Ενέργεια

Bloomberg: Η ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το καρτέλ αερίου για να αγοράσει υδρογόνο

Bloomberg: Η ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το καρτέλ αερίου για να αγοράσει υδρογόνο

Η ΕΕ συν τέσσερις γειτονικές χώρες θα απαιτήσουν 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τα επόμενα τρία χρόνια για να καλύψουν τις ανάγκες τους

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το καρτέλ αερίου που ξεκίνησε πρόσφατα για να αγοράσει τεράστιες ποσότητες υδρογόνου και άλλα κρίσιμα υλικά, σύμφωνα το Bloomberg και το OilPrice. Το μπλοκ είχε θέσει ως στόχο να συγκεντρώσει αρκετή ζήτηση για να καλύψει το 15% των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ολόκληρο το μπλοκ, που ισοδυναμεί με περίπου 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, και κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες με τα αποθέματά του φυσικού αερίου σχεδόν 80% γεμάτα.

«Πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο σε κρίσιμες πρώτες ύλες για να έχουμε τις στρατηγικές προμήθειες που χρειαζόμαστε. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές», δήλωσε στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Maros Sefcovic.

Συγκλονισμένη από μια από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε ένα καρτέλ αγοραστών φυσικού αερίου το 2022 και άρχισε να εκδίδει διαγωνισμούς για προμήθειες. Σύμφωνα με τον Sefcovic, περίπου 50 προμηθευτές και μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές φυσικού αερίου στην ΕΕ εξέφρασαν αμέσως ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια αγοράς φυσικού αερίου. Βασικός στόχος της όλης προσπάθειας είναι η διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα αγοράζοντας μεγαλύτερες ποσότητες.

Κάλυψη αναγκών

Παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, η ΕΕ χρειάζεται ακόμα να αγοράσει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου για να ξαναγεμίσει την αποθήκευσή της, με μια τέτοια κίνηση πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση τις τιμές. Ο Sefcovic, είπε ότι η ΕΕ συν τέσσερις γειτονικές χώρες θα απαιτήσουν 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τα επόμενα τρία χρόνια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Επιπλέον, η Ευρώπη έχει πληρώσει ένα σημαντικό ασφάλιστρο για το αέριό της σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, και αυτό πρέπει να αλλάξει εάν η περιοχή θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια σκηνή. «Αυτό που είναι όλο και πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις τιμές. Δεν μπορούμε να τροφοδοτήσουμε την οικονομία μας με τόσο τεράστια διαφορά τιμής σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα», δήλωσε ο Sefcovic στο Bloomberg.

Πριν από τρία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθόρισε τη νέα της στρατηγική για το υδρογόνο ως μέρος του στόχου της να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα για όλες τις βιομηχανίες της έως το 2050. Σε μια μεγάλη νίκη για τον τομέα του υδρογόνου, η ΕΕ έχει σκιαγραφήσει έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο για τουλάχιστον 40 γιγαβάτ ηλεκτρολυτών εντός των συνόρων της έως το 2030, ή 160 φορές την τρέχουσα παγκόσμια ισχύ των 250 MW. Η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να υποστηρίξει την ανάπτυξη άλλων 40 γιγαβάτ πράσινου υδρογόνου σε γειτονικές χώρες που μπορούν να εξάγουν στην περιοχή μέχρι την ίδια ημερομηνία.

Η επιτυχία της λέσχης αερίου παρέχει ένα σχέδιο για την ΕΕ που θα χρησιμοποιήσει για την αγορά υδρογόνου και άλλων υλικών που χρειάζεται για την ενεργειακή μετάβαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης