φυσικά φορτία άνθρακα.

Το συμβόλαιο φυσικού αερίου της Ολλανδίας TTF του πρώτου μήνα υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιουνίου, 31,30 ευρώ/MWh, το οποίο ήταν σχεδόν 60% χαμηλότερο από ό,τι στην αρχή του έτους, στο Ice Endex.

Υψηλά αποθέματα

Ταυτόχρονα, τα αποθέματα σε εργοστάσια και λιμάνια παρέμειναν σχετικά υψηλά για την εποχή του έτους, κάτι που ο Du Mez είπε ότι είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 15% των αφίξεων άνθρακα στο λιμάνι του Ρότερνταμ το πρώτο εξάμηνο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο-Ιούνιο πέρυσι, σε 12,4 εκ. τόνους, σύμφωνα με προκαταρκτικές λιμενικές εκτιμήσεις.

«Αυτά τα [αποθέματα] πρέπει να πάνε πρώτα, προτού δούμε αύξηση των αφίξεων άνθρακα στο λιμάνι», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, οι συνολικές εισαγωγές θερμικού άνθρακα στη βορειοδυτική Ευρώπη αναμένονταν προσωρινά να φτάσουν τους 2,9 εκατ. τόνους τον Ιούλιο, από 3,1 εκατ. τόνους τον Ιούνιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της DBX.

Τα αποθέματα άνθρακα στο Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα (ARA) ήταν κατά μέσο όρο 6 εκατ. τόνοι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με λίγο περισσότερους από 4 εκατ. τόνους τον Ιανουάριο-Ιούνιο πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Montel.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης