Ενέργεια

Σ. Αραβία: Oι νέες περικοπές πετρελαίου δείχνουν ότι η συνεργασία με τη Ρωσία είναι ισχυρή

Σ. Αραβία: Oι νέες περικοπές πετρελαίου δείχνουν ότι η συνεργασία με τη Ρωσία είναι ισχυρή

Ο ΟΠΕΚ+ να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να στηρίξει την αγορά - Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν κάνει και οι δύο πρόσθετες εθελοντικές περικοπές

 

Η πετρελαϊκή συνεργασία Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή ως μέρος της συμμαχίας OPEC+, η οποία θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξει την αγορά, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν σε διάσκεψη την Τετάρτη.

Ο OPEC+, ένας όμιλος που αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, που αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού, μειώνει την παραγωγή πετρελαίου από τον Νοέμβριο λόγω των τιμών.
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, εμβάθυναν τις περικοπές της προσφοράς πετρελαίου τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να ανεβάσουν τις τιμές.

Ωστόσο, η κίνηση στήριξε μόνο για λίγο την αγορά. Την Τετάρτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αναφοράς παρέμειναν σχεδόν σταθερά στα 76,30 δολάρια το βαρέλι στις 1440 GMT, παραμένοντας κάτω από τα 80-100 δολάρια το βαρέλι που χρειάζονται τα περισσότερα κράτη του ΟΠΕΚ για να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Ο ΟΠΕΚ λέει ότι δεν έχει στόχο τιμής και επιδιώκει να έχει μια ισορροπημένη αγορά πετρελαίου για να καλύψει τα συμφέροντα τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ+, έχουν επανειλημμένα καλέσει τον όμιλο να ενισχύσει την παραγωγή για να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία και επέκρινε τη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.


Ριάντ σε γραμμή με Ρωσία

Ωστόσο, το Ριάντ έχει επανειλημμένα απορρίψει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι νέες κοινές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που συμφωνήθηκαν από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα απέδειξαν και πάλι ότι οι σκεπτικιστές έκαναν λάθος.
«Μέρος αυτού που κάναμε (τη Δευτέρα) με τη βοήθεια των συναδέλφων μας από τη Ρωσία ήταν επίσης να μετριάσει την κυνική πλευρά των θεατών για το τι συμβαίνει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για το συγκεκριμένο θέμα», είπε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ.

«Είναι πολύ ενδεικτικό να μας βλέπεις τη Δευτέρα να βγαίνουμε όχι μόνο με την παράτασή μας (της μείωσης του πετρελαίου)... αλλά και με την επικύρωση από τη ρωσική πλευρά», είπε σε συνάντηση των CEOs της βιομηχανίας πετρελαίου με υπουργούς από τον ΟΠΕΚ και συμμάχους, γνωστούς ως το διεθνές σεμινάριο του ΟΠΕΚ.

Ο ΟΠΕΚ απαγόρευσε την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης σε δημοσιογράφους του Reuters, του Bloomberg και της Wall Street Journal για την κάλυψη της εκδήλωσης, η οποία μεταδόθηκε εν μέρει στο διαδίκτυο.

Μετά το τέλος της εκπομπής, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είπε στο σεμινάριο ότι ο OPEC+ θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξει την αγορά, σύμφωνα με πηγή που παρευρέθηκε στη συνάντηση.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι αναμένει ότι η αγορά πετρελαίου θα σφίξει το δεύτερο εξάμηνο του 2023, εν μέρει λόγω των περικοπών του ΟΠΕΚ+.

Ο Amin Nasser, αφεντικό του ενεργειακού κολοσσού Saudi Aramco, δήλωσε αισιόδοξος για την αύξηση της ζήτησης μεσοπρόθεσμα, καθώς η κινεζική οικονομία και η παγκόσμια κατανάλωση καυσίμου αεριωθουμένων εξακολουθούν να ανακάμπτουν από την πτώση τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Morgan Stanley μείωσαν την Τετάρτη τις προβλέψεις τους για την τιμή του πετρελαίου, λέγοντας ότι ενώ ανέμεναν μείωση των αποθεμάτων το 2023, προβλέπουν πλεόνασμα το πρώτο εξάμηνο του 2024, με την προσφορά εκτός ΟΠΕΚ να αυξάνεται ταχύτερα από τη ζήτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης