Γαλλία – Γερμανία ξιφουλκούν για χάρη του υδρογόνου, των ΑΠΕ και της πυρηνικής ενέργειας

Γαλλία – Γερμανία ξιφουλκούν για χάρη του υδρογόνου, των ΑΠΕ και της πυρηνικής ενέργειας
Είναι αντιφατικό να εισάγουμε μαζικά τη γαλλική πυρηνική ενέργεια, ενώ απορρίπτουμε κάθε νομοθετική πράξη της ΕΕ που αναγνωρίζει την αξία της πυρηνικής ενέργειας ως πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός σύμφωνα με το Euractive
Γερμανοί αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν το ρεκόρ της χώρας τους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ύστερα από τις επικρίσεις που δέχθηκαν από το Παρίσι για την εισαγωγή πυρηνικής ενέργειας λόγω υποτιθέμενων ελλείψεων, παρά την απορριπτική στάση του Βερολίνου, EURACTIV.

Διπλά πρότυπα η Γερμανία

Η  Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnès Pannier-Runacher κατήγγειλε την Πέμπτη τα διπλά πρότυπα της Γερμανίας, φουντώνοντας την διαμάχη Γαλλίας - Γερμανίας για το καθεστώς της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό σχήμα της ΕΕ, με τη Γαλλία να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν, θεωρώντας την βιώσιμη.

«Είναι αντιφατικό να εισάγουμε μαζικά τη γαλλική πυρηνική ενέργεια, ενώ απορρίπτουμε κάθε νομοθετική πράξη της ΕΕ που αναγνωρίζει την αξία της πυρηνικής ενέργειας ως πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε η Pannier-Runacher στην Handelsblatt.

Αξιωματούχοι του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού αντιτάχθηκαν στην τοποθέτησή της και προσπάθησαν να αντιστρέψουν τα δεδομένα.
«Πρόκειται για διαστρέβλωση των γεγονότων», δήλωσε στη EURACTIV η Ingrid Nestle, εκπρόσωπος των Πρασίνων σε θέματα ενέργειας.

«Η Γερμανία είχε εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της Γαλλίας ήδη από τον περασμένο χειμώνα, όταν πολλά γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια δεν ήταν διαθέσιμα λόγω προβλημάτων ασφαλείας», πρόσθεσε, ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα απέρριψε την ιδέα ότι η Γερμανία έπρεπε να εισάγει ενέργεια λόγω ελλείψεων.

Παραγωγή με βάση το κόστος

«Η ενέργεια παράγεται εκεί όπου είναι φθηνότερη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Η Γερμανία δεν χρειάστηκε να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια.

Αντίθετα, καλύψαμε μέρος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με εισαγωγές απλώς και μόνο επειδή ήταν φθηνότερη», δήλωσε ο εκπρόσωπος στη EURACTIV.
Ομοίως, το κυβερνών SPD υπερασπίστηκε επίσης την αντίθεση της Γερμανίας στην πυρηνική ενέργεια.

«Οι ΑΠΕ έχουν σαφές πλεονέκτημα έναντι της πυρηνικής ενέργειας όσον αφορά την περιβαλλοντική επιβάρυνση, τα ζητήματα ασφάλειας και την εξάρτηση από τους πόρους.
Το νομοθετικό πλαίσιο [της ΕΕ] πρέπει να το αντικατοπτρίζει αυτό», δήλωσε στη EURACTIV η Nina Scheer, εκπρόσωπος του SPD σε θέματα ενέργειας.

Και το υδρογόνο στη μέση

Η διαμάχη για την πυρηνική ενέργεια πυροδοτήθηκε μετά την αντίθεση της Γερμανίας στην προσπάθεια της Γαλλίας να εξαιρεθεί το υδρογόνο από πυρηνική ενέργεια από τους στόχους της ΕΕ για τα ανανεώσιμα καύσιμα, αν και τελικά επιτεύχθηκε συμβιβαστική συμφωνία που ικανοποίησε τη γαλλική πλευρά τον περασμένο μήνα.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν επίσης τον ισχυρισμό της Pannier-Rumacher ότι η Γερμανία έχει «πρόβλημα αξιοπιστίας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», καθώς εξετάζει την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου.

«Η Γερμανία έχει δεσμευτεί να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2045», δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων στη EURACTIV σε μια σπόντα για το σχέδιο της Γαλλίας να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μόνο το 2050.

Οι νέες μονάδες φυσικού αερίου θα τροφοδοτούνται μελλοντικά με υδρογόνο, δήλωσε το υπουργείο, ενώ οι Πράσινοι επεσήμαναν ότι το φυσικό αέριο ως εφεδρική πηγή ενέργειας είναι επωφελές για την επίτευξη του καθαρών μηδενικών εκπομπών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης