Bloomberg Green: Για πρώτη φορά, τα πράσινα ομόλογα για eco-friendly έργα υπερισχύουν

Bloomberg Green: Για πρώτη φορά, τα πράσινα ομόλογα για eco-friendly έργα υπερισχύουν
Η διαφάνεια εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε αυτήν την αγορά πράσινων ομολόγων
Σχεδόν 350 δισεκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν από τις πωλήσεις πράσινων ομολόγων και τις συμφωνίες δανείων το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με λιγότερο από 235 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης που σχετίζεται με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg και αναλύει ο Tim Quinson.

Η αναλογία ήταν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια πράσινων ομολόγων, έναντι 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων ορυκτών καυσίμων την ίδια περίοδο πέρυσι.
Από την άποψη του κλίματος, ωστόσο, «είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν είναι καλά νέα», δήλωσε η April Merleaux, διευθύντρια έρευνας στο περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό Rainforest Action Network.

Μεγάλο μέρος της έκδοσης πράσινων ομολόγων φέτος προέρχεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυβερνήσεις, μια χούφτα επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και σχετικά λίγες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και δεν είναι σαφές πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται όλα αυτά τα κεφάλαια και τι σημαίνει αυτό για την ενεργειακή μετάβαση, είπε η Merleaux.
01_17.PNG
«Η διαφάνεια εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε αυτήν την αγορά», είπε.

Πάρτε για παράδειγμα την γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE AG, η οποία συγκέντρωσε 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος πουλώντας πράσινα ομόλογα.
Η εταιρεία αναφέρει ότι τα έσοδα προορίζονται για έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Ωστόσο, η RWE είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων θερμοκηπίου στην Ευρώπη και σημαντικός κατασκευαστής άνθρακα, είπε η Merleaux.
«Η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται αναμφισβήτητα περισσότερη χρηματοδότηση, αλλά δεν είμαι πεπεισμένη ότι η χρηματοδότηση των ΑΠΕ θα πρέπει να διατίθεται σε εταιρείες που ανοίγουν νέα ανθρακωρυχεία την ίδια στιγμή», είπε.

Ωστόσο, οι αγορές χρέους είναι πολύ διαφορετικές από ό,τι ήταν, για παράδειγμα, το 2020 όταν εμφανίστηκε η πανδημία Covid-19.
Αυτό μπορεί να δώσει μια εξήγηση για το γιατί τα πράσινα ομόλογα ξεπερνούν τα πιο... βρώμικα αδέρφια τους τελευταία.

Το ποσό της χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων εκείνο το έτος ήταν υπερτριπλάσιο από αυτό που συγκέντρωσαν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις από πράσινα ομόλογα και δάνεια.
Τώρα, οι περισσότερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων ξεπλένουν με μετρητά, ενισχύονται από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συνεχής ταμειακή ροή

Η ταμειακή ροή που δημιουργείται (και αναμένεται να συνεχιστεί) από τα διυλιστήρια πετρελαίου ήταν τόσο ισχυρή που οι εταιρείες πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να έχουν πρόσβαση σε αγορές σταθερού εισοδήματος για να υποστηρίξουν τις εργασίες ή να ανταποκριθούν στις λήξεις του χρέους, λέει ο Jaimin Patel, ανώτερος αναλυτής πιστώσεων στο Bloomberg Intelligence.

Στην πραγματικότητα, εταιρείες όπως η Valero Energy Corp., η Marathon Petroleum Corp., η Phillips 66 και η HF Sinclair Corp. έχουν επαρκή μετρητά για να καλύψουν τις λήξεις των ομολόγων τους έως τουλάχιστον το 2025, με συνολική διάρκεια λήξης μόλις 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συναινετική ελεύθερη ταμειακή ροή άνω των από 60 δισεκατομμύρια δολάρια, λέει.

Η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία διύλισης είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους για να αντλήσουν μερίσματα και να εξαγοράσουν μετοχές για να ενισχύσουν τις αποδόσεις των μετόχων, λέει ο Patel.
02_6.PNG
Δεδομένης της έλλειψης ικανότητας διύλισης, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, είναι πιθανό αυτή η τάση να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.

Εν τω μεταξύ, ο τραπεζικός κλάδος επωφελείται από την αύξηση των πωλήσεων πράσινων ομολόγων, με την BNP Paribas SA, την Bank of America Corp. και την Credit Agricole SA να κερδίζουν όλες αμοιβές άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων από τις συμφωνίες το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg και κατατάσσονται ως οι κορυφαίοι ανάδοχοι ομολόγων και δανείων.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων, η Wells Fargo & Co., η RBC Capital Markets και η JPMorgan Chase & Co. ήταν οι κορυφαίοι συντονιστές ομολόγων και δανείων για εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, μάλιστα, η Wells Fargo σημείωσε έσοδα του πρώτου εξαμήνου σχεδόν 105 εκατομμυρίων δολαρίων από το έργο.

Η βιώσιμη χρηματοδότηση εν συντομία

Οι εταιρείες που αγοράζουν αντισταθμίσεις άνθρακα από την εθελοντική αγορά για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έχουν τώρα κατευθυντήριες γραμμές για να ενημερώσουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να διεκδικήσουν σχετικά με τις αγορασμένες πιστώσεις.

Οι κανόνες, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από την Voluntary Carbon Markets Integrity Initiative (VCMI), στοχεύουν να ενισχύσουν τις κλιματικές διεκδικήσεις από εταιρείες ενόψει ψευδών αξιώσεων, κατάχρησης και απατηλών πιστώσεων.

Για να συμμορφωθούν, οι εταιρείες πρέπει να δημοσιεύουν ετήσιες εκπομπές, να υιοθετούν στόχους που υπαγορεύονται από την επιστήμη και —κυρίως— να αποδεικνύουν ότι το έργο λόμπι και υπεράσπισης είναι συνεπές με τη Συμφωνία του Παρισιού και όχι εμπόδιο στην επιτυχία της.

Μόλις λάβουν αυτά τα βήματα και δείξουν ότι σημειώνουν πρόοδο στη μείωση των βραχυπρόθεσμων εκπομπών τους, οι εταιρείες μπορούν στη συνέχεια να αγοράσουν πιστώσεις άνθρακα για να καθαρίσουν ορισμένες από τις υπόλοιπες εκπομπές τους.
03_5.PNG
Αποτυχία πολιτικής

«Γεμίζουμε ένα κενό λόγω αποτυχίας πολιτικής», δήλωσε ο Mark Kenber, εκτελεστικός διευθυντής του VCMI.
«Και αυτό είναι μια συλλογική αποτυχία στον κόσμο συνολικά».

Η Apollo Global Management Inc. αποκάλυψε για πρώτη φορά τις εκπομπές άνθρακα που συνδέονται με ορισμένες από τις επενδύσεις της, σηματοδοτώντας ένα σπάνιο βήμα στον κλάδο της εναλλακτικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η επενδυτική μονάδα της Goldman Sachs Group Inc. έχει απορρίψει περισσότερο από το ένα τρίτο των ομολόγων ESG, αφού διαπίστωσε ότι το χρέος είτε εγκυμονεί πολύ μεγάλο κίνδυνο καθαρής πράσινης έκπλυσης είτε δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες βιωσιμότητας του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων.

www.worldnenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης